Hij is Spakenburg dankbaar. De club reageerde begripvol op Joël Tillema’s verzoek om zijn doorlopende contract te laten ontbinden. De rechtsachter wil vanwege familie-omstandigheden vaker thuis zijn. Zijn nieuwe club Rijnsburgse Boys is vanuit Den Haag beter aan te rijden dan Bunschoten-Spakenburg.

,,Ik had het goed naar mijn zin bij Spakenburg, een mooie club”, vertelt Tillema. ,,Helaas valt het voetballen daar niet meer met mijn thuissituatie te combineren. Gelukkig begreep Spakenburg het en hebben ze alle medewerking verleend. Daar ben ik blij mee en de club erg dankbaar voor.”

Nieuwe start

Aanleiding voor zijn vertrek bij Spakenburg zijn trieste familie-omstandigheden. Tillema verloor in april zijn vier maanden oude zoontje Djenoah. Een ongekend groot verlies. ,,Ze zeggen dat tijd heelt, maar bij mij nog niet. Ik probeer een rustig leven te lijden, maar het is nog heel moeilijk. Ik denk er continu aan. Na de zomer hoop ik weer lekker te gaan voetballen. Het is goed om bij Rijnsburgse Boys een nieuw hoofdstuk te beginnen.”

Een grote steun voor Tillema waren de massale steunbetuigingen uit de voetbalwereld, ook van veel collega-spelers. ,,Dat vond ik erg mooi”, vertelt de pijlsnelle verdediger. ,,Het laat zien dat je ondanks dat je tegenstanders van elkaar bent, en op het veld wel eens doodschoppen worden gegeven, je er toch voor elkaar kunt zijn.”

Ook met Niek Oosterlee, de coach van Rijnsburgse Boys, had Tillema geregeld contact. ,,Hij stuurde af en toe een appje. Niek zei vroeger hetzelfde te hebben meegemaakt en weet dus wat ik doormaak.”

Gecharmeerd

In een uitzending van FC Bollenstreek, het televisieprogramma van VIDB, liet Oosterlee begin april weten erg gecharmeerd te zijn van Tillema. Rijnsburgse Boys stelde Tillema graag te willen inlijven. Voorwaarde was dat Tillema er zelf met Spakenburg uitkwam. Gisteravond (woensdag) werd het contract op de Westmaat ontbonden.

,,Zo is het gegaan”, vertelt Tillema. ,,Na de winterstop, eind januari, hebben ze hun interesse laten blijken. Toen ging het al niet goed thuis. Vervolgens is het een tijdje rustig geweest. Tot een week of twee a drie geleden. Ik heb ook met mijn vriendin overlegd. Zij gaf aan het fijn te vinden als ik vaker thuis ben. Dat was doorslaggevend. Voor een training van Spakenburg ging ik om half zes weg en dan was ik om een uur of elf pas thuis. Naar Rijnsburgse Boys is het twintig minuutjes. Ik woon in Den Haag, dichtbij de snelweg.”

Tillema treft op de Middelmors zijn goede vriend Raily Ignacio, de topschutter van de Uien. Samen hebben ze hoge verwachtingen van volgend seizoen. ,,Rijnsburgse Boys had al een sterke selectie, maar ze hebben een aantal goede spelers aantrokken. Ik ga ervan uit dat we ons voor de Tweede Divisie plaatsen, maar eigenlijk hoop ik op meer. Als je kijkt naar de groep moet je durven uitspreken om voor het kampioenschap te gaan. Het wordt leuk.”

Foto: SC Genemuiden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen