,,Ik verwacht dat ploegen iets anders tegen ons gaan doen dan ze vorig jaar hebben gedaan”, stelt VVSB-coach Wilfred van Leeuwen. Zijn ploeg was vorig jaar met een gedeelde tweede plaats dé verrassing in de zondagse Topklasse. In plaats van prooi werd VVSB jager. Aan de vooravond van het nieuwe seizoen verwacht Van Leeuwen dat VVSB anders benaderd zal worden, maar ziet hij geen problemen in de nieuwe status. ,,Wij zijn zeker in staat een antwoord te geven.”

VVSB opent zondag bij de Utrechtse promovendus Hercules. ,,Iedereen is blij dat het weer om het ‘echie’ gaat. Een voorbereiding van vijf weken is lang zat”, vertelt Van Leeuwen. ,,Ik vind dat we er klaar voor zijn. Zeker qua fitheid, al moet er nog wel iets bij, maar ook voetballend. We hebben een goede voorbereiding gehad. Tegen Rijnsburgse Boys speelden we erg sterk. Dat was een goed meetmoment.”

Van Leeuwen begint aan zijn tweede seizoen op de Boekhorst. De voorbereiding verliep volgens hem niet wezenlijk anders dan vorig jaar toen hij net nieuw was. ,,We zijn alleen op een hoger niveau begonnen”, zegt hij. ,,We willen voortborduren op vorig seizoen, met dezelfde intenties. Iedere wedstrijd, het maakt niet uit tegen wie, gaan we spelen om te winnen.”

Zonde

VVSB leek de basiself intact te houden, maar raakte op de valreep toch topscorer Koen Bosma kwijt. De linksbuiten gaat in Cambodja spelen. Van Leeuwen noemt het vertrek van Bosma ‘zonde’. ,,Je raakt vijftien zekere goals en tien assists kwijt. Dat vang je niet zomaar op. Aan de andere kant staan er ook altijd wel weer nieuwe mensen op.”

Alternatieven voor de linksbuitenpositie denkt Van Leeuwen genoeg te hebben. ,,Tomas Tavilla”, zegt de geboren Sassenheimer. ,,Maar ook Maikey Parami kan vanaf links spelen, net zoals Ramon Hoek, en ook Stijn van der Slot kan er uit de voeten.”

Spoeling dun

Bovendien oriënteert VVSB zich nog de transfermarkt. Van Leeuwen: ,,We zijn aan het rondkijken. In eerste instantie kijken we naar kwaliteit, maar ook in de breedte moeten we sterk genoeg zijn. Het eerste en tweede trainen samen. Door het vertrek van Koen en het wegvallen van Thijs Griffioen (knieschuif uit de kom, red.) wordt de spoeling qua aantallen wel dun.”

De kracht van Hercules vindt Van Leeuwen lastig in te schatten. ,,We hebben ze bekeken, maar ik verwacht niet dat ze zoals in de voorbereiding zullen spelen. Je weet nooit wat je van nieuwkomers moet verwachten. Wij gaan gewoon ons eigen ding doen. Dat betekent voor de winst gaan.”

Gisteravond ging Van Leeuwen met zijn selectie om de tafel om de doelstelling te bespreken. Dat de verwachtingen bij de buitenwacht hooggespannen zijn, daar heeft hij maling aan. ,,Wij leggen ons de druk van het goed voetballen en winnen op. De buitenwacht is altijd bezig met de stand op de ranglijst. Dat is niet aan ons.”

POPULAIRE BERICHTEN