Wie na afloop van het duel met ONS Sneek een blik in de kleedkamer van Rijnsburgse Boys had geworpen, zou niet constateren dat de Rijnsburgers er met de overwinning vandoor waren gegaan. Niets was minder waar. Het spel stemde weliswaar tot ontevredenheid, de drie punten waren binnen voor de nummer vier in de Topklasse: 2-0.

Het was een vraag die voor de meeste spelers maar moeilijk viel te beantwoorden. Hoe was het mogelijk dat er zo’n groot verschil zat tussen de eerste en tweede helft? Waar Rijnsburgse Boys in het eerste gedeelte van de wedstrijd bij vlagen fris en frivool voetbalde, was het na rust meer een kwestie van ploeteren.

Doelman Richard van Nieuwkoop had het over een bepaald soort angst dat na de pauze in de ploeg kroop en volgens Marvin Wijks ontbrak het de Rijnsburgers aan de juiste scherpte. ,,We maakten heel vaak de verkeerde keuze. De eindpass was te vaak niet goed. Soms heb je van die dagen dat zulke dingen niet lukken. Toch had niemand het gevoel dat we vandaag punten zouden verliezen”, beweerde Wijks.

Rijnsburgse Boys verspeelde de afgelopen weken dure punten tegen Excelsior Maassluis en Hoek en leek in de openingsfase van het duel met ONS revanche op zichzelf te willen nemen. De Rijnsburgers zetten hoog druk en dwongen de Friezen tot het maken van fouten. Met name de geïmproviseerde verdediging van ONS liet de nodige steken vallen.

Ignacio

Dat resulteerde halverwege de eerste helft in de openingstreffer van Raily Ignacio. De spits was Rein Werumeus Buning in de lucht te slim af en faalde oog in oog met keeper Eize Piter Douna niet: 1-0. Het was voor Ignacio alweer zijn zestiende competitietreffer van het seizoen.

Rijnsburgse Boys verzuimde vervolgens om het duel vroegtijdig in het slot te gooien. Grote mogelijkheden waren niet besteed aan Jeffrey Koemans, Jeroen Hessing, Danny van der Vijver en Ignacio. ONS, dat uit de laatste drie wedstrijden liefst negen punten pakte, kon er lange tijd weinig tegenover stellen. Pas in het laatste kwartier van de eerste helft kenden de Snekers een korte opleving.

Een schot van Renco van Eeken werd ternauwernood gepakt door Van Nieuwkoop en de sluitpost redde ook bekwaam op een poging van aanvalsleider Ale de Boer, doorgaans linksback in het elftal van coach Bert Hollander. Van Nieuwkoop vertolkte in de 42e minuut een hoofdrol bij de 2-0 van Wijks. Een lange bal viel achter de defensie van ONS, die Wijks over het hoofd zag, waarna de vleugelspeler de bal langs de uit positie zijnde Douna kon tikken.

Feller en sterker

De wedstrijd leek beslist, maar in de tweede helft kwam Rijnsburgse Boys er merkwaardig genoeg nog zelden aan te pas. Een feller en sterker ONS had de touwtjes in handen. Martijn Roosenburg had al snel de aansluitingstreffer op zijn schoen, ware het niet dat de middenvelder in kansrijke positie de paal raakte. Ook Jacob Noordmans was dichtbij de 2-1. Hij trof het zijnet.

Naarmate het duel vorderde, verdween ook het geloof in een goed resultaat bij ONS. Rijnsburgse Boys gaf in het laatste half uur geen grote kansen meer weg en liep via invaller Resham Sardar (lat) bijna uit naar 3-0. Zo’n grote uitslag was echter te veel van het goede geweest. De Rijnsburgers verkleinden door de zege het gat met Spakenburg tot twee punten, al heeft de landskampioen nog twee wedstrijden tegoed. Koploper Kozakken Boys (drie duels minder gespeeld) heeft vijf punten voorsprong op De Uien.

,,We proberen het nog spannend te maken”, zei Wijks. ,,Maar ik kijk helemaal niet naar de bovenste ploegen. We hebben in het begin van het seizoen te veel punten laten liggen. We zijn ook veel te wisselvallig. De ene week spelen we fantastisch en een week later is het spel niet om over naar huis te schrijven. We weten dat het beter moet.”

Rijnsburgse Boys – ONS Sneek 2-0 (2-0). 22. Ignacio 1-0, 42. Wijks 2-0.

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop; Tol, Troost, Hessing, Westmaas; Van den Boogaart, Van der Vijver (46. Knoester), Van Eeuwijk; Wijks (85. Sardar), Ignacio en Koemans (85. Ali).

Tekst: Jeroen Bijma

Foto: Hans Heemskerk

POPULAIRE BERICHTEN