Makkelijk ging het zeker niet. Maar Quick Boys boekte tegen VVA ’71 alweer de achtste overwinning in negen duels. De Katwijkers zegevierden uiteindelijk met 2-0 in Achterberg. Toch blijft de achterstand op koploper Sparta Nijkerk zeven punten. Dit omdat ook de Nijkerkers uit de laatste negen wedstrijden 25 punten peurden. Sparta won zelf met 2-1 van Huizen.

Normaal gesproken zou je met een dergelijke serie op z’n minst dichterbij zijn gekomen of het gat al hebben gedicht. Zo niet dit seizoen met een concurrent als Sparta Nijkerk. ,,En dat is zeker een compliment naar hun toe”, zegt Jaap van Duijn. ,,Daar kun je alleen maar respect voor hebben.”

Tegen VVA ’71 leek het er gedurende de eerste helft niet op dat de formatie van Ted Verdonkschot drie punten zou pakken. De kustbewoners kwamen er niet aan te pas en moesten toestaan dat de gastheren het spel maakten. ,,Zij konden steeds via het middenveld doorkomen. Daar hadden wij grote moeite mee. Zelf kwamen we niet lekker in ons spel. Dat bleef eigenlijk tot de rust zo.”

Driemaal is scheepsrecht

Bart Freke voorkwam met een sliding dat Quick Boys op achterstand kwam nadat doelman Patrick de Groot was uitgespeeld. Op slag van rust schoot Van Duijn zijn ploeg uit het niets op voorsprong. De vleugelspeler mocht voor de derde keer aanleggen voor een vrije trap en bekrachtigde met een fraai schot maar weer eens het spreekwoord: 0-1. ,,Dat maakte ons natuurlijk sterker. Het moment was vooral lekker.”

Het doelpunt gaf Quick Boys na de rust niet het benodigde vertrouwen. Nog steeds had het moeite om het spel naar zich toe te trekken en was het de thuisploeg die aandrong op de gelijkmaker. Maar net zoals in het eerste bedrijf sloegen de Katwijkers opnieuw uit het niets toe. Halverwege de tweede helft maakte Harry Zwarthoed op aangeven van Tommy Bekooij de bevrijdende tweede treffer. Van Duijn: ,,Daarna was het wel klaar.”

Ajax

Volgende week staat de lastige thuiswedstrijd tegen Ajax op het programma. De heenwedstrijd ging spectaculair verloren. Bij verlies is de titel definitief uit het zicht. ,,Wil je nog wat, zal je van iedereen moeten winnen”, is van Duijn nuchter en helder.

Of de aanvaller nog echt in de titel gelooft? ,,Daar gaan we nog steeds voor, maar het wordt wel heel lastig. Sparta kan nog wat steken laten vallen, maar dat kunnen wij net zo goed. Het is te hopen dat zij nog een keertje verliezen voordat wij naar ze toe moeten. Bij winst voeren we dan de druk echt op en kan het tij nog keren.”

Tekst: Tom van der Wilt