De blessuretijd is al ingegaan als een orkaan van geluid over het veld van VVSB schalt. Aanleiding is de winnende goal van Frans van Niel. De bezoekers uit Sneek liggen verslagen op het veld. Het beeld bij de VVSB’ers is totaal anders. Als wilde honden rennen ze achter Van Niel aan. Collectieve opluchting maakt zich meester van alles wat VVSB heet. Van supporters tot technische staf, van spelers tot bestuursleden. Hier hadden ze lang op gewacht.

Twee maanden en negen dagen geleden klonk het overwinningslied van VVSB voor het laatst uit de kleedkamer van de gastheren. Daarna werd er thuis verloren van WKE en gelijkgespeeld tegen FC Lienden en Magreb ’90. De supporters in Noordwijkerhout snakten naar een thuisoverwinning. Het doelpunt van Van Niel maakte dan ook het nodige los. ,,We wisten dat er druk op deze wedstrijd lag”, gaf Van Niel toe. ,,We moesten ‘m winnen. Zeker van een club die relatief laag staat in de competitie. We deden het ook voor de mensen hier. Die hadden wel weer een overwinning verdiend. Dan is zo’n goal in de laatste minuut extra lekker.”

,,Mag ik ook een compliment geven voor de assist van Giovialli Serbony”, vroeg Van Niel zich hardop af. ,,Die houdt de bal bij zich in ‘de 16’ en ziet dat ik randje strafschopgebied sta. Net op het moment dat mijn directe tegenstander even naar Serbony kijkt geeft Giovialli die bal op mij, waardoor mijn mannetje te laat is en ik kan uithalen. Op zo’n moment in een druk strafschopgebied die bal op het juiste moment geven is briljant.”

VVSB            Peet van der Slot en scheidsrechter Cairo willen Sneek-doelman Van der Meulen overeind helpen

Het duurde lang voordat VVSB zich langs de bezoekers uit Friesland konden vechten . Het spel kon daarbij niet altijd imponeren. De dadendrang van de thuisploeg was het probleem niet. Daarnaast zorgde een zuidwester die pal op het veld stond voor hachelijke situaties. ,,Je moet meer opletten als speler, want die bal kan rare dingen doen”, legt Van Niel uit. Een andere spelopvatting wilde VVSB desondanks niet hanteren. ,,Ons spel is altijd druk zetten, of we nu met wind mee spelen of niet. Het viel me zelfs nog redelijk mee qua wind, ik had het erger verwacht. We moesten de ballen gewoon laag houden. Alleen de keepers hadden er wel last van.”

Van Leeuwen vond het spel van zijn ploeg niet eens zo slecht. De slordige fases in de wedstrijd hadden zo zijn reden: ,,Dat is inherent aan de wind”, vond de hoofdcoach. ,,Ik heb best aardig voetbal gezien, vloeiende aanvallen bijvoorbeeld. We zijn in ieder geval blijven voetballen, ook met deze wind. Alleen het middenveld stond zonder bal te ver weg. Dat moet beter.”

De coach had een compliment over voor zijn aanvalslinie. Hij vond van Maikey Parami en Tommy Bekooij veel dreiging uitgaan en zag Serbony hard werken. Maar de trainer had ook gezien dat de Noordwijkerhouters te veel kansen nodig hadden om zichzelf te ontdoen van Sneek. ,,Ik hou ze bij hè. Het waren er 16. We moeten onszelf veel eerder belonen. Wat ik wel goed vind, is dat iedereen kansen creëert. Of het nu Jordy Zwart is die vandaag kan scoren, of Serbony, iedereen krijgt kansen. Alleen moeten er wel een paar in.”

VVSB 2                                              Opluchting bij VVSB na het laatste fluitsignaal

Onder andere linksbuiten Bekooij had het vizier niet scherp genoeg staan. Hoewel hij de 1-0 maakte, was hij niet helemaal tevreden. ,,Voor die goal had ik er al drie tot vijf moeten maken”, spreekt Bekooij eerlijk over zijn eigen prestatie. ,,Ik moet mijn schoten soms ook beter mikken in plaats van maar hard in te schieten.”

Zelfs zijn doelpunt had een verhaal. Was het een voorzet die er in vloog of stiftte hij de bal met gevoel over de keeper heen? Een ‘bewussie’ of niet? ,,Nee, dat was het niet, daar ben ik heel eerlijk in. Ik wilde ‘m gewoon voorgeven. Maar we hebben gewonnen, dat is het belangrijkste. Met alle respect, maar van zo’n club als Sneek moeten we gewoon winnen.”

Bekooij voelt zich op z’n plek aan de linkerflank bij VVSB. ,,Dan kan ik lekker naar binnen trekken of juist af en toe weer buitenom gaan. Ik moet het wel elke pot laten zien. Anders neemt Tomas Tavilla mijn plek zo weer over. Maar ik steek lekker in m’n vel. Ik ben natuurlijk de enige nieuwe speler in de voorhoede. VVSB staat er om bekend de ploeg bij elkaar te houden. Kijk naar jongens als Jordy Zwart, Bas Ruigrok, Stefan Kraaijvanger. Die spelen hier natuurlijk al jaren. Dan kom ik er nieuw bij en moet ik wel laten zien dat ik m’n plekje verdien.”

VVSB – SWZ Boso Sneek 2-1 (0-0). 64. Bekooij 1-0, 67. E. Derguti (penalty) 1-1, 90+1 Van Niel 2-1

Bijzonderheid: 40. Zwart (Sneek) mist penalty

VVSB: Van der Meer, P. van der Slot, Zwart, Kraaijvanger, Vijlbrief, Jozic (68. De Rijk), Ruigrok (76. Tavilla), Van Niel, Parami, Serbony (90+2 . S. van der Slot), Bekooij

Tekst: Frank Venema

Foto’s: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)