Voor Ter Leede was het maken van de eerste twee goals in de wedstrijd tegen Xerxes/DZB een overwinning op zichzelf. In eerdere duels dit seizoen liet de ploeg van Henk Wisman meerdere kansen onbenut om voor te komen of de voorsprong uit te breiden. Tegen de bezoekers uit Rotterdam stond het binnen zestien minuten al 2-0 door goals van Robert Steemers en een eigen doelpunt van Mike Navajas Sanchez. Uiteindelijk werd het 5-0 voor thuisploeg.

Het was kenmerkend dat een supporter vanaf de kant schreeuwde: ,,Eindelijk gaat die er wel een keer snel in’’, daarbij doelend op de openingsgoal van Steemers in de eerste minuut. Een belangrijk moment in de wedstrijd, want daardoor kreeg Ter Leede vertrouwen en was de ban gebroken. Dat was de laatste weken wel eens anders.

„Het verschil zat hem in het scoren. De voorgaande wedstrijden creëerden we wel kansen, maar schoten we ze er niet in”, had aanvoerder Mike Boelee gezien. ,,Daardoor gingen we een beetje tegen onszelf voetballen de afgelopen weken. Dan zie je dat wij niet de kwaliteiten hebben om alsnog een wedstrijd over de streep te trekken.”

„Een lopende man is altijd het moeilijkste om te verdedigen.”

Een hele belangrijke goal volgens de aanvoerder, want daardoor kreeg de ploeg vertrouwen en kwam er na de tweede goal een bepaalde flow in het elftal. Dat was mede te danken aan het middenveld. Steemers stond samen met Ian van Otterlo en Toon Zwetsloot in de middelste linie van het elftal. Dat leverde de Sassenheimers geen windeieren op.

Strijdplan
Daardoor was er veel beweging in het elftal van Wisman en was er een goede wisselwerking in de diepgang tussen de aanvallers en de middenvelders. De verdediging van XerXes DZB  was een aantal keer zoekende, zag ook Steemers.

„Een lopende man is altijd het moeilijkste om te verdedigen. Het was de bedoeling dat ik samen met Ian (Van Otterlo, red.) er overheen ging klappen. Daardoor kregen we meer ruimte in het team om te gaan voetballen. Dat lukte vandaag vrij aardig, want er kwamen een paar doelpunten uit voort.’’

Robbert Steemers viert z’n openingsgoal met een ‘Fortnite-dansje’

Al in de eerste minuut wist Steemers de bal via een rebound tegen de touwen te schieten. Via een eigen doelpunt van Sanchez werd het in de zestiende minuut 2-0. Toen het in de 35ste minuut, na een knappe ‘wegdraaiactie’ van Brayan Caicedo, via Stefan Kraaijvanger 3-0 werd, was de wedstrijd gespeeld.

„De kwaliteit van de tegenstander was beduidend minder.”

Ter Leede kon in de tweede helft doorgaan met waar ze mee bezig waren en zo de score uitbreiden via een goal van Jeffrey Bok. Het slotakkoord was voor Van Otterlo. Hij scoorde met een typische ‘Van Otterlo-goal’ door een paar man te passeren en hem daarna hard tegen de touwen te schieten. Zo wonnen de Sassenheimers nu wel. Wat was nou echt het verschil met de afgelopen weken volgens Steemers?

Vertrouwen
„De kwaliteit van de tegenstander was beduidend minder. RKAV Volendam was een hele sterke tegenstander en Smitshoek was van onze kant een slechte wedstrijd. Wij lieten ze daar komen, terwijl we juist druk vooruit hadden moeten geven. Daarnaast ben ik blij dat er verschillende doelpuntenmakers waren. Dat geeft vertrouwen, want de afgelopen wedstrijden misten we simpelweg scorend vermogen.’’

Ter Leede – XerXes DZB 5-0 (3-0) 1. Steemers 1-0, 16. Sanchez (e.d.) 2-0, 35. Kraaijvanger 3-0, 59. Bok 4-0, 84. Van Otterlo 5-0.

Ter Leede: Bekkers, Boelee (75. Van der Lans), Kraaijvanger, Zandbergen, Robertson, Zwetsloot, Van Otterlo, Steemers, Caicedo, Van den Berg (66. Tavilla), Bok (82. Wajer)

Tekst: Roy van der Meij

Foto’s: Hans Schalk