,,Allez entraineur! Dieze jongeuns kunen miskien veutballen, maar allez! Wij zijn toch beaucoup beteur..” Trainer Erik ten Hag kijkt zijn spits strak aan. Sébastien Haller zit verongelijkt de uitgebreide analyse van VVSB aan te horen. Achter de oefenmeester lopen de videobeelden van WKE – VVSB. Jordy Zwart vecht een verbeten duel uit. De namen van de Noordwijkerhouters hangen verderop op een bord in de kleedkamer. Sterke en zwakke punten zijn benoemd. Ook van de wissels. ,,Sébastien, deze jongens staan niet voor niks in de halve finale, dus kappen met ‘wij zijn toch beaucoup beteur’. Laat dat morgen maar zien.” 

Mark van der Maarel checkt even later zijn e-mail. Één nieuw bericht, onderwerp: Tommy Bekooij. ,,Kijk nou”, zegt de rechtsback tegen collega-verdediger Ramon Leeuwin. ,,Die trainer laat echt niks aan het toeval over. Beelden van Tonny Begooij.. Ik snap dat er wat op het spel staat, maar deze gasten gaan we toch gewoon oprollen. Ga jij die beelden bekijken?” Leeuwin begint te lachen: ,,Ja jongen, ik krijg er net ook eentje binnen van Serbony, die spits. Schijnt een aardige beer te zijn. Kijk hier wat de trainer schrijft: onthoud, deze jongens staan niet voor niks in de halve finale.”

Ten Hag geeft ondertussen een interview aan een journalist: ,,VVSB is gewoon een goede ploeg. Solide verdediging en een degelijk middenveld. Die spits is sterk, vind ik een goeie. En op de zijkant hebben ze snelheid”, aldus de oefenmeester. ,,Maar dit is voor jullie toch appeltje eitje?”, reageert de journalist enigszins verbaasd. ,,Dat denkt iedereen maar. De druk ligt bij ons. Zij hebben niks te verliezen. Wij alles. Vraag dat maar aan FC Den Bosch. En onthoud, ze staan niet voor niks in de halve finale.”

Ondertussen op de groepsapp
Yassin Ayoub staat iets verderop op zijn telefoon te kijken en hoort zijn trainer aan. Ondertussen verschijnt op de groepsapp de ene na de andere grap over VVSB. ,Heb je dat shirt gezien? Paars met geel!! 😳 – een foto volgt -. Denken ze dat het daar elke zondag carnaval is??? 🍺’ Erna volgt een video van Peet van der Slot die een bal van de middenlijn op de lat trapt. ,,Dit is nog soort van knap, maar check even hoe hij juicht 😂😂😂.’ De Marokkaanse middenvelder lacht en typt wat. ,,Boys, onthoud een ding: deze gasten staan niet voor niets in de halve finale…😬😂😀.’ Aanvoerder Willem Janssen grijpt in: ,,Gasten, ik weet het niet hoor maar in je carrière zal je deze kans niet vaak gaan krijgen. We kunnen morgen de finale van de KNVB-Beker halen. Bereid je goed voor.’ Haller: ,Bon Willem! 😜😎’

Woensdag 2 maart. De FC Utrecht-spelers druppelen het stadion binnen. De spanning is nu wel van de koppen af te lezen. Supporters betreden het stadion. Tijdens de warming-up zit de Galgenwaard al zo goed als vol. Een historische bekerwedstrijd staat op het punt van beginnen. De tijd van grappen maken is voorbij. Ten Hag zwijgt. Vlak voor het naar buiten gaan, pakt Van der Maarel het woord en sluit af met: ,,Onthoud boys, deze gasten staan niet voor niks in de halve finale”. De anderen knikken en snappen dat het nu serieus is: VVSB STAAT IN DE HALVE FINALE VAN DE KNVB-BEKER. Allez VVSB!!!

Foto: Tino Stulen

Bram Meurs speelde in totaal acht jaar bij VV Noordwijk, is sociaal & organisatie psycholoog en is mede-oprichter van het platform Voetbal in de Bollenstreek. Hij schreef de boeken Kopsterk (2010) en VoetbalPsychologie (2014). Te volgen via @brammeurs.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen