Het is halverwege de eerste helft. Sjaak Polak zucht nog maar eens heel diep en aait even over zijn bol. Een moment van bezinning en misschien wel berusting. SJC heeft het niet in de wedstrijd tegen Quick Boys en mag van geluk spreken dat het nog maar 0-1 voor de Katwijkers staat. Uiteindelijk loopt het elftal van Erik Assink uit naar 0-5. Daar mogen de Noordwijkers, gezien de kansen van de bezoekers, nog blij mee zijn.

Er was veel publiek op de wedstrijd afgekomen. Zelfs supporters van Noordwijk gingen vol verwachting naar de Lageweg om de eerste helft te kijken. Hopend op een stunt van SJC, maar al snel werd duidelijk dat er niks te halen viel voor de thuisploeg. Na afloop kon er eigenlijk maar één conclusie getrokken worden: het kwaliteitsverschil was dermate groot dat er maar één team kon winnen en dat was Quick Boys.

„Zij hebben gewoon een dikverdiende zege geboekt. Daar hoef je ook niet voor te studeren’’, was Polak dan ook duidelijk. „Het is nu uithuilen en volgende week weer proberen om punten te pakken. Maar het wordt wel heel zwaar zo.’’

„Ons doel is om zoveel mogelijk punten te pakken, want het gevoel dat we nu opbouwen, nemen we ook mee de nacompetitie in.”

Zo was het vizier van Polak meteen alweer gericht op de komende weken, maar hij zag ook dat zijn ploeg wel een hele zware middag beleefde. De Katwijkers walsten bij vlagen door de defensie van SJC heen alsof het een computerspelletje was. Het leek af en toe David tegen Goliath. Het had soms wat weg van een trainingspartijtje, zo eenvoudig ging het de bezoekers af.

Teleurstelling bij SJC na weer een tegentreffer

„Zo makkelijk was het ook weer niet, maar we speelden vandaag wel goed. We hadden de wedstrijd voor rust al ruimschoots moeten beslissen’’, beaamde Jeffrey Ket het verschil. Dennis Kaars vond het contrast tussen beide teams vrij logisch. „Met de middelen van Quick Boys is het logisch dat we een grote en betere selectie hebben. Zij hadden ook een belangrijke afwezige (Levy Berends, red.), dus dat merkten zij natuurlijk wel. Wij waren misschien een maatje te groot vandaag.’’

Al na vier minuten stond het 0-1 door Jesse van Nieuwkerk. De boomlange aanvaller kon na een vrije trap van Kay Tejan binnenkoppen. Het was de opmaat tot legio kansen voor de Katwijkers. Dat het bij rust nog maar 0-1 stond mocht dan ook een wonder heten.

„Dat hebben we met zijn allen wel al een beetje geaccepteerd.”

Vlak na de rust leek SJC even het goede gevoel te pakken te hebben en hield Paul van der Helm Quick Boys op de been. Maar in de 51ste minuut was het Marc de Kruijs die op het juiste moment toesloeg. Daarna was het verzet van SJC gebroken en liepen de bezoekers uit naar een 0-5 overwinning via doelpunten van nogmaals Van Nieuwkerk en tweemaal Cem Sahin.

Niet alleen in de wedstrijd was het contrast groot, maar ook op de ranglijst zijn de verschillen merkbaar. Voor de Noordwijkers is de blik al enigszins op de nacompetitie gericht.

„Dat hebben we met zijn allen wel al een beetje geaccepteerd’’, was de pijnlijke conclusie van Abbas al Tamimy. De ploeg van Polak moet de komende weken vooral werken aan het zelfvertrouwen, vindt Demir Strojil. „Ons doel is om zoveel mogelijk punten te pakken, want het gevoel dat we nu opbouwen nemen we ook mee de nacompetitie in. We weten wat ons te wachten staat.’’

Stef van der Zalm duelleert met Joey Ravensbergen

Waar de thuisploeg aan degradatie moet denken, is het elftal van Assink in een strijd met Noordwijk verwikkeld om het kampioenschap. Quick Boys voetbalt de laatste weken steeds beter en dat kan nog wel eens van belang zijn aan het einde van de rit.

„We hadden een periode waarin we drie keer op rij verloren, maar toen viel het kwartje net de verkeerde kant op”, aldus Ket. ,,Nu is dat anders. Dat zagen we vandaag, want zij waren even aan het drukken, maar wij sloegen direct via een counter toe. Tegelijkertijd dwingen we dat natuurlijk ook af. Het staat op dit moment gewoon goed’’, concludeerde de aanvoerder.

SJC – Quick Boys 0-5 (0-1) 4. Van Nieuwkerk 0-1, 51. De Kruijs 0-2, 63. Van Nieuwkerk 0-3, 76. Sahin 0-4, 88. Sahin 0-5.

SJC: Haggerty, Strojil (78. Vllasaku), Kapata (64. Van Went), Van Toor, Groot, Al Tamimy, Van Stijn (45. Lovecchio), Van Dijk, El Baouchi, Duindam, Van der Zalm

Quick Boys: Van der Helm, Bosman, Van der Plas, Tesselaar, Ravensbergen, Bloemendaal, Ket (78. Baten), Kaars (73. Sahin), De Kruijs, Van Nieuwkerk (86. Van Hofwegen), Tejan

Foto’s: Johanna Wever