Dat er sprake is van onrust in de tent bij Quick Boys is een understatement. Tijdens de algemene ledenvergadering van afgelopen vrijdagavond werd Bart van Kruistum gekozen als nieuwe voorzitter. Het bestuur van dat moment besloot daarop om per direct op te stappen. Trainer Gert Aandewiel volgde later. Henk Jan van Maanen, aftredend voorzitter van de club, reageert op de huidige gang van zaken. 

,,Tijdens de algemene ledenvergadering van afgelopen vrijdag zou er gestemd worden over een nieuwe voorzitter”, geeft Van Maanen uitleg over de huidige situatie. ,,Zoals gewoonlijk mogen leden, die op die vergadering komen, hun stem uitbrengen voor een nieuwe voorzitter. Echter heeft een week van tevoren Bart van Kruistum zich verkiesbaar gesteld en daar was het huidige bestuur niet zo blij mee.”

Kennis genomen
Van Kruistum kreeg de steun van een vijftal leden, waardoor hij zichzelf verkiesbaar kon stellen. Het gevolg was dat er meer leden op kwamen dagen tijdens de vergadering dan normaal gesproken. Dat Van Kruistum zich verkiesbaar stelde voor de rol als voorzitter, verbaasde de commissie, het huidige bestuur en de businessclub niet, volgens Van Maanen.

,,Achteraf was de ledenopkomst tijdens de vergadering veel hoger dan gedacht. Dan kan je dit wel een ‘coup’ noemen.”

,,Zij hadden kennis genomen dat dit zou gebeuren. Ik heb alleen van tevoren gezegd dat het mij onverstandig leek om te doen, omdat we dan verdeeldheid zouden krijgen binnen de club en dat kon tot schade leiden. Wij stonden ervoor open om het gesprek aan te gaan met leden die ontevreden waren over de huidige gang van zaken, alleen zijn deze leden niet op komen dagen voor een gesprek. Ze hebben het laten afhangen van de vergadering.” Het huidige bestuur was het er niet mee eens en wilde zich niet op deze manier van handelen verenigen. Daarom besloten de leden van het bestuur per direct op te stappen.

Coup
Van Maanen was het niet eens met de manier waarop de aanstelling van Van Kruistum tot stand is gekomen. Het woord ‘coup’ neemt hij dan ook in de mond. ,,Zo noem je dat volgens mij in de volksmond. Het bestuur zag geen draagvlak met Van Kruistum als voorzitter. Achteraf was de ledenopkomst tijdens de vergadering veel hoger dan gedacht. Dan kan je dit wel een ‘coup’ noemen.”

Gert Aandewiel besloot op te stappen na ‘populistische’ uitspraken van het nieuwe bestuur. 

De Katwijker erkent dat Quick Boys niet de makkelijkste club is om te besturen en hoorde links en rechts wat geluiden van onvrede. Dat dit alles uiteindelijk tot stand is gekomen, verbaasde hem niet.

,,We hadden wat geluiden gehoord dat dit kon gebeuren. We hebben ook met het scenario rekening gehouden. Toch is het beschamend, zeker voor een club mensen die hartstikke hun best doet voor deze verenging. Het is nu een politiek spel geworden en ik heb geen zin om daar deelgenoot van te zijn.”

Populistisch
Volgens Van Maanen deed zijn opvolger direct na zijn aanstelling populistische uitspraken om ‘gemakkelijk’ te scoren. Door die uitspraken besloot onder andere Gert Aandewiel zijn biezen te pakken. Volgen Van Kruistum zou het voetbal al vijfentwintig jaar niet goed zijn. Dat is iets wat de oefenmeester in het verkeerde keelgat schoot.

,,Ga Van Kruistum alsjeblieft helpen! De kans dat hij het onderschat is namelijk aanwezig en daarom wil ik dat de verstandige leden opstaan om hem te helpen.”

,,Dat soort uitspraken doen mij extra pijn. Men verdient dit niet, zeker de club niet. Gert loopt al zo’n vijfentwintig jaar rond in het voetbal en heeft als speler twee keer een kampioenschap gepakt, als trainer twee keer en als technisch manager één keer. Ik denk dat alles nu wel in een gat valt. We hebben een bepaald jeugdbeleid ingezet en we waren bezig met het aantrekken van de laatste spelers voor het eerste elftal. Wij probeerden om bepaalde delen in de club goed in elkaar te laten overvloeien.”

Ook op financieel gebied is er de laatste jaren een jasje uitgedaan volgens de oud-voorzitter. Zowel op de korte als de lange termijn zijn er stappen ondernomen om de club weer gezond te krijgen. ,,Er wordt nu gedaan alsof alles anders moest, maar onze businessclub en hoofdsponsor zijn altijd op de hoogte geweest van ons beleid en hadden daar invloed in. Wij hebben ook steun en positieve geluiden van hun gehoord over hoe wij te werk gaan.”

Escalatie
De kans bestaat dat de koers die een aantal jaren geleden is ingezet, gewijzigd gaat worden door de nieuwe voorzitter. Volgens Van Maanen zag de businessclub erop toe dat er minder geld richting het eerste elftal zou gaan en dat er meer geïnvesteerd ging worden in de jeugd. Met jongens als Tim Bloemendaal, Ricardo Kuyvenhoven, Arie de Vreugd en Max van Steen, die allen hun debuut in de hoofdmacht van Quick Boys hebben gemaakt, is dat plan redelijk gelukt.

,,Ik ben benieuwd hoe de nieuwe voorzitter dat gaat aanpakken. Quick Boys is meer dan het eerste elftal. Als bestuur hadden wij de wens om dit beleid door te zetten en de kans is aanwezig dat het nieuwe bestuur dit ook gaat doen. De afgelopen jaren hebben wij echt werk gemaakt van een aantal zaken binnen de vereniging: het gehandicaptenvoetbal, het vrouwenvoetbal en de voetbalschool die we hebben.”

,,De kans is aanwezig dat er een escalatie gaat komen rond het eerste elftal.”

,,Ik vind het gewoon onmenselijk hoe dit alles gegaan is. Sommige mensen vergeten wel eens dat het máár een amateurclub is. Natuurlijk, het is er eentje met grote ambities, maar we doen ons best om alles goed te regelen. De kans is aanwezig dat er een escalatie gaat komen rond het eerste elftal. Dat zou betekenen dat je alleen maar broodvoetballers hebt, die als het minder loopt, de eersten zijn die vertrekken.”

Oproep
Tot slot wil Van Maanen een oproep doen richting alle leden en supporters die de club een warm hart toedragen. ,,Ik maak me zorgen om de club. Daarom wil ik een oproep doen aan de leden. Ga Van Kruistum alsjeblieft helpen! De kans dat hij het onderschat is namelijk aanwezig en daarom wil ik dat de verstandige leden opstaan om hem te helpen. Anders gaat het fout.”

,,Ik ben trots op hetgeen wat wij als bestuur de afgelopen jaren hebben bereikt en hoop dat de club leert van deze beslissing. Daar wil ik het graag bij laten.”

Voetbal in de Bollenstreek verwacht op korte termijn een productie aan te bieden met een reactie van Bart van Kruistum. 

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Bart van Kruistum nieuwe voorzitter Quick Boys’ 
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)