Eigenlijk zat Sjaak Polak relatief rustig met een colaatje in z’n hand vlak na het duel tegen Hollandia de wedstrijd te analyseren. De verwachte stoom uit z’n oren bleef uit. Geen stortvloed aan verwijten, zelfmedelijden of oververhitte reacties maakten zich meester van de trainer van SJC. En dat na een duel waar emoties van hot naar her werden geslingerd. De Noordwijkers sneden zichzelf lelijk in de vingers in de topper tegen Hollandia: 3-4.

Z’n relativeringsvermogen bleek goud waard om z’n emoties goed te kunnen kanaliseren. ,,Weet je, nu staan wij gewoon even een keer aan de verkeerde kant van de medaille. Dat is ook wel eens anders geweest. Silvolde thuis (4-3, red.) hadden we ook kunnen verliezen, maar die wonnen we nog.”

Z’n ploeg zat wel stuk. De kleedkamerdeur is normaal een grens die over en weer wordt gestoken in Noordwijk na het duel. De ene speler verkiest daarin z’n eigen plekje in de kleedruimte, de ander wil z’n wedstrijdanalyse buiten die deur bespreken met het toegestroomde publiek.

,,Ze hebben wel een ’tikkie’ gekregen hoor, maar mijn ploeg is niet knock-out.”

Maar meer dan ooit zat de deur potdicht. De SJC’ers zaten stuk. Gesloopt na een voorsprong te hebben weggegeven in de absolute slotseconden van het duel. De mokerslag die oud-Noordwijk-speler Bart Spil in de 94e minuut uitdeelde, bleek voor velen voor even een te harde linkse directe. De blonde middenvelder schoot vanuit de tweede lijn de bezoekers naar de 3-4 overwinning.

,,Ze hebben wel een ’tikkie’ gekregen hoor, maar mijn ploeg is niet knock-out”, trok Polak de metafoor over z’n terneergeslagen ploeg door. ,,Ik maak me op dit moment ook eigenlijk niet zo’n zorgen. We krijgen zelf kansen. Genoeg kansen. Alleen als je zelf zulke domme fouten maakt dan kan je voetballen totdat je naar Nijmegen moet lopen, maar je wint nooit een wedstrijd.”

Pardoes
Keeper Kevin Schelvis was de eerste die daar debet aan was tijdens het duel. De doelman wilde aan de rand van het veld een bal wegtrappen, maar schoot ‘m pardoes in de voeten van Spil. Van buiten de zestien zag de middenvelder een leeg doel, waar hij de bal in kon schuiven. SJC leek in de eerste tien minuten teneergeslagen, hield geen rust aan de bal en werd zelfs overlopen door de tegenstander.

Jeroen Dedel legt aan voor een schot richting de vijandelijke goal

Het weifelende begin werd na tien minuten omgezet in beter voetbal. SJC creëerde vooral via Tom Duindam een paar kansen, die er in de eerste helft in hadden gemogen. Inzetten van relatief dichtbij werden door doelman Nick van Santen gepareerd. Ook toen diezelfde doelman al uitgegleden leek in het strafschopgebied kon Duindam voor een leeg doel komen. De spits schoot de bal ongelukkig alsnog tegen de opkrabbelende doelman aan.

Niet zelfzuchtig
In de tegenstoot gaf Hollandia-aanvaller Sonny Pronk al de eerste speldenprikjes via z’n hoofd. Z’n collega Mark Zwagerman stond vlak voor het rustsignaal vogelvrij bij een standaardsituatie om wel de 0-2 binnen te tikken. SJC boog het hoofd, maar rechtte de rug na rust. Daar waar Hollandia in helft één de betere was, maakten de Noordwijkers na rust de dienst uit.

Benji Broekhof had de eerst twee kansen op z’n voet. Waar hij beide keren zelfzuchtig had kunnen of moeten zijn bij z’n tocht naar het vijandelijke doelgebied, schoof hij tweemaal de bal naar Duindam, die zelf al redelijk gedekt werd. Na ruim een uur spelen was het wel raak. Stef van der Zalm schoot van dichtbij vol frustratie de 1-2 binnen om een paar minuten later uit een vloeiende aanval de 2-2 binnen te schuiven. Na de 3-2 van Duindam tien minuten voor tijd leek de comeback van de Noordwijkers compleet.

,,Ze zitten helemaal stuk. Maar ik heb ze juist een fantastisch compliment gegeven.”

Tot de blessuretijd. Waar SJC, zo zei middenvelder Van der Zalm na afloop zelf, ‘de ballen naar veld acht hadden moeten schieten’, bleef de ploeg voetballende oplossingen zoeken achterin. Dat werd de SJC’ers fataal. Na de 3-3 van Pronk schoot Spil de Noordwijkse comeback aan diggelen.

Analyseren
Door de nederlaag zijn de concurrenten van SJC genaderd tot één enkel verliespuntje meer. Daar waar SJC Hollandia juist op zeven verliespunten had kunnen zetten. Het woord ‘kampioenschap’ bleef dan ook lang uit in het nababbeltje van de trainer. Hij wenste vooral het positieve te zien na de vreemde middag.

,,Ze zitten helemaal stuk. Maar ik heb ze juist een fantastisch compliment gegeven, omdat wij beter voetbal hebben laten zien. Vooral in de tweede helft. We waren bij machten om de duels te winnen op het veld, om de tweede bal te winnen. Maar die fouten bij de tegengoals valt niet tegenop te analyseren.”

SJC – Hollandia 3-4 (0-2) 3. Spil 0-1, 38. Zwagerman 0-2, 67. Van der Zalm 1-2, 74. Van der Zalm 2-2, 83. Duindam 3-2, 90+2. Pronk 3-3, 90+4. Spil 3-4.

SJC: Schelvis, Sloos, Van Duyn, Verhoek, Groot (60. Broekhuizen), Verweij, Ruigrok (88. Van Heijningen), Van der Zalm (76. Dedel), Broekhof, Duindam, Van Dijk

Foto’s: Johanna Wever