Tumultueus, chaotisch en het voetbal onwaardig. Zo mochten de taferelen die zich kort voor en vlak na aanvang op het rode gedeelte van de Westmaat afspeelden genoemd worden. Dat leverde een tijdelijk gestaakt duel op. Wat volgde was een wedstrijd met een zinderend slotfase waarin de gelijkmaker (1-1) van de thuisploeg alsnog viel. Een resultaat waarmee Quick Boys uiteindelijk maar moeizaam kon leven.

Brandende fakkels op de kunstgrasmat, met als gevolg een schade die in de duizenden euro’s loopt, werden kort na aanvang gevolgd door rookbommen die voor een heftige rookontwikkeling zorgden, zodanig dat het zicht tot vrijwel nihil werd teruggebracht. Vervolgens lag het duel twintig minuten stil, waarna er zonder verdere incidenten verder gespeeld kon worden.

,,De focus lag bij ons als spelers, ondanks die incidenten, volledig bij de wedstrijd”

Het weerzien in competitieverband na bijna tien jaar, vorig seizoen troffen beide ploegen elkaar overigens wel voor de KNVB-beker, werd hierdoor ernstig ontsierd. De heftige rookontwikkeling zorgde er zelfs voor dat diverse toeschouwers met ademhalingsproblemen door dienstdoende EHBO’ers behandeld dienden te worden, terwijl zo’n vijf politiewagens zich in allerijl met loeiende sirenes richting de Westmaat begaven. Dat is kennelijk een middagje voetbal anno 2016.

Randzaken
Reden voldoende voor arbiter Van den Burg om het duel voor zo’n twintig minuten te staken. Met de waarschuwing dat het duel bij herhaling van dergelijke incidenten definitief zou worden gestaakt, gingen de 22 acteurs weer aan de slag. Hoewel Bryan Burgerhout voor de onderbreking met het hoofd dichtbij de 1-0 was geweest, was het na de spelhervatting het gedreven spelende Quick Boys dat het meeste aanspraak mocht maken op een voorsprong.

,,Misschien hadden we wel met 0-3 moeten en kunnen gaan rusten”, oordeelde Jesse Driebergen. ,,De kansen daarvoor kregen we in ieder geval wel. We speelden heel erg gedisciplineerd. De focus lag bij ons als spelers, ondanks die incidenten, volledig bij de wedstrijd. Met die randzaken kan ik als voetballer niets, hoewel die natuurlijk niet in het voetbal thuishoren.”

Stormloop
Waar IJsselmeervogels, stroperig spelend, de openingstreffer trachtte te forceren waren de mogelijkheden voor de bezoekers. Max van Steen, tweemaal, Jesse Driebergen en Philippe den Hartog hadden voor de thee een treffer op de schoen, maar slaagden er in kansrijke positie niet in om goalie Jaimy Schaap te passeren. Uiteindelijk lukte het Driebergen na ruim een halfuur wel wat daarvoor en ook daarna werd nagelaten.

Na een fantastische crosspass van Milan Hoek gecontroleerd te hebben met de borst, schoof de middenvelder bij de tweede paal de 0-1 beheerst tegen het nylon. Nadat Sherwin Grot bij de enige rode mogelijkheid op goalie Martijn de Zwart was gestuit, waarna Anthony Bentem voor opruiming kon zorgen, wist Quick Boys dat het na de thee een stormloop van de thuisploeg over zich heen zou krijgen.

,,Als ik toch nog een positief punt van de middag mag noemen dan is het ons spel voor de rust”

Behelpen
,,Onze tweede helft was een stuk minder, dat klopt. We kwamen niet onder de druk van IJsselmeervogels uit, maar echt heel gevaarlijk werden ze gelukkig ook niet. Aanvallend kwamen we de eerste twintig minuten echter niet in het spel voor”, vergeleek de doelpuntenmaker het tweede bedrijf met het voorafgaande gedeelte. Bij de thuisploeg ontbrak de creativiteit echter telkens weer in de eindfase.

Op een kans voor Grot na, teentje te kort bij de tweede paal, en een vrije trap van Burgerhout die net naast en over zeilde kwam de formatie van Sandor van der Heiden niet. Het bleef behelpen voor de thuisploeg. Daardoor kwam een verrassende driepunter voor Quick Boys steeds dichterbij, waarbij het via invaller Robert Steemers en Jerghinio Sahadewsing de marge op de counter zelfs nog had kunnen vergroten.

Positief punt
Geheel in stijl van het voorafgaande zag Quick Boys in de voorlaatste minuut twee kostbare punten in rook opgaan. Een vrije trap van Marciano van Leijenhorst werd door De Zwart niet goed verwerkt, waarna invaller Ali Akla op de goede plek stond om het thuispubliek te doen ontploffen (1-1).

,,Dan keer je helemaal met een kater in de kleedkamer terug”, treurde Driebergen, die in de slotfase nog werd vervangen door Robert Steemers. ,,Vooraf teken je hier voor een punt. Nu stap je als morele verliezer van het veld. Heel sneu eigenlijk. Als ik toch nog een positief punt van de middag mag noemen dan is het ons spel voor de rust. Toen hebben we laten zien dat we voetballend mee kunnen en waartoe we in staat zijn. Daar moeten we ons aan vasthouden als FC Lisse volgende week naar ons toe komt. Voor mezelf is het na vier basisplaatsen op rij natuurlijk lekker dat ik heb gescoord, maar de teleurstelling overheerst nu.”

IJsselmeervogels-Quick Boys 1-1 (0-1).  34. Driebergen 1-0, 88. Akla 1-1.

Quick Boys: De Zwart, Opoku, Bentem, D. Van der Plas, Ravensbergen, Mahmoed, Hoek (68. J. van der Plas), Driebergen (77. Steemers), Sahadewsing, Van Steen, Den Hartog.

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS14.00SJC
Districtsbeker
Hillegom14.00HBC
ROAC14.00Foreholte
Teylingen14.00VUC
Van Nispen (zon.)14.00REMO