Finales zijn zelden sprankelend. Vaker zijn ze saai, afwachtend of gewoon bar slecht. In de die laatste categorie viel het heenduel tussen Rijnsburgse Boys en Spakenburg om een plek in de Tweede Divisie. Twee briljante momenten van de enige speler met creativiteit op het veld waren dinsdagavond genoeg voor de thuisploeg om een goede stap richting promotie te zetten: 2-1.

‘Finales speel je niet, die win je’, het was Samuel Eto’o  die deze tegeltjeswijsheid in de wereld bracht. Zeer van toepassing op Duitse ploegen of pakweg Italiaanse teams. Maar deze wijsheid had dinsdagavond ook de goedbevolkte Middelmors bereikt met zo’n 2500 toeschouwers. Wie een spektakel verwachtte, kwam dan ook bedrogen uit. Twee vermoeid en uitgeklede ploegen wilden vooral niet verliezen. Het was Jeffrey Jongeneelen die de thuisploeg met een vlammend schot voor rust en een briljante aanname en goede afronding in een leunstoel bracht richting De Westmaat.

,,We beschouwden dit ook meer als een zakelijk duel. En dat werd het ook. Zeker richting het einde toe. We misten wat mensen. De opties worden minder. Dan is het pijn lijden en dat hebben we prima gedaan. Het was niet mooi, maar dat maakt niet uit.”

Mulders moest opnieuw sleutelen aan zijn basisopstelling. Sterkhouders en oud-Spakenburgers Joel Tillema (geschorst) en Jordy Strooker (blessure) ontbraken en voor hen speelden Max Hudepohl en Martijn Tjon-A-Njoek. Het veranderde Rijnsburg van een swingend geheel tegen Westlandia, in een stroperig en ietwat onbeholpen formatie. De snelheid, stootkracht en finesse ontbrak. Wellicht was het ook de vermoeidheid. Datzelfde kon worden gezegd van de tegenstander. Spakenburg vecht om als enige amateurploeg in de historie op het hoogste niveau actief te blijven en moest tegen Hercules alles geven om te overleven.

,,Dat is een grote kwaliteit van Jeffrey. We wisten dat het van hem moest komen. Daarom liet ik hem ook geen verdedigend werk meer opknappen.”

De oefenmeester zag zijn ploeg nog goed beginnen. Tjon-A-Njoek kreeg in de openingsminuut een levensgrote kans. Fraai aangespeeld door Jongeneelen in de zestien verzuimde hij iets beters te doen met het leer. Terwijl Rijnsburg de controle had en Spakenburg meer bezig was met het tempo te drukken, kwam toch weer de kwaal van dit seizoen bovendrijven. Een tempoversnelling was genoeg om de verdediging te verassen. Verdediger Kelvin Maynard stoomde van achteruit op om dwars door het hart de een-twee aan te gaan. Via via kwam de bal in de kluts terug en stond het 0-1.

Tien man
Diezelfde Maynard liep daarbij een blessure op, en zag vanaf de zijkant Jongeneelen binnen een minuut gelijkmaken. De organisatie was even weg, Wesley Goeman kopte terug en vanaf rand zestien was het hard raak. Aan de andere kant ontsnapte Olivier Pilon een keer aan de aandacht van de sterk spelende Masies Artien. Doelman Richard van Nieuwkoop was net op tijd om de bal van z’n voet te plukken. Daarna werd Spakenburg nog een paar keer gevaarlijk, zonder gevolgen.

Jeffrey Jongeneelen was goed voor beide treffers tegen Spakenburg

Het tempo ging na de rust iets omhoog, maar uitgespeelde kansen werden er amper meer gecreëerd. Spakenburg kon gewoonweg niet beter, al speelde het volgens ingewijden een van de beste wedstrijden van het seizoen. Zelfs de verbannen oud-Noordwijker Kees Tol maakte nog zijn opwachting. Zo hoog is de nood bij de ploeg die eveneens veel spelers moest missen door blessures en schorsingen. Rijnsburg zocht daarentegen veel te snel de lange bal en in de combinatie waren er te veel spelers onder de maat.

Bevlieging
Rijnsburg loerde op een bevlieging van de man die daar om bekend staat. Onder toeziend oog van heel wat Bollenstreek-spelers en trainers was er opeens dat moment. Een voorzet werd met links doodgelegd en met rechts binnengeschoten zoals alleen de echte fijnbesnaarde balartiesten dat kunnen. Mulders: ,,Ik zie het hem op de training ook regelmatig doen. En volgens mij deed hij het tegen IJsselmeervogels ook. Dat is een grote kwaliteit van Jeffrey. We wisten dat het van hem moest komen. Daarom liet ik hem ook geen verdedigend werk meer opknappen.”

Het geeft de geel-zwarte formatie een prima uitgangspositie om het zaterdag in Spakenburg af te maken. Er werd geen schade opgelopen en Mulders kan dan weer beschikken over Strooker en topscorer Tillema. ,,Dat scheelt een hoop. Ik had nu ook weinig wisselmogelijkheden. Ik moest jongens laten staan, die zelden negentig minuten spelen.”

De 2-1 lijkt een ideaal scenario voor Rijnsburg. Spakenburg moet voor eigen publiek komen. Met de snelheid en creativiteit voorin bij de Uien moet het raar lopen wil de ploeg daar geen gebruik van maken. Tegen Westlandia pakte dat concept fantastisch uit en gezien de staat waarin de tegenstander verkeert, is dat opnieuw geen onlogische gedachte. ,,We hebben drie dagen en dan moet het nog een keer gebeuren. We zijn er nog niet, maar het ziet er goed uit.”

Rijnsburgse Boys – Spakenburg 2-1 (1-1) 19. Maynard 1-0, 21. 71. Jongeneelen 1-1, Jongeneelen 2-1

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Van der Oever, Artien, Prijs (87. Sardar), Gielisse, Verdam, Goeman, Jongeneelen, Hudepohl, Tjon-A-Njoek, Serbony.

Foto’s: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer