In de rubriek Vergeten Verleden duikt Leo Schrama in de historie en reconstrueert hij bijzondere verhalen uit het regionale amateurvoetbal. In deze aflevering van dit seizoen de wedstrijd van Oranje tegen de Leidse-selectie.

In de laatste aflevering van dit seizoen worden de schijnwerpers in de aflevering Vergeten Verleden gericht op de ‘Blamage van Ter Specke’, of hoe het Nederlands elftal door een bij elkaar geraapt regionaal team op 7 maart 1984 naar een verdiende 2-1 nederlaag werd gespeeld. Ook in dat jaar miste Oranje het EK. Het Nederlands voetbal bevond zich, net als nu, in een dip. Het aanstormend talent dat op Ter Specke in actie kwam, ontwikkelde zich hierna razendsnel. Vier jaar later greep het de macht in Europa.

De kritiek was niet van de lucht toen Freek Filippo zijn selectie voor het oefenduel tegen het Oranje van Kees Rijvers eind februari 1984 bekendmaakte. Regionale trainers en journalisten buitelden over elkaar heen in hun twijfel of de trainer van de Leidse-selectie, voor een groot gedeelte bestaande uit spelers uit de Duin- en Bollenstreek, wel de beste spelers uit de regio had opgeroepen. Filippo reageerde echter onverstoorbaar. ,,Dit is in mijn ogen de beste groep, waarbij ik begrijp dat een andere trainer voor andere namen had gekozen”, legde hij uit. Filippo, jarenlang werkzaam bij de KNVB in het kader van het Jeugdplan Nederland, wist toen nog niet dat hij het gelijk aan zijn zijde zou krijgen op een manier die weinig mensen voor mogelijk hadden gehouden.

Op het moment dat de beide elftallen op een bomvol Ter Specke voor ruim 6.000 toeschouwers op 7 maart 1984 hun opwachting maakten, bestond de Oranje-selectie uit een groep oud-gedienden en een groot aantal spelers die tot de categorie zeer talentvol mochten worden gerekend. Ga maar na, naast Piet Schrijvers, Ben Wijnstekers, Peter Boeve, Edo Ophof en Peter Houtman kwamen ook Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg, Ronald en Erwin Koeman en Adri van Tiggelen die avond in actie. De laatste zeven stonden die avond pas aan het begin van hun imposante carrière.

Bijeengeraapt
Daar was in Lisse op die gedenkwaardige overigens niet veel van te merken. Oranje begon vlot toen Ronald Koeman nog binnen het kwartier de score opende, waardoor de te verwachten ruime zege in de maak leek. Dat was echter schijn. Waar het Nederlands elftal, dat zich voorbereidde op een interland tegen Denemarken, steeds verder wegzakte, stegen de ‘Elf van Philippo’ tot verbazing en enthousiasme van de toeschouwers boven zichzelf uit. Onder aanvoering van uitblinker Huug Aandewiel (Rijnsburgse Boys) begreep de regio-selectie al gaandeweg de eerste helft dat er iets te halen viel. Dat laatste is ruim 32 jaar na dato ook de mening van Noordwijk-middenvelder John Marijt, die samen met Rijnsburger Arie van Dijk en Aandewiel het hart van het team vormde. ,,We merkten dat ze niet echt gemotiveerd waren. De animo was vrij gering bij de tegenstander, terwijl wij daardoor nog een tandje bijschakelden. Veel medespelers kende ik omdat ik al op jonge geselecteerd werd voor het Jeugdplan Nederland. Bovendien kwam ik veel van die jongens met Noordwijk tegen als we tegen ze speelden. Het mooie is dat we voor die wedstrijd nooit een keer gezamenlijk hebben getraind. De meeste kwamen zo vanuit hun werk naar Lisse toe. Zelf zat ik toen in militaire dienst in Soesterberg en heb ik nog speciaal verlof aangevraagd om mee te mogen doen. Net als Niek Oosterlee. Die had zich voor de zekerheid maar ziek gemeld, zodat hij er ook bij kon zijn. Het had daardoor wel iets weg van een bijeengeraapt zooitje, maar wel met voetballers die een balletje konden trappen”, vertelt een lachende Marijt (54), al decennialang werkzaam bij een strandpaviljoen in Noordwijk. Samen met zijn ploeggenoten Geert Jan Bakker en Klaas Vink maakte hij deel uit van het team dat Oranje een blamage bezorgde.

Open doekje
Na de 0-1 halverwege bracht Oosterlee al na drie minuten met een prachtige volley de stand weer in evenwicht, waarna Van Dijk doodleuk de 2-1 op het scorebord zette. ,,Dat zinde die jongens niet echt , maar bij hen lukte niets meer na die tweede goal. Alles vloog net over of naast en anders ging het wel op een andere manier verkeerd. Zelf vond ik het prachtig dat Erwin Koeman, mijn directe tegenstander, in de rust werd gewisseld. Na afloop had ik wel in de gaten dat vooral de oudgedienden Ophof en Boeve er flink de pest in hadden. Boeve heb ik toen nog wel even verteld dat ze een week later tegen Denemarken het wel beter moesten doen, anders zou hun interlandcarrière er weleens op kunnen zitten. Vond ‘ie’ niet echt leuk, maar het heeft blijkbaar geholpen want ze rolden die ploeg met 6-0 op.”

De anekdotes rond deze wedstrijd zijn talrijk. Zo vertelde Oosterlee over zijn doelpunt, dat hij gewoon gedaan had wat hij iedere zaterdag bij ARC deed, terwijl Bakker na een mislukte vrije trap van Gerald Vanenburg de Ajax- middenvelder toevoegde ‘je leert het nog wel, jongen’. De actie van Klaas Vink, die Boeve passeerde en en passant ook maar even om de grensrechter heen rende leverde de Noordwijker een open doekje vanuit het publiek op. Ronduit veelzeggend is dat UVS’er Mario Faber later die avond met het FC Lisse-zaalvoetbalteam doodleuk nog een keer in actie kwam!

Netvlies
Vandaag de dag zou het duel op Ter Specke de hele wereld over gegaan zijn. ,,Maar dat werkte in 1984 toch anders”, vertelt Marijt met lichte spijt in zijn stem. ,,Er bestaat bij mijn weten slechts één minuut beeldmateriaal van die wedstrijd. Dat is wel heel erg jammer. Ik hield aan die wedstrijd nog twee tastbare herinneringen over. We kregen na afloop als aandenken nog wel een handdoek met daarop de KNVB-leeuw. Die heb ik nog steeds. Net als de elftalfoto die bij mij thuis op zolder hangt. Als ik die zie draai ik voor mezelf de film nog weleens een keertje terug.” Verder ging het leven gewoon door. De andere dag in Soesterberg vroegen ze me: hoe is het afgelopen?’ Vertelde ik dat we met 2-1 hadden gewonnen. Hoorde ik alleen maar ‘ja, ja’. Kun je nagaan. Hadden ze de krant nog niet eens gelezen! Maar hoe je het ook wendt of keert, bij mij verdwijnt die wedstrijd nooit meer van mijn netvlies.”

Het regioteam dat ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de Leidse Voetbalbond (LVB) op die avond in actie kwam bestond uit: Van der Wal (Guyt), Mesman, Siera, De Roo, De Lancel, Pan, (Van Dijk), Marijt, Aandewiel, Van Leeuwen, (Oosterlee), Bakker, Faber (Vink).

POPULAIRE BERICHTEN