Slechts een paar weken scheiden de voetbalclubs nog van de winterstop. Alsof we aanschuiven bij ‘Man Bijt Hond’: het ideale moment om eens rustig de eerste seizoenshelft door te nemen. Maar voordat de voetballers kunnen rusten of misschien met elkaar op trainingskamp gaan, staan er nog een paar belangrijke duels op het programma. Hoe ga je de kerstdagen in? Met welk gevoel begint 2016? Die vragen worden de komende weken beantwoordt.

Mogen we Barendrecht een angstgegner noemen voor VV Katwijk? Afgaande op de laatste twee duels op De Krom is dat nogal een understatement. Twee jaar geleden werd het 0-3 voor de bezoekers. In het kampioensjaar van Katwijk in de Topklasse, kreeg het thuis ook behoorlijk klop van Barendrecht (0-4). Het is ook een duel der uitdagers. Momenteel gaan Spakenburg en Kozakken Boys aan kop in de Topklasse. Katwijk (3e) en Barendrecht (5e) zijn één van de eerste achtervolgers. Verder kwam er deze week een aantal keer goed nieuws vanaf De Krom. Volgend jaar komt Mike van den Ban (Kon. HFC) de Katwijkers versterken. Ook trainer Dick Schreuder heeft zijn contract verlengd, maar dat zat er wel aan te komen volgens de oefenmeester: ,,Het was een formaliteit.”

Regelmaat op de Middelmors. Het klinkt bijna als poëzie. Maar niemand in Rijnsburg zal er blij mee zijn. Rijnsburgse Boys is de kampioen van de gelijke spelen. Met zeven gelijke spelen bevindt de ploeg van Niek Oosterlee zich op een negende plaats. En dat is niet genoeg voor een felbegeerd plekje in de Tweede Divisie. Met winst op RVVH zou Rijnsburgse Boys over IJsselmeervogels heen kunnen wippen en komt een plek bij de top 7 weer dichter in de buurt. De beide clubs kwamen elkaar nog niet eerder tegen op het hoogste niveau. Als Rijnsburg wint, is dat de eerste overwinning in twaalf weken!

Voor ONS BOSO Sneek tegen FC Lisse halen we even een voetbalcliché uit de kast. Dit is een echte ‘zespuntenwedstrijd’. Lisse staat 15e en ziet de nummer laatst, SteDoCo, op slechts één punt achterstand staan. Sneek staat op een veilige tiende plek, maar het onderlinge verschil tussen beide teams bedraagt slechts vier punten. FC Lisse zou met een overwinning dus behoorlijk kunnen inlopen en een stap kunnen zetten naar de middenmoot. Sneek – Lisse eindigde vorig jaar in 2-2. De thuiswedstrijd van FC Lisse tegen Sneek eindigde in 3-0. Ook die wedstrijd ging om handhaving. Sneek bleef uiteindelijk ook in de Topklasse na verlies van Hoek. Deze wedstrijd begint om 15:00 uur.

Faas Wilkes
Bij XerxesDZB denken ze aan de kleintjes. De Rotterdammers laten de wedstrijd tegen Quick Boys om 14:00 uur beginnen. Dan kan iedereen op tijd thuis zijn als Sinterklaas langs komt. Wie Xerxes zegt, zegt ongetwijfeld Faas Wilkes. De oud-international komt van deze amateurclub vandaan. Zijn naam is daarom verbonden aan het sportpark. Ook voetballers als Leo Beenhakker, Coen Moulijn en Willem van Hanegem hebben hun voetsporen liggen bij deze Rotterdamse club. Quick Boys verloor vorig jaar nog bij XerxesDZB met 2-1. Thom de Vries was toen de doelpuntenmaker voor de Katwijkers. Xerxes eindigde dat seizoen als tiende.

Ter Leede gaat op bezoek bij de nummer laatst van de Hoofdklasse B: Sportlust ’46. Misschien kunnen ze in Sassenheim even bellen met de collega’s in Lisse. Trainer van de Lissese selectie, Robbert de Ruiter, was daar tot voor kort de technisch manager. De ploeg uit Woerden wist dit seizoen pas één duel te winnen. Dat was tegen Hoek. In 2013 behaalde Ter Leede een mooi succes in Woerden. Er werd gelijk gespeeld tegen Sportlust, maar dat gelijke spel was op dat moment voldoende om kampioen te worden. Ter Leede bereikte op die dag in april de Topklasse. Bij Ter Leede keren de vorige wedstrijd nog zieke Kurbegovic en Boelee hoogstwaarschijnlijk weer terug in de wedstrijdselectie.

De voetballers van VV Noordwijk schoten vorig week een negatief record uit 1998 uit de boeken. In de jaren ’90 werd er voor het laatst gewonnen in Hendrik Ido Ambacht. Borsboom was de matchwinner met de enige goal van de wedstrijd in de 88e minuut. De Noordwijkers krijgen zaterdag bezoek van Heinenoord. Dat is de nummer 12 van de Hoofdklasse B met 9 punten uit 11 wedstrijden. De bezoekers speelden vorige week gelijk tegen Sportlust ’46. Die wedstrijd eindigde in 1-1. Bij Noordwijk werd Diederik van Egmond onlangs uitgeroepen tot lid van verdienste. Hij is één van de grondleggers van het jaarlijkse voetbalgala bij de club.

Hein van Heek
We hadden het net nog over de ploeg: ASWH. De nummer acht van de Hoofdklasse is de eerstvolgende tegenstander van FC Rijnvogels. Er kwam goed nieuws uit het Katwijk-kamp eerder deze week. Trainer Hein van Heek verlengde zijn contract. ,,We zijn nog niet klaar. Dat geldt van twee kanten: voor mij, maar ook voor de club”, sprak de trainer over zijn contractverlenging. Het gaat dan ook goed met FC Rijnvogels. Er werd dit seizoen al een periodekampioenschap gepakt en ook nu staat FC Rijnvogels nog op een prima derde plek. Vorig jaar eindigde deze wedstrijd in 2-2. De ploeg van Hein van Heek is dit seizoen nog ongeslagen op De Kooltuin.

Argon. Waar kennen we dat ook alweer van? Natuurlijk, de Topklasse Zondag. In het seizoen 2013/2014 werd er echter besloten te stoppen met het prestatievoetbal op zondag bij de club uit Mijdrecht. Teruglopende sponsorgelden was hier debet aan. De zaterdag-tak speelde tot 2012/2013 in de Derde Klasse. Daarna werd triomf voor die afdeling ingezet. Drie jaar later is de ploeg één van de tegenstanders van Valken ’68. Argon is een nieuwkomer in de Eerste Klasse, maar aan de ranglijst is dat niet te zien. De ploeg uit Mijdrecht staat derde met 22 punten uit 11 wedstrijden. Valken speelde vorig week gelijk tegen Neptunus, met een bijzondere goal van Erwin van der Nagel. De doelman scoorde uit een uittrap.

Kagia is de gedeeld koploper met Koudekerk, DoCoS en BSC ’68. Inderdaad, vier koplopers in de Derde Klasse. Koudekerk heeft het beste doelsaldo en staat dus eigenlijk bovenaan. In elf wedstrijden werd er pas één keer verloren bij Kagia. En vorige week kwam daar de 3-0 overwinning tegen BSC ’68 bij. Brengt de nieuwe status als koploper ook een druk met zich mee in Lisserbroek? Trainer Wijsman wilde er na afloop van de wedstrijd tegen BSC niks van weten. ,,Dat moeten we er ook af zien te houden. Ondanks dat we bovenin staan, moeten we niets. Het is zaak dat we het met z’n allen blijven doen en de punten blijven pakken.” Kagia gaat zaterdag in ieder geval op bezoek bij Zwammerdam. De nummer acht van de Derde Klasse


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)