Soms moet je ergens bij zijn geweest om het te kunnen geloven. Vandaag voltrok zich op de Middelmors een surrealistisch schouwspel. Rijnsburgse Boys verkeerde tegen Spakenburg in grootse vorm en vernederde de Blauwen met 7-2. Topschutter Raily Ignacio speelde superieur en maakte liefst zes goals. Het was voor hem de ultieme revanche tegen de club die hem vorig jaar wegstuurde. Jeffrey Koemans scoorde ook een treffer.

Na een weekje rust vreesde iedereen voor een zware middag voor de Uien, maar niets bleek minder waar. Volgens Ignacio, die halverwege het vorige seizoen geschorst werd door Spakenburg vanwege ongedisciplineerd gedrag, mocht het team van oefenmeester Jochem Twisker absoluut niet winnen, zo zei hij na afloop. ,,Het was een mooie wedstrijd tegen mijn oude ploeg, maar ze mochten hier zeker niet winnen en daar hebben we voor gezorgd.” Zelf kreeg Ignacio in de wedstrijd veel ruimte, waar hij wel raad mee wist. ,,Spakenburg is een ploeg die wil voetballen, dan weet je dat je ruimte krijgt. Andere ploegen zijn soms alleen maar bezig om mij te verdedigen.”

In de beginfase van de wedstrijd leek het er niet op dat het een makkelijke middag zou worden voor Rijnsburgse Boys. Spakenburg had na vijf minuten al vier corners gekregen en wekte niet de indruk te gaan verliezen. Toch keerde het tij vrij snel, want in de elfde minuut was het Ignacio die aan de rechterkant doorbrak en vervolgens Koemans in stelling bracht: 1-0.

Een tegenslag voor Spakenburg, maar er waren pas tien minuten gespeeld, dus er was nog van alles mogelijk. Dat gevoel werd minder toen Ignacio vijf minuten na het eerste doelpunt de 2-0 op het scorebord zette. Met een mooi lobje over keeper Barry Ditewig zette hij de Middelmors op z’n kop. Een mooier begin kon niet voor de Uien.

Hattrick

De geel-zwarten bleven doorvechten en dat werd beloond. Na een klein half uurtje spelen wist Ignacio het derde en het vierde doelpunt voor de Rijnsburgers aan te tekenen. De 3-0 kwam voort uit een strafschop. De 4-0 betekende een onvervalste hattrick voor de topscorer van de zaterdagse Topklasse, die na de wedstrijd tegen Scheveningen een aangepaste training volgde vanwege problemen aan zijn kuit.

Na de rust leek het dat de storm van Rijnsburgse Boys was gaan liggen, want na een krappe vijf minuten spelen wist Edwin Dekkers voor Spakenburg iets terug te doen. Dit was iets waar Niek Oosterlee bang voor was. ,,We hadden afgesproken de stand op 4-0 te houden. Dat is ons niet gelukt en in het begin van de tweede helft waren we het even kwijt, maar later kwamen we weer terug.” Terugslaan deed Rijnsburg met wederom een doelpunt van Ignacio, die de rebound van een schot van Koemans wist te benutten. Kort daarna was het weer de Haagse spits die een doelpunt op zijn naam bracht: 6-1.

Het publiek scandeerde na dit doelpunt: “10, 10, 10”, maar zover kwam het niet. Tien minuten voor tijd kwam Kees Tol nog met een tegentreffer, maar de wedstrijd was natuurlijk allang gespeeld. Uiteindelijk kreeg de in Rijnsburg genoemde Ignacio ‘The Bad’ zeven minuten voor tijd een publiekswissel en werd hij terecht uitgeroepen tot ‘Man van de Wedstrijd’.

Kampioenschap

Rijnsburgse Boys verkleinde door de zege het gat met de koplopers Spakenburg en GVVV, dat ook verloor, tot drie punten. Met nog vier wedstrijden te gaan lijkt er van alles mogelijk, maar naar het kampioenschap kijken doen ze in Rijnsburg (nog) niet. ,,Het was een prachtige middag en dit had niemand durven dromen. Als we kampioen willen worden, moeten we alles winnen en moet Spakenburg punten laten liggen. We hebben het niet in eigen hand”, aldus Oosterlee. Ook Ignacio richt zich niet op het kampioenschap. ,,We hebben als doel zoveel mogelijk punten te halen. Als we het over het kampioenschap gaan hebben, gaan we wedstrijden verliezen en dat is niet de bedoeling.”

Richard van Nieuwkoop en Danny van der Vijver speelden net zoals twee weken terug ook vandaag niet mee. Beide spelers vielen tegen Excelsior Maassluis geblesseerd uit. Van Nieuwkoop zat wel weer op de bank, maar had nog een beetje last. Van der Vijver komt hoogstwaarschijnlijk dit seizoen niet meer in actie.

Volgende week speelt Rijnsburgse Boys wederom een belangrijke wedstrijd. De ploeg van Oosterlee moet het dan opnemen tegen de buren van VV Katwijk.

Tekst: Danny van den Bosch