Hij staat te popelen om te beginnen. Vorige week werd Sjaak Polak gepresenteerd als nieuwe trainer van Quick Boys 2. De spraakmakende oud-prof van onder meer Sparta, FC Twente en ADO Den Haag wil op Nieuw Zuid een volgende stap in zijn trainersloopbaan zetten. ,,Quick Boys is een mooie, grote club in de Bollenstreek”, zegt Polak.

,,De mentaliteit is goed”, stelt Polak. ,,Ze weten hoe het werkt in de voetballerij. Daarbij draait het om presteren. Al die ingrediënten passen, denk ik, goed bij mij.”

Polak is op dit moment trainer van zondagderdeklasser Hoekpolder uit Rijswijk. De Hagenaar zal na de zomer beide functies gaan combineren. ,,Ik heb een afspraak met de voorzitter van mijn huidige club gemaakt. Dat ik ook om me heen mocht kijken. Maar ik wil ze tegelijkertijd ook hogerop helpen.”

Dat hij daardoor zeven dagen per week op het voetbalveld staat, deert hem niet. Integendeel zelfs. ,,Ik ben een voetbaldier. Dat weet je als mij een beetje kent. Ik wil graag m’n TC-1 halen en daarvoor moet ik nog een punt halen om te worden toegelaten. Quick Boys kan mij daarbij ook helpen. Maar daar gaat het mij niet om. Het belangrijkste is dat ik veel wil en kan leren op Nieuw Zuid.”

Geluk

De aanstelling bij de Katwijkers verliep volgens de vaste procedure. ,,Dat is wel een aardig verhaal. Ik struin elke dag de site af waar vacatures op staan voor nieuwe trainers. Daar vond ik dus de vacature van Quick Boys.” Lachend: ,,Achteraf bleek dat ze in geen honderd jaar daar een vacature op hadden gezet.”

Polak reageerde en kreeg een paar weken later te horen dat hij bij de laatste zes zat. Na een eerste gesprek volgde een belletje van het bestuur dat hij bij de laatste drie kandidaten hoorde. Polak: ,,Ik zei dat ze me beter konden bellen als ik het was geworden, haha. Ik werd daar wel een beetje nerveus van. Na een tweede gesprek volgde het definitieve jawoord.”

Klik met Verdonkschot

De Hagenaar is verguld met zijn aanstelling. ,,Het klikte gelijk goed, ook met Ted (Verdonkschot red.). We hebben een aantal raakvlakken en ik kan veel van hem opsteken. Hij is een erg goede trainer.”

Polaks vurige wens is dat hij in de toekomst bij een BVO aan de slag kan als assistent-trainer. ,,Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Het lijkt mij fantastisch om elke dag met profs op het veld te staan. Maar voorlopig is het met de handrem erop en rustig aan.”

Hij hoopt dat hij met zijn ervaring de talenten op Nieuw Zuid de fijne kneepjes van het vak kan bijbrengen. ,,Ik was geen wereldvoetballer, maar wel een goede prof. Ik weet wat er nodig is om door te breken.”

Sjaak is de Sjaak

Polak, die naast zijn voetballende capaciteiten ook veel bekendheid verwierf met zijn scherpe analyses na duels van zijn clubs, is na zijn voetbalcarrière een tijdje buiten de publiciteit getreden. ,,Dat vond ik wel lekker. Vroeger was het altijd; Sjaak is de Sjaak. Als er na een nederlaag niemand voor de camera wilde verschijnen, deed ik het wel weer. Om medespelers en trainers uit de wind te houden.”

,,Soms was ik te eerlijk. Maar als een journalist stomme vragen stelt, kan je een stom antwoord van mij terugverwachten. De mensen thuis lagen dan weer met de tranen over hun wangen over de bank te rollen. Zo ging het op een gegeven moment. Daar was ik wel een beetje klaar mee.”

Polak: ,,Ik ben al volop bezig met volgend seizoen. Heb al wat dingetjes voorbereid. Het feit dat Quick Boys mij als trainer van het tweede elftal wilde, daar spreekt veel vertrouwen uit. Ik ga m’n stinkende best doen om er een succes van te maken.”

POPULAIRE BERICHTEN