Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal.  

Willem, je was bij de bekerwedstrijd Forum Sport – Katwijk. Hoe vond je het?

,,Geweldig. Nee, even serieus. Je weet hoe ik over de beker denk. Dat Katwijk de wedstrijd gebruikte om reservespelers zich te laten bewijzen zegt genoeg. Er stond slechts één speler van vorige week in. De trainer ontkende overigens dat hij het duel minder belangrijk vond. Hij wil elke wedstrijd winnen, zei hij.”

,,Voor Forum Sport was het een prachtige wedstrijd. Het is voor zo’n club leuk om tegen een hoofdklasser te spelen. Ik vond het ook redelijk druk. Er was natuurlijk ook in het Haagsche veel afgelast en Katwijk neemt zelf ook altijd wel aardig wat mensen mee.”

Trainer Dick Schreuder miste bij de spelers de absolute wil om zich te bewijzen. Was je het daarmee eens?

,,Ik vond dat niet voor iedereen gelden. Joost Leonard werkte hard, datzelfde gold voor Donny van Oijen, die ook goed speelde. En ook Jos Jansen en Danny Guyt stroopten de mouwen op. Maar dat het niet soepel draaide, vind ik niet zo gek. Het is geen ingespeeld team. Daarbij moet Forum Sport niet worden onderschat. Ze spelen maar één niveau lager dan Katwijk. En hoewel dat misschien niet helemaal goed tot uiting kwam in de samenvatting, had Forum Sport eigenlijk recht op de 2-2. Katwijk had het zeker moeilijk in de slotfase.”

Een feestje was ook de clash tussen Foreholte en Ter Leede.

,,Dat is natuurlijk een derby, tussen twee clubs uit dezelfde gemeente. Het is voor Foreholte ontzettend leuk om tegen Ter Leede te mogen spelen. Ik heb de wedstrijd en de beelden niet gezien, maar ze hebben er vast iets leuks van gemaakt.”

Je blijft sceptisch over de beker?

,,Wie geeft er nu om de Districtsbeker? Dat is de schuld van de KNVB, die hebben er een bende van gemaakt.  Ik heb misschien makkelijk praten, maar ik zou zeggen: gooi alles op een hoop en speel meteen knock-outwedstrijden. In deze vorm worden maar heel weinig clubs er blij van.”

Lisse pakte een punt uit bij Genemuiden. Een goed resultaat?

,,Als je twee keer achter komt en toch een punt pakt, dan ben je volgens mij de morele winnaar. Zeker in de slechte fase waar Lisse in zit en de slechte positie die op de ranglijst bezet wordt. Natuurlijk hadden ze liever drie punten gehad, maar dit punt moet je koesteren. Voor de teamspirit is dit goed. Ik heb begrepen dat er veel strijd is geleverd en ze hard gewerkt hebben.”

VVSB imponeerde voor de tweede week op rij en lijkt helemaal los.

,,Dat doet me erg goed, ze lijken nu echt op dreef te raken. Ik heb er als kleine jongen, ik was toen net 14, nog een jaar gevoetbald en ken er veel mensen. Ik draag VVSB een warm hart toe. Als ze dit vasthouden, kunnen ze echt een rol van betekenis gaan spelen.”

Ik neem aan dat je niet verrast bent, aangezien je al regelmatig hebt geroepen dat VVSB na de tweede plaats van vorig seizoen nu weer bovenin moet meedoen.

,,En dat zeg ik nog steeds. Ze zijn vorig jaar niet voor niets tweede geworden. Tomas Tavilla blijkt een aanwinst. En Maikey Parami ook. Die kwam, met alle respect, over van UVS en ik had niet het idee dat hij VVSB beter zou maken. Dat blijkt nu toch het geval. En Serbony is helemaal los, die had weer een goaltje en een assist. En Wilfred van Leeuwen is er prima toe in staat er een collectief van te maken. Daarmee werd hij met Westlandia ook kampioen. Bij VVSB is er wel hiërarchie, maar een vedette hebben ze niet (gehad).”

Koen Bosma ook niet?

Dat vond ik ook geen vedette, hoewel hij met zijn goals en assists wel belangrijk was. Nu zijn meerdere spelers belangrijk. Daardoor is VVSB moeilijker te stoppen.”

Op de Boekhorst wordt nu geroepen dat VVSB de trots van de Bollenstreek is. Terecht?

,,Dat vinden ze zelf al jaren zo. Mooi toch. Ze doen het nu ruim een jaar op Topklasse-niveau het beste. Ze spelen wel in een andere competitie, dat moet je niet uit het oog verliezen.”

Een mindere bedoel je?

,,Nee, dat zeg ik niet. Maar ze hebben geen last van streekderby’s. Tussen de eerste zes van beide competities zit weinig verschil. Ik denk dat de onderkant op zaterdag wel sterker is.”

Zou VVSB op zaterdag ook bovenin meedraaien?

,,Dat denk ik wel. VVSB kan met deze ploeg ook op zaterdag een rol van betekenis spelen. Maar het blijft lastig inschatten.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)