Voor koploper SJC breken de duels van de waarheid aan de komende weken. Te beginnen met de topper tegen Silvolde op zaterdagmiddag. Kunnen de Noordwijkers een forse stap richting de titel zetten in de Hoofdklasse?

Voorzichtig valt het woord kampioenschap steeds vaker, stelt spits Tom Duindam. Nog acht duels scheiden koploper SJC van een historische promotie. ,,We hebben het er af en toe wel over. Maar het is nog vrij lang. En het is niet dat we tien punten voorsprong hebben. We weten heel goed dat we ervoor moeten blijven vechten.”

Na een aantal matige weken rond de winterstop gaat het de laatste tijd weer prima met SJC. Vier overwinningen uit vijf duels. Cijfers waarmee je kampioen kunt worden. De voorsprong op de opponent van morgen is echter in theorie maar drie punten. Alleen heeft Silvolde nog drie duels te goed. ,,De groep is weer helemaal fit. Dat is belangrijk. We hebben even vier a vijf bepalende spelers moeten missen. Dat is voor iedere ploeg moeilijk. Morgen hebben we als luxeprobleem 18 man ter beschikking.”
Duindam zelf is dit seizoen een van de pijlers van het succes van de ploeg van Sjaak Polak. Hij vond al zestien keer het net en vaak ook op belangrijke momenten. ,,Ik heb het prima naar m’n zin. Ik ben belangrijk en krijg het vertrouwen”, aldus de man die overkwam van Noordwijk omdat hij daar te weinig aan spelen toekwam. Hij hoopt vurig dat zijn oude ploeg ook de stap omhoog gaat maken. ,,Zeker. Niks van rancune. De club is er klaar voor na een paar keer net de boot te hebben gemist. Niet dat ik nog veel contact heb met de jongens, maar ik ben wel al een paar keer gaan kijken.”
SJC verloor nog maar twee keer dit seizoen en kwam vaak terug van een grote achterstand. Zo ook in het heenduel op de Lageweg. In een knotsgekke partij kwamen de Noordwijkers terug van een 3-1 achterhand om met 4-3 te winnen. Duindam maakte in blessuretijd een van zijn zestien treffers. ,,Dat typeert deze ploeg. We blijven altijd knokken. Ik kan me zelf niet zoveel meer herinneren van die wedstrijd. Het ging allemaal zo snel. Bij winst kunnen we morgen hele goede zaken doen. Het is een cliché, maar in dit geval ook echt zo.”

Daar heeft Duindam zeker een punt. Wie naar het overige programma kijkt van de titelkandidaten, ziet dat SJC op papier een makkelijker programma heeft. Met onder andere nog twee ontmoetingen met het al bijna gedegradeerde Jong Achilles’29, terwijl de rest elkaar in de top nog treft.

,,Dat heb ik stiekem ook gehoord. Dat kan gunstig zijn, maar zegt niet alles. Mijn ervaring is dat in deze klasse er genoeg ploegen tussenzitten die het ons het lastig kunnen maken. We hebben al punten laten liggen tegen mindere ploegen. Al was dat wel in die mindere fase rond Kerst. Het ziet er heel goed uit. We zijn er nu heel dichtbij. De teleurstelling zou natuurlijk groot zijn als je het een of twee speelronden voor het einde weggeeft.”

Foto: Johanna Wever

Lees ook: ‘Tweede en Derde Divisie: wie kan er het meest genieten van het paasontbijt?’POPULAIRE BERICHTEN