Dirk Kuyt en Edwin van der Sar zijn de bekendste en grootste ambassadeurs van het voetbal in de Bollenstreek. Zij speelden beiden meer dan honderd interlands. Toch kent de regio meer internationals. Rolf van der Raadt bijvoorbeeld. De 26-jarige Noordwijkerhouter neemt volgende maand met het Nederlands Doventeam deel aan het EK zaalvoetbal in Sofia. Doel is niets minder dan de Europese titel.

Van der Raadt is al sinds zijn geboorte doof. Toch is contact maken met hem absoluut geen probleem. Van der Raadt kan uitstekend liplezen en zichzelf redelijk verstaanbaar maken. Toch loopt het contact op deze regenachtige oktoberdag in een Leids café via een laptop. Geduldig en nauwkeurig beantwoordt Van der Raadt de vragen op het scherm.

Van der Raadt is op het veld speler van de zaterdagtak van VVSB, dat uitkomt in de Vierde Klasse. Hij doorliep de jeugdopleiding op de Boekhorst en speelde er enkele jaren in de B-selectie. Na een uitstapje van enkele seizoenen bij Ter Leede is de aanvallende middenvelder nu weer terug op het oude nest. Hij speelt samen in één team met zijn jongere horende broer Timo. ,,Wij hebben nu een erg goed team. Ik denk dat wij kampioen kunnen worden.”

Ambitieus

Even ambitieus is hij over het EK, dat van  19 tot 29 november wordt gehouden. Vier jaar geleden werd Oranje derde en die prestatie moet nu verbeterd worden. ,,Wij hebben een grote kans op goud”, zegt Van der Raadt, die in de zaal met Lugdunum op de Hoofdklasse-niveau uitkomt. ,,Wij zijn beter dan vier geleden, omdat wij nu allemaal op een hoger niveau spelen. Dit is onze kans, nu moet het gebeuren. Over vier jaar verwacht ik een minder goed team. We hebben een aantal ervaren spelers die gaan stoppen en er heeft zich nog geen nieuw talent aangediend.”

De voorbereiding op het toernooi in de hoofdstad van Bulgarije wordt overschaduwd door financiële perikelen. In tegenstelling tot veel nationale bonden in het buitenland krijgt de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond (KNSDB) namelijk geen steun vanuit het NOC*NSF en bonden. De KNSDB is daarom volledig afhankelijk van geldschieters die de sportieve inspanningen van de nationale doventeams niet alleen een warm hart toedragen, maar ook op waarde schatten. Voor het naderende EK moeten de spelers ieder 275 euro inleggen.

,,Voor sommige spelers is dat frustrerend, omdat je wil focussen op het EK, maar tegelijkertijd moet je ook rekening houden met geld”, vertelt Van der Raadt, die zelf een oplossing vond. Hij klopte succesvol aan bij de gemeente Noordwijkerhout voor subsidie. ,,Ik ben de gemeente daar erg dankbaar voor. Toch blijft het lastig. Ik weet niet of de gemeente mij de volgende keer weer steunt.”

Gelukkig

Het is af en toe behelpen, maar desondanks is Van der Raadt blij dat hij international mag zijn. Hij heeft onvergetelijke dingen meegemaakt. Dit wordt zijn zesde grote toernooi, waarvan drie op het veld en drie in de zaal. ,,Ik ben blij dat ik toernooien als het EK, WK en de Deaflympics heb meegemaakt. Als ik niet doof was geweest, had ik een hele kleine kans gehad om international te worden.”

,,Ik wil zo lang mogelijk blijven voetballen en daarna is het mijn droom om bondscoach te worden”, vervolgt Van der Raadt. ,,Toch zal het altijd lastig blijven, omdat ik veel vrije tijd moet investeren. Ik hoop echt dat we goud op het EK halen. 29 november is de finale en een dag later ben ik jarig. Dat zou het mooiste weekend van mijn leven worden.”

Mocht Nederland de kwartfinale halen, dan kwalificeert het zich automatisch voor het WK volgend jaar in Thailand. ,,Er is een grote kans dat we daarin slagen”, zegt Van der Raadt. ,,Maar ook daar is geld voor nodig. Als mensen ons willen ondersteunen is dat natuurlijk mogelijk. Geïnteresseerden kunnen mij een email sturen op [email protected].”

POPULAIRE BERICHTEN