Kapot waren ze. Gesloopt. De spelers van Rijnsburgse Boys zaten als een stel uitgebluste mannen in de kleedkamer. Gevochten tot de laatste minuut om in ieder geval nog met een punt weg te gaan van sportpark Ter Specke. Hoofdcoach Dick Heemskerk, vervanger van de geschorste Niek Oosterlee, zag het genoegzaam toe. ,,Dan kan ik niet anders dan trots zijn op mijn mannen.” Een deur verderop was de stemming wat meer bedrukt, maar teneergeslagen een groot woord. ,,Zuur dat we de 1-0 niet vast konden houden, maar ik ben trots op de inzet van het team”, zei doelman Mark de Vries van FC Lisse.

Beide ploegen hadden al een midweekse wedstrijd in de benen. Of het als excuus gebruikt mag worden is de vraag, maar voetballend was het niet altijd even goed tijdens de streekderby. Maar de spanning vergoedde veel. Omdat Lisse al vrij vroeg in de wedstrijd op 1-0 was gekomen na een persoonlijk fout van Troost, moest Rijnsburg komen. Dat was vooral in de tweede helft zichtbaar. Helemaal toen Heemskerk tot een driedubbele wissel besloot. ,,We gingen bijna met vijf spitsen spelen, met als één doel: de overwinning. Dat is niet gelukt. Af en toe moet het ook wat meezitten. Maar Mark de Vries stond ook goed te keepen. Dat het bij één doelpunt bleef is zijn verdienste.”

Na afloop van de wedstrijd stond het journaille dan ook in de rij om De Vries te interviewen. Het zei genoeg over de aanvalsdrang van Rijnsburgse Boys. Verzorgd voetbal was even bijzaak, het waren vooral lange ballen die het FC Lisse moeilijk moesten maken. Helemaal toen Van Eeuwijk in de 80e minuut rood kreeg. Het leverde spannende situaties op voor het doel van De Vries, die lang standhield. ,,Het waren vier, vijf goede ballen die ik pakte. Misschien hadden we de overwinning vandaag moeten stelen, zoals dat zo mooi heet. Maar dat lukte niet. Nu baal ik, maar morgen ben ik misschien wel tevreden. 1-1 is terecht.”

Iets extra’s De vertrekkende Lisse-coach, Arjan van der Laan, had het zijn doelman graag gegund. Drie punten in Lisse en De Vries als ‘man of the match’. Lisse was dichtbij, had zelfs via Guido Pauw het duel op slot moeten gooien in de tegenstoot. ,,Ik kan mijn ploeg niks kwalijk nemen vind ik. Ja, misschien dat we de kansen af hadden moeten maken en daarmee het duel op slot  hadden moeten gooien. Maar ik heb inzet en beleving gezien. Je weet het niet, maar misschien deden ze wel een stapje extra omdat ik vertrek, of vanwege de streekderby. Ze deden het in ieder geval wel.”

Diezelfde tomeloze inzet zag ook Heemskerk aan de andere kant bij Rijnsburgse Boys. ,,Je moet spelen om te winnen. Dat hebben ze goed gedaan. Met de uiteindelijke 1-1 kan ik leven. Als ploeg gingen we steeds meer tegen de klok voetballen. We waren ook niet altijd even gelukkig. Ignacio had misschien wat vaker kunnen scoren, maar evengoed had hij aan de andere kant ook kunnen vallen. Maar dat weet je als je va banque gaat spelen.”

Vrij dominant Ignacio wist het na afloop zelf ook. Hij had graag nog één extra goaltje erbij gepakt tegen FC Lisse.  Daarom vond de spits ook dat Rijnsburg had moeten winnen. ,,We hebben vandaag twee punten verloren. Ik vond ons vrij dominant namelijk. Alleen was de eerste helft slordig, vooral het begin. Maar na de 1-0 achterstand was elke tweede bal voor ons. Alleen in de laatste fase hadden we een beetje pech.”

In de tweede helft ging er nog een tandje bij voor Rijnsburgse Boys. Dat de 1-1 zou vallen was daarom voelbaar, vond Ignacio. ,,Dat het zolang duurde voordat we scoorden lag echt aan Mark de Vries. De credits zijn voor hem. Hij stond lekker te keepen. Maar we hebben gestreden voor dit resultaat. Lisse kwam er niet meer uit vond ik.”

Al met al zal geen team nachtenlang wakker liggen van de 1-1. Al zal die voor FC Lisse iets zuurder voelen. Maar het Lisse-kamp was trots. ,,Ik heb gewoon een geweldige wedstrijd gezien en ben trots. Ik kan hier met een goed gevoel weglopen”, besloot Arjan van der Laan.

Uitgebreide samenvatting TV West Reactie FC Lisse-trainer Arjan van der Laan Reactie FC Lisse-keeper Mark de Vries

FC Lisse – Rijnsburgse Boys 1-1 (1-0). 11. Fokkema, 90+3. Ignacio 1-1.

FC Lisse: De Vries, Buijs, Van Boxel, Zoontjes, Rifai (73. Fillipo), Van Heulen (71. Broekhuizen), Vermeulen, Monteny, Fokkema, Pauw, Messaoud (63. Cijntje)

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Hessing, Tillema (61. Koemans), Kuipers, Troost, Van Eeuwijk, Sardar (61. Leonard), Celen, Wijks (61. Vlug), Ignacio

Tekst: Frank Venema

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)