Na zes mislukte seizoensopeners op rij rekende Rijnsburgse Boys op de eigen Middelmors gedecideerd af met titelkandidaat Spakenburg. De 3-0 mocht na afloop niet eens geflatteerd genoemd worden, na een duel waarin de bezoekers alleen in het eerste gedeelte van de tweede helft stevig aan de poort rammelden. De thuisploeg hield de 1-0 ruststand echter vast, om vervolgens in de slotfase naar een riante 3-0 overwinning uit te lopen.

,,Zo, die staat’, stak Ismail Çelen zijn vreugde na afloop niet onder stoelen of banken. ,,Dit is een prestatie van de hele ploeg. Iedereen heeft zijn taak vandaag tot in de puntjes uitgevoerd en je ziet het resultaat”, aldus de deze zomer van IJsselmeervogels overgekomen middenvelder.

Daar was geen woord aan gelogen. Rijnsburgse Boys greep de bezoekers vanaf de aftrap bij de strot. Vroeg druk zettend in combinatie met verzorgd voetbal bleef de thuisploeg tot de pauze gas geven. Dat leidde tot de vroege 1-0 van Raily Ignacio, nadat Joel Tillema de achterlijn had gehaald. Danny van der Vijver bracht vervolgens de doelpuntenmaker in stelling, die vanuit de draai goalie Barry Diteweg het nakijken gaf (1-0).

Spakenburg bleef het antwoord op die vroege achterstand schuldig. Rijnsburgse Boys ging doodgemoedereerd voort op de ingeslagen weg. En dat leverde Ignacio nog voor de pauze vier hele en halve kansen op om het duel al vroeg te beslissen. Çelen: ,,Het stond uitstekend bij ons. En het was allemaal te belopen. Alleen bij een hoekschop die net voorlangs ging zag het er even gevaarlijk uit voor ons.”

Celen

De middenvelder – die zich als een veldheer met Pirlo-achtige uitstraling over de grasmat bewoog – coachte zijn ploeggenoten voortdurend, strooide met passjes en was steeds aanspeelbaar. Bovendien toonde hij zich niet te beroerd om meters te maken, waardoor hij een flink steentje bijdroeg aan de voor zijn ploeg succesvol verlopen eerste helft. In de rust besloot Spakenburg-coach Jochem Twisker om Dominique Scholten in te wisselen voor Nick Tol en dat betekende een persoonlijke triomf voor Çelen.

Na de doelwisseling pakte Spakenburg het anders aan en zette het wél druk. Een bal op de lat, waarna het leer van de lijn moest worden geruimd, betekende het eerste Spakenburgse wapenfeit. Het bleek het startsein voor een voor Rijnsburg moeilijke periode. De thuisploeg had geluk dat goaltjesdief Kees Tol bij een goede mogelijkheid de bal hard over de geelzwarte goal joeg. Rond de 70e minuut was het tot driemaal toe vrouwen en kinderen eerst bij Rijnsburgse Boys, maar toen de ploeg die fase goed was doorgekomen kreeg de Oosterlee-formatie weer grip op de tegenstander.

,,Het was in die fase iets moeilijker te belopen voor ons”, constateerde Çelen. ,,Zij schoven steeds een man door. En daar hadden we moeite mee. Door mijn medespelers goed neer te zetten ging het steeds beter. Twee meter naar rechts of links maakt vaak het verschil. Toen zij hun aanvoerder inwisselden voor Peter de Lange als extra spits kregen we meer ruimte voorin. Daarna maakten we het knap af.”

Kers op de Rijnsburgse taart

Het feest op Middelmors barstte na 87 minuten los, toen Joel Tillema vanaf rechts Joost Leonard vond die de bal panklaar inleverde bij Raily Ignacio (2-0). De van Katwijk overgekomen aanvaller werd in blessuretijd onder ploeggenoten bedolven door zelf  voor de 3-0 te tekenen. Het was de kers op de Rijnsburgse taart.

Çelen: ,,Onze voorbereiding was matig, maar vandaag hebben we laten zien waartoe we echt in staat zijn.”

Niek Oosterlee wenste er nog aan toe te voegen dat de magere oefenperiode op slag vergeten was. ,,Daar praat niemand meer over na vandaag. Bovendien hebben we eindelijk afgerekend met een spook uit het verleden. Na zeven seizoenen eindelijk met winst aan de competitie beginnen. Geweldig.”

Rijnsburgse Boys – Spakenburg 3-0 (1-0). 7. Ignacio (1-0), 87. Ignacio 2-0, 90. Leonard 3-0.

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Kuipers, Troost, Tol (66.Knoester), Sardar, (83. Koemans), Çelen, Tillema, Vlug, Van der Vijver, Leonard, Ignacio (89. Van Eeuwijk).

Tekst: Leo Schrama

Foto’s: HP ProSportpics/Hans Schalk

Reactie Rijnsburgse Boys-trainer Niek Oosterlee


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)