De champagnekurken kunnen nog  niet van de flessen, maar het moet raar lopen wil Rijnvogels zaterdag bij winst op nummer drie Swift niet een beslissende slag voor het kampioenschap slaan.  De voorsprong op Zwaluwen ’30 en Swift bedraagt respectievelijk negen en tien punten. Een definitieve knock-out kan wellicht dus morgen worden uitgedeeld. VIDB blikt vooruit met trainer Hein van Heek en linkervleugelverdediger Andreas Stam.

,,Ik kan niet zeggen dat de druk alleen bij Swift ligt. Die ligt ook bij ons. Als wij winnen, zetten we een heel goede stap richting titel”, zegt Van Heek. Volgens Stam zijn hij en zijn ploeggenoten gretig om weer eens een goede wedstrijd op de mat te leggen. ,,Dit is een goede pot om ons zelfvertrouwen weer op te vijzelen.”

Van Heek zal geen concessies doen aan zijn  succesvolle formatie. ,,We gaan van eigen kracht uit. Misschien dat we iets aanpassen in de speelwijze, maar verder niet.” Rijnvogels greep in oktober relatief gemakkelijk de drie punten door met 3-1 te zegevieren. ,,Het was toen niet echt spannend. Zij hadden een off-day. Dat gaf hun trainer ook na afloop toe.”

Offensieve speelwijzes

Swift heeft samen met Rijnvogels de minst gepasseerde defensie uit de Eerste Klasse. De Amsterdammers staan bekend om hun goede positiespel. ,,Swift wil graag voetballen, net zoals wij. Ik verwacht dat ze gas gaan geven. En dan krijgen we een hele mooie wedstrijd.” Stam: ,,Zij hebben niets aan een gelijkspel. Swift zal vol op de aanval spelen.”

Een overwinning zou in meerdere opzichten een mokerslag kunnen betekenen. Stam: ,,Dan draaien we sowieso Swift de nek om. Maar ik denk ook dat het misschien een mentale klap voor Zwaluwen is. Zij hebben namelijk ook hun hoop op deze wedstrijd gevestigd. Houden we het gat op minimaal negen punten, dan kan dat door gaan werken bij Zwaluwen.’’

Bij verlies van Rijnvogels en winst van Zwaluwen bedraagt het gat nog maar zes punten. ,,Dat is weer overzichtelijk en overbrugbaar. Dan krijgen zij weer hoop”, weet Stam.

De roodhemden hebben de beschikking over een fitte selectie. Spits Martin Onderwater is helemaal hersteld van een knieblessure die hem een tijdje aan de kant hield. Van Heek: ,,Martin is met zijn snelheid en diepgang belangrijk voor het elftal.” Stam vult aan. ,,Het is misschien toeval, maar onze minste wedstrijd hebben we gespeeld toen Martin er niet bij was. Het is op z’n minst frappant. En misschien ook wel geen toeval.”

Beijersbergen

Een andere reden waarom het de laatste tijd wellicht wat stroever loopt bij de Kooltuinbewoners, is het droogstaan van topscorer Mitchel Beijersbergen. De vleugelaanvaller, die in het begin van het seizoen aan de lopende band het net vond, is wat minder op dreef de laatste weken. ,,Mitchels sterkste punt is zijn scorende vermogen. Als dat wegvalt, hebben wij als ploeg logischerwijs ook meer moeite een wedstrijd naar onze hand te zetten. Maar dat geldt ook voor Yuri (Guijt red.).”

Stam hoop dat tegen Swift de rust weer terug in de ploeg sluipt. ,,De laatste duels was het te gehaast. We zijn juist op ons best als we rustig aan de bal zijn en de bal goed rond laten gaan.”

,,Als we snel een goal forceren, kunnen we vanuit de controle gaan spelen. Dat is de positie waaruit wij heel vaak dit seizoen onze wedstrijden hebben gewonnen. Gegroepeerd spelen en de wedstrijd controleren. Daar valt moeilijk doorheen te komen voor de tegenstander”, besluit Stam.

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Piet van Kampen/FC Rijnvogels

POPULAIRE BERICHTEN