Het was absoluut niet de beste wedstrijd van SJC onder leiding van Florian Wolf (33) zondag tegen Be Quick 1887. Maar och, wat zijn dit soort wedstrijden interessant voor de jonge trainer. De weerstand van de tegenstander, die zich vooral het eerste kwartier echt technisch de betere ploeg toonde, de verandering van tactiek, de uiteindelijke bereidheid voor elkaar te vechten; van één wedstrijd Be Quick-thuis zal Wolf meer geleerd hebben van z’n ploeg dan van drie, vier, vijf makkelijke overwinningen achter elkaar. In eigen huis vochten de Noordwijkers zich uiteindelijk langs de ploeg uit Groningen met 3-2.

Na vijftig minuten voetbal in Noordwijk hadden weinig toeschouwers nog een stuiver gegeven voor een overwinning van SJC. Via twee treffers van pure spits Anthony Bentum stond de niet geheel onverdiende 0-2 op dat moment op het scorebord. Pas na die achterstand van twee doelpunten begon SJC te vechten. Dat leidde uiteindelijk naar een ietwat gestolen overwinning. Wel één die de beloning gaf na geleverde arbeid.

Jonge groep
,,Deze ploeg, waar we nu tegen speelden, is de één na best voetballende ploeg van deze competitie. Ze zoeken veel de voetballende oplossing”, zag Wolf. De Groningers kwamen met een jonge ploeg richting de Randstad. Nadat Be Quick enkele jaren geleden degradeerden uit de Topklasse en met een schuld kwamen te zitten besloot de vereniging te stoppen met het betalen van de spelers en zich te richten op jonge gasten van de eigen opleiding of die bijvoorbeeld bij het grote FC Groningen net buiten de boot vielen.

,,Voor rust vond ik ons gewoon niet goed genoeg. Be Quick had het betere van het spel.”

Het levert in het huidige seizoen een sterke selectie op. De ploeg heeft wel te kampen met een zeer wisselvallige groei, inherent aan de leeftijd van de meeste spelers. SJC had in het begin van de wedstrijd ontzettend veel moeite met de tegenstander. ,,In het eerste kwartier vonden ze heel makkelijk de lopende middenvelders en hun spits die kwam uitzakken”, vond Wolf. ,,Ik heb er toen even aan gedacht om het tijdens de wedstrijd al op te lossen, maar daar bereik je niet altijd wat mee. Dat kan je dan beter in de rust repareren.”

Knock-out
De Noordwijkers speelden ook niet ‘des-SJC’ in de eerste helft. Vanwege de voetballende druk van Be Quick 1887 liep SJC zelf achteruit en werd vooral het middenveld overlopen. De rake kopbal van Bentum tien minuten voor rust was niet onterecht. Hoewel Wesley Haasnoot daarna met een identieke kans SJC op 1-1 had moeten zetten, was de 0-1 ruststand te billijken. Toen diezelfde Bentum vlak na rust ook nog eens de 0-2 maakte, leek SJC knock-out te zijn geslagen.

Florian Wolf coacht Wesley Haasnoot bij de warming up

De snelle tegengoal van Dario van Breukelen uit een corner werkte echter als doping voor SJC. Ineens stond de Noordwijkse ploeg wel op en ging het met de borst vooruit de jonge gasten uit Groningen te lijf. En dat hielp. ,,Voor rust vond ik ons gewoon niet goed genoeg. Be Quick had het betere van het spel. In de tweede helft waren zij het kwijt en vond Be Quick de oplossing niet meer. Wij hielden controle op het veld. Ik vond dat we ook na de 0-2 rustig bleven in die paar minuten waar de goal uit kwam. Daarna ging het bij ons lopen.”

Daarom was de wedstrijd voor Wolf ook zo interessant. Hij zag z’n ploeg slecht spelen, hoorde in de rust ook van z’n spelers dat ze zelf vonden dat ze te ver naar achteren liepen. SJC kreeg daarna nog een tik te verwerken met de 0-2 en toch liepen ze als winnaars van het veld dankzij goals van Wesley Haasnoot en een pijnlijke eigen treffer in de slotfase van de wedstrijd.

,,Na zo’n domper tegen Alphense Boys kan je wel interessant gaan trainen, maar ik wilde een momentje pakken met de hele selectie.”

Die mentale weerbaarheid, maakt de ploeg uiteindelijk sterker. En dat in een fase waarin SJC het moet laten zien. Er werd aan het begin van het seizoen gewonnen van de redelijke laagvliegers, maar een gedeelte van de top vijf de komende drie weken wacht, moet SJC er staan.

Avondje bowlen
De eerste zware testcase ging nog verloren tegen Alphense Boys, de tweede leidde dus tot winst. En dat na een avondje bowlen met de selectie. ,,Na zo’n domper tegen Alphense Boys kan je wel interessant gaan trainen, maar ik wilde een momentje pakken met de hele selectie. We waren met ruim 40 man. Ik deed het ook om de geblesseerde jongens er weer bij te betrekken. Puck Postma, Derrin Wijdenbosch, Tom Broekhuizen, dat soort gasten. Die zijn ook belangrijk voor de ploeg. Doordeweeks hebben ze hier niet zoveel te zoeken vanwege hun blessures.”

SJC – Be Quick 1887 3-2 (0-1) 35. Bentum 0-1, 53. Bentum 0-2, 56. Van Breukelen 1-2, 76. Haasnoot 2-2, 90. eigen doelpunt 3-2

SJC: Haggerty, Schipholt, Van Breukelen, Lim, Al Tamimy, Ruigrok, Strojil, Van der Zalm (84. Van Stijn), Frederik (46. Van Nispen), Haasnoot, Hardenberg (71. Tavares)

Samenvatting SJC – Be Quick 1887 (Beelden: Bollenstreek Omroep)