De wedstrijd tussen Quick Boys en Harkemase Boys is amper tien minuten oud als de Katwijkers over meerdere schijven uiteindelijk het hoofd vinden van Ricardo Kuyvenhoven. Eén ferme knik met het hoofd is genoeg. De bal vliegt langs doelman Erick Jansema, maar spat uiteindelijk uitéén op de lat.

Met de eerste goede kans van die wedstrijd in de Derde Divisie liet de 18-jarige middenvelder van Quick Boys gelijk een boodschap achter voor het toegestroomde thuispubliek: ‘hier ben ik!’ 

De jonge voetballer werd door zijn coach Jan Zoutman in de basisopstelling geposteerd. In een 4-2-3-1 systeem werd Kuyvenhoven gezien als de creatieve middenvelder. De ’10’. Blijkbaar mag hij al op jonge leeftijd het spel verdelen van de Katwijkers.

Als product van de eigen jeugdopleiding werd hij in januari 2017 echt over geheveld naar de A-selectie. De jongeling debuteerde al eerder bij de blauw-witten. Vorig jaar tegen Jong Almere City maakte hij z’n basisdebuut. Daar was het dit seizoen, met uitzondering van de beker, nog niet tot gekomen. Nu hij wel vanaf minuut één z’n opwachting maakte, liet hij een aardige indruk achter en kon z’n trainer uiteindelijk tevreden zijn.

,,Ik ben pas 18 jaar, het is dus niet zo dat ik er nu echt al moet staan. Alle basisplekken zijn mooi meegenomen.”

,,Hij is iemand met creativiteit, heeft voetballend vermogen en een steekpass”, vertelt Zoutman. ,,Hij had tegen Harkemase Boys z’n mindere momentjes. We hebben hem wel laten staan. Als we namelijk op het middenveld een man overhebben, en dat hadden we tegen de Friezen op het einde, dan is hij wel iemand die het spel kan verplaatsen. Die makkelijk de bal bij de spitsen brengt.”

Het overzicht dat Kuyvenhoven heeft op z’n jonge leeftijd is bewonderenswaardig te noemen. ,,Ricardo is nog jong, hij mag ook fouten maken van ons. Ik was zeker niet ontevreden over hoe hij z’n rol heeft ingevuld tegen Harkemase Boys.”

De Leidenaar blijft bescheiden onder de complimenten die hij van z’n coach toebedeeld kreeg na afloop van het duel. ,,Misschien probeerde hij met mij iets meer voetbal in het elftal te krijgen. Kansjes te creëeren met steekpassje? Ach, je zegt het niet zo snel over jezelf hè?”

Beloning
De aanvallende middenvelder kwam in ieder geval met een grote glimlach de kleedkamer uit. Een basisplaats, drie punten en complimenten op zak.

,,Ik ben pas 18 jaar, het is dus niet zo dat ik er nu echt al moet staan. Alle basisplekken zijn mooi meegenomen. Op mijn leeftijd ben ik al blij dat ik ‘er bij’ zit. En dat ik dan nu een beloning krijg in de vorm van een basisplek is te gek.”

Kuyvenhoven geeft zichzelf de tijd om een vaste waarde te worden in het elftal van Zoutman. Het liefste speelt hij elke minuut, maar met zijn leeftijd is dat misschien nog een utopie. ,,Toch zou ik dat binnen dit seizoen wel willen worden, een vaste waarde.”

,,Ik hou wel van deze 4-2-3-1-opstelling. Met buitenspelers erbij, een tien ‘onder’ de spits.”

Z’n basisplek smaakte naar meer. En als het aan de tiener ligt, blijft Quick Boys in dit systeem voetballen. ,,Ik hou wel van deze 4-2-3-1-opstelling. Met buitenspelers erbij, een tien ‘onder’ de spits. De linksbuiten, rechtsbuiten en tien die een beetje met elkaar wisselen en daarmee de tegenstander ontregelen. Volgens mij lukt dat ons wel aardig. Ik houd wel van mooi voetbal.”

Potential
Als jeugdexponent is hij trots om het blauw-wit te dragen. Langzaam maar zeker moet het label van ‘potential’ bij zijn naam verdwijnen en vervangen worden voor basisspeler. De 3-2 overwinning op Harkemase Boys als beginpunt.

,,Bij die 3-2 werd ik nog even gek hoor”, blikt de creatieveling terug op zaterdagmiddag. ,,Ik wist niet hoe snel ik naar het publiek moest rennen. Mooi om te zien, daar kreeg ik op het veld al kippenvel van.”

De winst op Harkemase Boys, de driepunter, de invalbeurten eerder dit seizoen: Kuyvenhoven is happy. ,,Ik heb mezelf op trainingen nu aardig kunnen laten zien de eerste weken. Ik krijg af en toe een invalbeurt, dan weer niet. Maar blijkbaar geef ik een goed signaal af naar de trainer en krijg ik daardoor speelminuten. Ik ga m’n best blijven doen.”

Archieffoto: Hans van Duijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude