Goed voetballen, maar aan het einde van de wedstrijd met lege handen staan. Het is een probleem dat Nederlandse clubs de laatste jaren met zich meedragen. Vooral als er over de grens gevoetbald wordt. Datzelfde overkwam Ter Leede dinsdagavond in Amsterdam op De Toekomst. De Sassenheimers speelden de bal ‘lekker’ rond, maar moesten het na negentig minuten voetballen alsnog afleggen tegen de amateurs van Ajax (2-0). Wil de nummer twee van de Hoofdklasse A nog kans maken op het bereiken van de Derde Divisie, dan zal de ploeg op de Roodemolen aanstaande zaterdag twee goals achterstand moeten goedmaken. 

,,Clubs en spelers moeten bewuster omgaan met fysieke ontwikkeling, structureel meer weerstand creëren, hogere eisen stellen aan verdedigen en meer eigen verantwoordelijkheid.” Dit zijn zomaar wat punten die in het plan ‘winnaars van morgen’ staat. Dit plan is opgesteld door de KNVB en haar adviseurs, omdat het Nederlandse voetbal niet meer toonaangevend is in de wereld.

,,Uit één counter maken zij gelijk de 1-0 en zijn we het helemaal kwijt.”

Wat met deze vier punten ook wel bedoeld wordt: het sterker worden, compacter verdedigen en wedstrijden over de streep trekken. Het is iets waar Ter Leede tegenaan liep in het duel met Ajax. De formatie van trainer Henk Wisman domineerde het eerste half uur met uitstekend voetbal, maar moest het uiteindelijk afleggen tegen de fysiek sterke en slimme Amsterdammers.

Het goede van het spel
,,Na het eerste half uur ging het fout”, analyseerde Stefan Kraaijvanger na afloop van het nacompetitieduel. ,,We hadden het goede van het spel en gaven eigenlijk niks weg. Uit één counter maken zij gelijk de 1-0 en zijn we het helemaal kwijt. Op een gegeven moment verloren we de tweede bal teveel en dan zie je dat zij het afstraffen bij de eerste twee kansen. Zij waren dodelijker en wij kregen ‘m er niet in.”

De Sassenheimers kregen na acht minuten spelen een ideale kans om op voorsprong te komen. Na goed druk zetten op de Amsterdamse defensie kwam de bal voor de voeten van Ian van Otterlo. De spelmaker twijfelde geen moment en haalde keihard uit. Stephan Veenboer, de doelman van de thuisploeg, reageerde katachtig op Van Otterlo’s inzet. Een paar minuten later kreeg Jeffrey Bok nog een kans om alsnog de score te openen, maar zijn schot werd geblokt.

Aan de andere kant was het wel raak. Ajax counterde met Kenneth Misa-Danso richting het vijandelijke doel. De voormalig Quick Boys-speler werd op de rand van het strafschopgebied neergehaald en verdiende een vrije trap. De bal werd sluw voor het doel geschoten en van dichtbij binnen gewerkt door verdediger Siver Abdulrahman, die het beslissende tikje gaf: 1-0. Nog voor de rust werd de marge naar twee gebracht door de thuisploeg. Na een verkeerde inschatting van Kraaijvanger kon Misa-Danso de bal meenemen in de zestien en afronden: 2-0.

Frank de Boer
Henk Wisman zag dat zijn team het betere van het spel had, maar niet een resultaat kon binnenhalen. Het lijkt dat zijn ploeg op de momenten wanneer het ertoe doet niet het maximale resultaat eruit kan halen. In de competitie werd er bijvoorbeeld twee keer niet gewonnen van Noordwijk en datzelfde geldt voor Hoek.

,,Het leek een beetje op het Ajax in de tijd van Frank de Boer.”

,,Ik denk dat dat het niet is”, weerlegde Wisman de kritiek. ,,Tegen Swift maakten we afgelopen zaterdag vijf doelpunten na vijf kansen. Nu deden we dat bijvoorbeeld niet. Ik vond dat wij na de tegengoal niet meer gingen voetballen. Wij waren het vanaf dat moment kwijt in ons hoofd. We moesten onze kop erbij houden, maar we wilden te snel iets forceren. In de rust hebben we geprobeerd het voetbal er weer in te praten en dat lukte redelijk. Al was het spel in de eerste helft beter.”

Wisman ontkende dat Ter Leede ‘te veel’ voetbalde. Volgens de oefenmeester probeerde zijn ploeg zo dicht mogelijk bij de prefererende manier van spelen te blijven. ,,Wij moeten het niet hebben van een lange bal en de tweede bal winnen. Wij moeten het hebben van het voetballende gedeelte. Dat had beter gekund. Wij wisten dat Ajax zo ging spelen. Het was een beetje een counterspelletje. Ze waren onwijs snel in de omschakeling. Het leek een beetje op het Ajax in de tijd van Frank de Boer.”

Ajax (zat.) – Ter Leede 2-0 (2-0): 40. Abdulrahman 1-0, 45+1. Misa-Danso 2-0.

Opstelling Ter Leede: Sandor, Boelee, Kraaijvanger, Zandbergen, Robertson (63. Dingjan), Van der Lans, Zwetsloot, Van Otterlo, Bok, Van den Berg (68. Siali), De Kruijs (88. Van Stijn).

Foto: Hans Schalk

Lees ook: ‘Hoe ziet het nacompetieschema van onze vijf regioclubs eruit?’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)