Als nieuwkomer weet je nooit wat je te wachten staat bij een nieuwe gebeurtenis. Maar Peter Plug, coach van de MO-13 van Quick Boys, weet dat stiekem al wel een beetje van de Horesca Horecavo Zaalcup. „Ik hoorde van een andere trainer van onze club, Koos Vooijs, goede verhalen over dit evenement.’’ Zodoende is ook zijn team dit jaar, op vrijdag en zaterdag 28 en 29 december, te bewonderen in de zaal op Sportpark Duinwetering.

Met name de goede organisatie en de strakke tijdschema’s waren voor collega Vooijs reden genoeg om lovende woorden over het toernooi te spreken. Na wat informatie ingewonnen te hebben, was Plug gelijk enthousiast. De meiden moesten daar zelf ook maar zin in hebben, maar daar ontbrak het niet aan.

,,Daar kwamen ze na afloop met veel lol vandaan.”

„Dertien van de vijftien speelsters wilden gelijk meedoen. Zo konden we ook nog eens met twee teams deelnemen. Met het elftal hebben we zelf nog nooit in de zaal gespeeld. Mijn dochter heeft vorig jaar met school wel meegedaan aan een zaalvoetbaltoernooi, met een paar andere meiden uit ons team. Daar kwamen ze na afloop met veel lol vandaan.’’

Andere techniek
Een goed teken richting het evenement, dat over iets meer dan een week begint. Het voetballen in de zaal is een hele andere tak van sport dan op het veld. Maar voor de voetbalsters maakt dat helemaal niks uit, want het blijft voetballen.

„Bij beide onderdelen moet je tegen een bal aan schoppen. Alleen is het met een andere ondergrond, maar dat maakt voor de speelsters helemaal niks uit. Natuurlijk komen er binnen weer hele andere kwaliteiten om de hoek kijken dan buiten, maar daar moet je mee om leren gaan.’’

„Het spelletje is vooral sneller en er wordt gebruik gemaakt van een andere techniek. Het levert vaak combinatievoetbal op, dus dat is mooi om te zien. Zelf was ik minder sterk op het veld, maar in de zaal verliep het voor mij allemaal een stuk beter. Ik haalde er dan ook veel meer plezier uit.’’

„Zo groot als op het veld zal het echter nooit worden.’’

Weinig aandacht
Daar is Plug zeker niet de enige van. Toch is het veldvoetbal veel populairder onder de mensen. Ga maar na: iedereen kent bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands Elftal en spelers als Memphis Depay en Virgil van Dijk. Maar slechts een handjevol echte kenners weten dat de trainer van het Nederlands zaalvoetbalteam Max Tjaden heet en spelers als Barry de Wit en Mats Velseboer actief zijn in het futsal. Plug heeft daar wel een verklaring voor.

„Er is weinig tot geen aandacht voor op televisie en in de media. Daarnaast denk ik dat ze in de zaal een keer succes moeten behalen, voordat het een keer onder de aandacht komt. Dat heb je ook gezien bij het Nederlands vrouwenelftal. Zo groot als op het veld zal het echter nooit worden.’’

Toch kunnen veel spelers en speelsters van het zaalvoetbal genieten. De meiden van Quick Boys kijken dan ook met veel plezier uit naar de Horesca Horecavo Zaalcup. Plug hoopt er zelf ook nog bij te kunnen zijn.

„Ik moet in de middag sowieso werken, dus hopelijk zijn de tijden mij gunstig gelegen. Dan kan ik in de ochtend alsnog een paar potjes coachen’’, sloot Plug hoopvol af.

Archieffoto: Hans Schalk

‘SCHRIJF JE NU IN VOOR DE HORESCA HORECAVO ZAALCUP’POPULAIRE BERICHTEN