De interview-aanvraag met Melvin van Stijn stond al open, toen SJC afgelopen zaterdag tegen een kiezelharde 1-8-nederlaag aanliep tegen DOVO. Het idee was om met Van Stijn te gaan praten over z’n zomertrip naar Amerika. Maar tijdens de opening van het gesprek was Amerika even mijlenver weg. ,,Het was een pittig weekend.”

Het moest een ‘feel good’verhaal worden. De zes weken die de aanvaller van SJC doorbracht in Amerika, voelden aan als een kleine jongensdroom. Maar nog voordat het woord Amerika over de lippen rolde, werd nog één keer de blamage tegen DOVO besproken.

,,We werden totaal overlopen”, zag Van Stijn afgelopen zaterdag met lede ogen aan. ,,Het was verdedigend echt dramatisch. Zij hebben zes keer met drie man alleen op de keeper af kunnen gaan.” Trainer Sjaak Polak verzuchtte in een eerdere ondervraging dat verschillende jongens zich – al dan niet onbewust – niet aan hun taken hielden.

,,Die kinderen in Amerika luisterden zo ongelooflijk goed. Ik heb geen enkele keer ‘ja, maar’ gehoord.”

,,En dan is het op dit niveau snel klaar”, ondersteunde Van Stijn de woorden van z’n coach. ,,Zaterdag spelen we tegen Achilles ’29. Die zitten ook niet in de beste fase van hun clubbestaan. Dat wordt dus het moment voor ons om die wedstrijd van zaterdag weg te spoelen.”

Dutch Soccer School
Het waren de laatste woorden die de 23-jarige voetballer aan de wedstrijd van zaterdag vuilmaakte. Tijd om te gaan praten over de zes weken aan de andere kant van de oceaan die zijn jonge voetballeven verreikte. ,,Het was echt een topervaring”, begint de Sassenheimer uiteindelijk vrolijk te vertellen. De aanvaller vertrok naar Amerika om in Chicago en Wisconsin jonge voetballers te gaan coachen.

,,Van maandag tot en met vrijdag waren we altijd van 9.00 tot 15.00 uur bezig met voetbal. Elke coach had z’n eigen team en moest zijn eigen trainingen voorbereiden. Ik was werkzaam bij de Dutch Soccer School. Dit jaar zijn er 140 kinderen op de voetbalkampen van de ‘soccer school’ afgekomen. Dat was een record.”

In Nederland was de jonge aanvaller ook al bezig met het lesgeven aan kinderen. Zo werkte Van Stijn de afgelopen maanden ook regelmatig voor Play2Improve, de voetbalschool van VVSB (zat.)-trainer Rob Jonkman. Toch merkte de Sassenheimer in Amerika een aanmerkelijk cultuurverschil.

,,Ik werd bijna als een koning behandeld. Alles werd voor mij gedaan.”

,,Die kinderen in Amerika luisterden zo ongelooflijk goed. Ze zien jou als een coacht uit een voetballand, Nederland dus. Ik heb geen enkele keer ‘ja, maar’ gehoord. De kinderen waren ontzettend gedreven om te presteren. Het niveau in Amerika was wel minder technisch gezien.”

Niet alleen bij de kinderen stonden de Nederlandse coaches er goed op, ook de ouders keken met groot respect naar de voetbalcoaches. ,,Dat merkte ik wel bij mijn gastgezin in Chicago. Ik werd bijna als een koning behandeld. Alles werd voor mij gedaan.”

Opvoeding
De voetballer koos er expres voor om – in de zes weken dat hij in Amerika – was te resideren bij een gastgezin. Op die manier kon de voetballer zoveel mogelijk opsnuiven van de Amerikaanse cultuur. ,,Op die manier kon ik de taal nog beter leren en ook wat opsteken van de manier waarop ze naar de politiek kijken.”

Zo had het gastgezin, waar Van Stijn de eerste week zat tijdens z’n overzeese trip, geen tv. ,,Daardoor hebben we veel gesprekken met elkaar gehad. Je merkte ook aan de opvoeding van de kinderen dat ze ontzettend goed luisterden naar hun ouders. Natuurlijk waren ze het niet altijd eens met hun vader en moeder, dat is logisch. Maar voor mijn gevoel worden de kinderen hier in Nederland een stuk meer verwend.”

,,Er wordt over Amerikanen wel eens gezegd dat ze ‘nep’ zijn”, vervolgt Van Stijn. ,,Maar ik heb juist alleen maar echt oprechte mensen ontmoet. Ze vinden je ook wel interessant omdat je een Nederland bent, dat geef ik toe. We hadden daar ook vaak met de coaches leuke huisfeestjes. Elke familie nam dan ook eten en drinken mee. Heel gastvrij allemaal.”

,,Ze zijn nu bezig om coaches voor een langere tijd die kant op te sturen. Wie weet is het wat voor de toekomst.”

Z’n trip naar ‘The States’ begon allemaal met een advertentie op Facebook. Z’n tante en moeder ‘tagte’ Van Stijn in het bericht van de Dutch Soccer School. De dag voor de deadline om zich aan te melden besloot Van Stijn om de gok te nemen. De voetballer mocht op ‘skype-gesprek’ en werd uitgenodigd in Amsterdam voor een vervolggesprek. Zo werd hij uiteindelijk als één van de 20 coaches gekozen uit 300 aanmeldingen.

Toekomst
Of er een vervolg komt op het Amerika-verhaal is de vraag. Ook al staat de voetballer van SJC er wel voor open. ,,Ik heb ze net een mailtje teruggestuurd. Ze wilden weten hoe ik het had ervaren. Ze zijn nu bezig om coaches voor een langere tijd die kant op te sturen. Wie weet is het wat voor de toekomst.”

,,Maar op dit moment nog niet. Ik heb net mijn studie afgerond en ben natuurlijk pas begonnen met voetballen bij SJC. Daar focus ik me nu op, daarna kijken we wel weer verder. Het was absoluut een gave tijd. Ook bij alle gastgezinnen heb ik het ontzettend naar mijn zin gehad.”

Foto’s: privécollectie Melvin van Stijn

Lees ook: ‘,,Zo spelend zijn we met Kerst al gedegradeerd”‘
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude