Tijdens de winterstop blikken we met alle regioclubs terug op de eerste seizoenshelft. In aflevering zestien staan de prestaties van zaterdagtopklasser FC Lisse centraal. De ploeg van Misha Salden bezet momenteel de twaalfde plaats op de ranglijst, een plek net boven de gevarenzone. ,,We hebben tegenslag gehad, maar dat hoort erbij in mijn opinie”, zegt Salden.

Lange tijd draaide Lisse uitstekend. Maar vier wedstrijden voor de winterstop brak echter een mindere fase aan. Drie nederlagen op rij deed de ploeg flink zakken op de ranglijst. Tegen koploper IJsselmeervogels herstelde de formatie van Salden zich. De winst zat erin, het werd een gelijkspel. Volgend weekeinde vangt de competitie weer aan. Meteen staat een kraker op het programma, tegen Rijnsburgse Boys.

Salden terugblikkend: ,,Als ik zo terugkijk op de eerste seizoenshelft, vind ik dat de Topklasse sterker is geworden. Er zijn meer sterkere en betere ploegen. Een aantal ploegen kan zich gerichter versterken. Meer spelers vanuit de Jupiler League of Eredivisie kiezen ook voor de Topklasse. In dat geweld proberen we als FC Lisse zijnde mee te gaan en een rol te spelen. Vorig jaar hebben we super gepresteerd en de doelstelling dik gehaald.” Lisse eindigde toen als zesde.

Tegenslag

Salden vervolgt: ,,We hebben in de eerste serie wedstrijden een aardige reeks gehad. Wel hadden we wat problemen met het maken van een goal, ondanks dat we redelijk veel kansen creëerden.” Ook kreeg Lisse te maken met fysiek ongemak. ,,We hebben te maken gehad met behoorlijk veel blessures. Een aantal spelers, waaronder Rik Vermeulen, Mark de Vries, Tristan Buchinhoren en Mo Messaoud, zijn op de weg terug. Dat heeft nog wel enige tijd nodig voor ik weer over ze kan beschikken. Hun afwezigheid scheelt wel tien tot vijftien goals en tien assists. Dat had het verschil kunnen maken voor een hogere plek op de ranglijst.”

Lisse belegde een trainingskamp in Barcelona. Tot tevredenheid van Salden. ,,Als je met je ploeg naar het buitenland gaat, is dat natuurlijk geweldig en zeker als het Barcelona is. Lekker met elkaar omgaan, genieten en lekker trainen. Het heeft zoveel meerwaarde. Normaliter zitten de jongens de hele dag op hun werk en heb je ze in de avond maar twee uurtjes tot je beschikking. Nu zijn ze de hele dag bij elkaar en zie je de hechtheid van de ploeg. Ook is bekend geworden dat Hanne Hagary naar IJsselmeervogels gaat. Dat zijn toch dingen die invloed hebben op de groep. Hoe gaan deze gasten de tweede competitiehelft daarmee om?

Hoe schat Salden de tweede seizoenshelft in? ,,Ik heb heel veel vertrouwen in mijn ploeg. Het wordt een hele zware klus om toonaangevend te blijven en ons veilig te spelen in deze zware competitie. Een aantal ploegen staat net boven of onder ons. Die ploegen hebben al aangegeven dat ze het gaan redden. Dat willen wij ook. Het waren vanaf het begin finales en dat blijft zo tot het einde van de competitie. Ieder punt telt.”

Spoedcursus Topklasse

,,Ik hoop gewoon dat, als wij een hoger percentage van onze kansen weten te benutten, het een stuk makkelijker gaat worden. We zijn op de weg terug maar missen – zoals al aangegeven – nog wel een aantal spelers. Het zij zo, andere jongens staan erin, maar die moeten wel een spoedcursus Topklasse ondergaan. Aan de andere kant is het ook wel weer mooi en interessant om te zien hoe zich dat ontwikkelt. Ik ben er in ieder geval klaar voor. Ik vind dat we een hele goede spelersgroep hebben. De realiteit wil dat de Topklasse zo sterk is dat je niet zomaar van een ploeg wint. Gelukkig winnen ploegen ook niet zomaar van ons. We hebben een ongeslagen reeks van acht of negen wedstrijden gehad. Alleen zaten daar ook veel gelijke spelen tussen en daar schiet je niet veel mee op.”

Lisse wordt in het rechterrijtje vergezeld door louter regioclubs. Ook landskampioen Katwijk deelt in de malaise. ,,Ja, Katwijk in de onderste regionen”, zegt Salden. ,,Voor Katwijk was het al moeilijk om zo’n succesvol jaar te evenaren. Vervolgens kwamen ze even in de hoek waar de klappen vallen. Toch verwacht ik dat de ploeg weer komt bovendrijven. Rijnsburgse Boys is ook aan een opmars bezig. Die hebben ook veel kwaliteit in de selectie, dus die stijgen ook nog wel. Het zijn fases in het seizoen. Nu zijn het de Bollenstreekclubs die de onderste plekken innemen. Vorig seizoen waren dat IJselmeervogels en Spakenburg. Kijk, de Topklasse wordt met het jaar sterker. Daar moet je als club op anticiperen en zorgen voor een sterke selectie. We zullen alert moeten blijven.”

Tekst: Hennie van de Weerd

Foto: Hubert Habers

POPULAIRE BERICHTEN