Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal.  

Willem, zaterdag Katwijk – Noordwijk (4-0) verslagen. Hoe was het op de Krom?

,,Leuk toch, de situatie op de Krom is met het bouwen van de nieuwe accommodatie even behelpen, maar ze doen er alles aan om er een werkbare situatie van te maken.”

Het was druk en de sfeer uitstekend. Een ouderwetse voetbalmiddag?

,,Ja natuurlijk. Dit is voor iedereen zoveel leuker dan vorig seizoen, toen Katwijk bijna niets won. Datzelfde geldt voor SV Hillegom en Teylingen. Natuurlijk is het een niveau’tje lager, maar als je wint heb je vrienden. Ik heb geen gemopper waargenomen en hoorde bijna geen gezeik. Iedereen op de Krom was goedgemutst.”

Was Katwijk zo goed of Noordwijk zo slecht?

,,De waarheid daarvan ligt in het midden. Ik vind Katwijk een heel degelijke ploeg. De Jel is een kanjer, evenals Stefan Stam. Wat een geweldige speler en wat een uitstraling heeft die man. Stam coacht, heeft een goede trap en zet ploeggenoten op de juiste plaats. Dit was zijn eerste basisplaats. Maar het smaakt naar meer. En voor zaterdag is hij de ideale man. Stam heeft in Engeland gespeeld en raakt echt niet warm of koud van een beetje vuurwerk.”

,,Katwijk heeft gewoon hele goede aanwinsten gehaald. Omar Hamdi is hetzelfde verhaal als De Jel. Het zijn verdedigers die ook kunnen aanvallen. Vergeet niet dat Katwijk en Quick Boys het hele seizoen tegen ploegen spelen die inzakken. Dan kun je zulk soort backs uitstekend gebruiken.”

Je zat niet helemaal op een lijn met Oscar Alkemade. Wat vond je van Noordwijk?

,,Ik vond Noordwijk echt los zand, er stond geen team. Ik denk dat Noordwijk zich zorgen moet maken. Dat lijkt me logisch als je net gedegradeerd bent en nu weer zo laag staat. Ik vond het verrassend dat veel ervaren spelers niet in de basis stonden. Hoogkamer en Goncalves zaten op de bank en Faouzi speelde in het tweede. Ik begreep overigens dat Goncalves een weekje op vakantie was geweest. Ik vind dat echt onbegrijpelijk. Wij, eenvoudige volgers van het amateurvoetbal, gaan toch ook niet weg?”

,,Toen ik wegreed bij de Krom had ik even contact met een vaste volger van Noordwijk, die zat alweer in de kantine. Die man vertelde mij dat het lijkt alsof het de spelers niet zoveel uitmaakt, ze doen toch wel lekker een biertje. Niemand lijkt er wakker van te liggen. Als Quick Boys of Katwijk nu zo laag stond, zou er paniek zijn. Maar bij Noordwijk lijkt het allemaal erg vrijblijvend. Ik zeg niet dat Alkemade eruit moet. Ik vind het een sympathieke vent en weet niet of het aan hem ligt. Maar ik was totaal niet onder de indruk van Noordwijk.”

Dan de hamvraag. Is Katwijk klaar voor de derby?

,,Volgens zijn ze er bij Katwijk en Quick Boys al weken klaar voor!”

Is Katwijk – Quick Boys voor jou de mooiste wedstrijd die er is?

,,Ja, natuurlijk. Quick Boys-Katwijk, maar ook Quick Boys – Rijnsburgse Boys zijn de echte derby’s.”

Jij schaart die twee wedstrijden in dezelfde categorie?

,,Zeker. In de tijd dat Katwijk nog op een lager niveau speelde, was Quick Boys – Rijnsburgse Boys ook van dit kaliber. Toen maakte ik me als Rijnsburger ontzettend druk. En dan ging ik ’s avonds naar de discotheek en stonden al die spelers gezellig een biertje met elkaar te doen. Geloof me, die spelers kunnen echt prima door één deur. Ik maakte afgelopen weekend ook een item met Adriaan Vooys en Marco van Duijn, de voorzitters van de supportersverenigingen. Die kunnen ook prima met elkaar overweg. Alleen zaterdagmiddag even niet.”

Wat is jou in de Topklasse opgevallen? 

,,Winst voor Rijnsburgse Boys. Dat was belangrijk en erg nodig. Er was toch een beetje paniek onder de fans. In de kroeg en in de sportschool waren veel mensen sceptisch. Dat is nergens voor nodig. Rijnsburgse Boys staat maar zes punten achter de koppositie.”

,,Over FC Lisse maak ik me wel zorgen. Ik was donderdag bij Jankees Faas en toen kreeg ik het idee dat het allemaal wel goed zou komen. Maar ze moeten nu wel een keer gaan winnen. Lisse zou met dit elftal en deze selectie niet in deze positie hoeven zitten. In tegenstelling tot Noordwijk vind ik Lisse wel een degelijke ploeg. Ik ben gecharmeerd van Salden en geloof niet dat de chemie over is. Hij is een kundig iemand.”

Je liet net bij het rijtje degradanten Ter Leede weg. Die club presteert erg sterk. 

,,Ik had het er gisteren nog even met Hein van Heek over, die was ook bij ASC. Het is knap hoe Henk Wisman dit op de rails heeft gekregen. Hij heeft kwaliteit ingeleverd en spelers teruggekregen van een lager niveau. Een compliment voor de scouting ook, spelers worden echt beter bij Ter Leede. Ik vrees alleen dat Steemers de volgende is die gaat vertrekken.”

VVSB verloor in Lienden.

,,Ik begreep dat het niet helemaal terecht was. Maar zoals ze in Noordwijkerhout zeggen: niet lullen, maar poetsen. Wilfred zal nu wel niet blij met me zijn, maar ik vind dat de Bavo gewoon mee moet doen in de top vijf. Alleen zijn ze te wisselvallig.”

Zondag was je bij ASC – Hillegom. Kon Hillegom jou wederom bekoren?

,,Het was leuk om weer eens aan de Duivenvoordestraat te zijn. Alles bij ASC ademt nostalgie, het complex, de tribune, de kantine die ruikt naar ballen gehakt. Geweldig. Ik had eerlijk gezegd een monsterzege verwacht. Het werd 2-0, maar Hillegom was veel beter. Dedel brak de ban met een vrije trap, ik denk alweer zijn vierde of vijfde van het seizoen. Frank de Groot speelde met twee vingers in zijn neus mee en ook Ruben Beentjes is een speler die hogerop kan.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)