Glimlachend loopt Marcel IJzendoorn de kleedkamer uit van zijn ploeg. De blijdschap is van zijn gezicht af te lezen. Zijn ploeg, Foreholte, won op zondagmiddag in een enerverende wedstrijd met 4-2 van ROAC. De oefenmeester transformeerde zijn elftal de afgelopen maanden van een stroef draaiende voetbalmachine naar een vechtmachine.

Foreholte behaalde de overwinning in de ‘burenruzie’ tegen ROAC in een 4-3-3 formatie met enkele wijzigingen. Jelle Kraakman en Oscar Arroyo vormden het centrale duo. Voorin waren er wederom basisplekken voor aanvalsleider Wouter Nolles met kort daar achter Jelle Geerlings. Zowel de tandem Kraakman-Arroyo als de tandem Nolles-Geerlings speelden een belangrijke rol in de overwinning van de ploeg.

Met Kraakman en Arroyo zag IJzendoorn dat zijn ploeg geen risico’s nam achterin. Als de bezoekers in de aanval gingen, zorgde de gehele defensie dat het gevaar snel onschadelijk werd gemaakt. Niet alleen de achterhoede speelde met vuur in de ogen. Ook het middenveld en de aanval waren gedurende de wedstrijd geconcentreerd. Het elftal kleunde er bij fases keihard in en gaf aan de tegenstander een sein af dat er niks te halen viel.

Koning, keizer, Sten Admiraal
De Voorhouters schoten scherp uit de startblokken. Met het mes tussen de standen grepen IJzendoorn en zijn mannen de controle in de wedstrijd. Met fanatiek drukzetten werd de thuisploeg een paar keer gevaarlijk. Na een kwartier spelen was het zelfs al raak. Uit een hoekschop van Sten Admiraal kon Geerlings bij de eerste paal inkoppen: 1-0. De aangever van de goal, Admiraal, nam zijn ploeg op sleeptouw en was bij vlagen niet af te stoppen door ROAC.

,,Het is misschien voetballend niet zo mooi, maar ik heb al eerder gezegd dat, dat mij dit seizoen niet meer interesseert.”

Met versnellingen, individuele acties en dreiging richting het doel van de vijand was Admiraal een plaag. Zijn goede spel werd tien minuten voor de pauze beloond met een doelpunt. Na een prima actie van Christian Guijt, die kort daarna vervangen moest worden voor Toni Arroyo vanwege een blessure, werd Admiraal gevonden. Met zijn verkeerde rechter toucheerde de aanvaller de bal en liet hij ROAC-doelman Dammes van der Poel kansloos: 2-0.

Comeback afgeslagen
Lang kon Foreholte niet genieten van de voorsprong. In een tijdsbestek van twee minuten kwamen de bezoekers op gelijke hoogte. Beide treffers kwamen voort uit standaardsituaties. De aansluitingstreffer kwam uit een hoekschop en de gelijkmaker kon uit een ingooi worden gemaakt: 2-2. De Voorhouters hielden hun kop omhoog en dat werd voor de thee nog beloond. Na een prima voorzet van uitblinker Admiraal kon invaller Arroyo raak schieten bij de tweede paal. Het was de aanvaller zijn eerste balcontact.

Het tweede bedrijf was lang niet zo enerverend als het eerste bedrijf. Echter was het na de thee wel spannender. Foreholte hinkte op twee gedachtes; tegenhouden en de voorsprong koesteren of de voorsprong uitbouwen en dus de wedstrijd beslissen. ROAC drukte de tweede helft flink en de doelman van de thuisploeg, Matthijs Guijt, was de absolute uitblinker. Met een paar uitstekende reddingen hield hij zijn ploeg op de been.

Kort voor tijd werd de wedstrijd beslist door Nolles. Pim Spreeuw stoomde in de blessuretijd op vanaf de linkerkant. Het publiek schreeuwde dat de back de bal in hoek moest vasthouden, maar Spreeuw had andere plannen. Hij gaf de bal strak voor naar Nolles. De spits nam de bal aan en schoot met volle overtuiging de bal tegen de touwen: 4-2. Het doelpunt was kenmerkend voor de ploeg op zondagmiddag. Hard, gecontroleerd en succesvol.

De trainer van de thuisploeg zag dat zijn ploeg overtuigend aan de wedstrijd begon. Met druk zetten en een hoop passie en beleving werd een 2-0 voorsprong bij elkaar gespeeld. IJzendoorn keek vanaf de zijkant toe en kon niets anders dan content zijn. ,,Dat was ook de bedoeling van vandaag. We wilden met een goede voetbalvisie aan de wedstrijd beginnen. Dat zorgde ervoor dat we met 2-0 voor kwamen.”

,,In twee minuten tijd vergooien we die goede openingsfase. We zijn dit seizoen vaak kwetsbaar geweest in dit soort situaties, maar deze keer bleven we mentaal sterk. Daarom maken we voor de rust nog die 3-2. Met Kraakman en Arroyo in het centrum hebben we twee gasten met een goede mentaliteit. In de spits loopt Nolles waar ook een goede kop op zit. Het is misschien voetballend niet zo mooi, maar ik heb al eerder gezegd dat, dat mij dit seizoen niet meer interesseert.”

Foreholte – ROAC 4-2 (3-2) 15. Geerlings 1-0, 35. Admiraal 2-0, 39. F. Heemskerk 2-1, 41. D. Heemskerk 2-2, 44. T. Arroyo 3-2, 90+3. Nolles 4-2.

Foreholte: M. Guijt, Van Dam, Kraakman, O. Arroyo, Spreeuw, Jongbloed (79. Bloemendaal), Bleiswijk, Geerlings, C. Guijt (41. T. Arroyo), Nolles, Admiraal (86. Drewes).