Ter Leede heeft de laatste plaats verlaten en overgedaan aan Katwijk. De Sassenheimers wonnen verdiend met 2-1 de derby van FC Lisse. Mike Dam schoot zo’n tien minuten voor tijd de verlossende treffer binnen 2-1. ,,Een verdiende zege en goed voor ons vertrouwen”, jubelde de matchwinner.

De Sassenheimse zege was verdiend. De druk zat er goed op bij de manschappen van Henk Wisman. Winst was noodzakelijk om bij te blijven, aangezien de marges onderin klein zijn.

Dam ziet het nog helemaal zitten om een eindspurt in te zetten en zo in de Topklasse te blijven. ,,Dat baseer ik op ons spel van vandaag. Met name de tweede helft kon je zien dat de ploeg er voor ging om de drie punten te pakken. We moesten vandaag winnen om nog een rol te blijven spelen.”

Het was voor beide ploegen lastig voetballen met de draaiende wind. De bal ging alle kanten op en was moeilijk te controleren. ,,Wij gingen daar in de tweede helft beter mee om dan FC Lisse”, zegt Dam. ,,Dat kwam vooral door onze keeper Serge van der Ban. Zijn traptechniek is uitstekend en daardoor kwamen de ballen steeds goed aan. Wij hadden ook meer balbezit de tweede helft en wonnen vaak de tweede bal.”

Windkracht 7

Ter Leede probeerde met de wind in de rug gelijk een bres te slaan. Het forceerde onder meer een viertal corners binnen tien minuten. Die scheerden meestal rakelings langs de tweede paal. De ploeg van Wisman nam rond de twintigste minuut de leiding. Een inzet van Mike Dam werd slecht verwerkt door FC Lisse-keeper Stan Berrevoets. Jonathan Robertson kon profiteren in de rebound: 1-0.

FC Lisse kon in het eerste kwartier weinig potten breken. Toch kregen de Lissenaren twee mogelijkheden. De eerste was voor Hanne Hagary en de andere voor Koen Fokkema. Het leek erop dat de rust zou worden ingegaan met een kleine voorsprong voor Ter Leede. Dat liep even anders. De derde goedlopende aanval van Lisse was wél raak. Koen Fokkema mikte knap raak en liet Van der Ban kansloos 1-1.

Goede combinaties

Wie dacht dat Lisse de tweede helft de bakens zou verzetten, kwam bedrogen uit. Ter Leede ging, ondanks de domper vlak voor rust, met gezwinde spoed op zoek naar een nieuwe voorsprong. Bij tijd en wijle waren er goede combinaties te bespeuren. Dat werd tien minuten voor tijd beloond. En weer was Mike Dam belangrijk. Net zoals tegen Capelle een kleine maand geleden schoot Dam de winnende binnen.

Verdediger Frank de Groot was content met de overwinning. ,,We hebben al een paar weken een overwinning nodig. Dat we vandaag winnen, vind ik meer dan terecht. We hebben de laatste strohalm gepakt. Het was vandaag echt moeilijk spelen. Wij hebben geprobeerd om te voetballen. Bij Lisse werd vooral de lange bal gehanteerd. Natuurlijk is het een goed gevoel om te winnen en van de laatste plaats af te zijn. Maar we moeten nog steeds twee ploegen op de ranglijst voorbij.”