Na Teylingen – Foreholte staat er zondag wederom een echte Bollenderby op de rol. Maar naast een derby is Van Nispen – FC Lisse ook een regelrechte familietwist. Dennis en Joost Meiland spelen voor respectievelijk de ploeg uit De Zilk en de koploper. VIDB blikt met de neven vooruit op de derby.

Ze kennen elkaar door en door, de neefjes Meiland. Even oud zijn ze ook. Van kleins af aan voetbalden ze al samen. ,,Vroeger waren we met onze ouders elke zaterdag bij opa en oma om daar te eten”, zegt de 21-jarige Dennis Meiland. ,,Dan gingen we altijd samen voetballen.”

Door de jaren heen is er het nodige veranderd. Maar twee dingen zijn nog hetzelfde. De liefde voor het voetbal en de vriendschap. ,,We zijn niet alleen familie, ook daarbuiten spreken we elkaar regelmatig”, aldus Dennis (op de foto derde van rechts).

Vertrouwd

Voor de middenvelder voelt Lisse vertrouwd. ,,Ik heb veel affiniteit met de club. M’n opa is er sponsor en m’n vader heeft er gevoetbald. En vroeger ging ik altijd mee op voetbalkamp. Daarom ken ik veel mensen bij de club.”

In september, net na de start van de competitie, werd het in de heenwedstrijd 2-1 voor Lisse. In een spannend duel besliste de ranglijstaanvoerder het duel pas in de laatste tien minuten. ,,Wij kwamen 1-0 voor”, herinnert Dennis zich. ,,Hadden ook zeker kansen op de tweede treffer, maar na rust hadden we niks meer te vertellen en wonnen ze uiteindelijk verdiend.”

Eerste keer

Het was  voor het eerst dat de neven de degens kruisten bij de senioren. ,,In de jeugd hebben we, denk ik, twee keer een oefenduel gespeeld. De uitslagen daarvan staan me niet meer helder voor de geest”, zegt Dennis. Joost vult aan: ,,Doordat Dennis bij Haarlem en VVSB speelde, zaten we nooit bij elkaar in de competitie.”

Dennis stelt dat de familie Meiland op voetbalgebied het beste te typeren valt met de slogan: niet lullen, maar poetsen. ,,We moeten het hebben van hard werken en duels winnen. Daarbij zijn we ook nog redelijke voetballers.” En over zijn neef Joost: ,,Hij is heel gedreven, een rechtsback die ook goed kan voetballen.” De Lissenaar kan zich daar wel in vinden. ,,Dat was in de tijd van onze vaders al zo. Daar staan we wel een beetje om bekend.”

De Zilkers zijn de winterstop het beste uitgekomen met zes punten uit drie wedstrijden. ,,Alleen vorige week tegen Stompwijk was het dramatisch”, zegt Dennis. Lisse doet het met vier punten iets minder. Vorige week werd echter de goede vorm van voor de winterstop weer teruggevonden, getuige de 5-1 winst tegen Verburch. Lisse eist bij winst de tweede periode op en is dan zeker van nacompetitie. ,,Maar we gaan voor de titel, dat is duidelijk”, onderstreept Joost de doelstelling van zijn elftal.

Voor Van Nispen zou een zege betekenen dat men afstand doet van de onderste regionen. Dennis: ,,Onze trainer heeft uitgerekend dat we 30 punten voor lijfsbehoud moeten halen, kijkend naar vorig seizoen. Omdat het nu dichter op elkaar staat, denk ik dat 26 punten ook genoeg is.” De formatie van Stephan Spruijt bezit nu negentien punten.

Stap verder

,,Individueel is Lisse beter. Zij zijn gewoon een stap verder. Maar als wij hard werken en ons niveau halen, kunnen we voor een stunt zorgen.” Joost hoopt dat zijn ploeg de zuiverheid weer terugvindt. ,,De laatste weken komen veel passes niet aan of wordt er achter de man gespeeld. Dat moet beter.” Hij voorspelt geen makkelijke opgave. ,, Nee, zeker niet. Van Nispen zal vol druk gaan zetten en met het publiek erachter een boost krijgen.”

Van Nispen mist zondag sowieso Nick van Westerop. De aanvoerder liep deze week op de training een hamstringblessure op. Ron Witteman is op vakantie. De koploper lijkt met een nagenoeg volledige selectie te kunnen aantreden. Op één speler na. Joost is namelijk geblesseerd en lijkt de wedstrijd te moeten missen. ,,Het hangt van vanavond af. Als ik kan trainen, ben ik er bij. En dan moet de trainer beslissen of hij mij opstelt. Het is vaker voorgekomen dat iemand wissel staat als-ie maar één keer heeft getraind.”

Bestaat er de mogelijkheid dat de neven ooit in één elftal te zien zijn?  Dennis: ,,Dat is zeker niet uitgesloten. De wens is er zeker. Voorlopig heb ik het echter goed naar m’n zin bij Van Nispen.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: website FC Lisse

POPULAIRE BERICHTEN