Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, het was inhaalweekend. Geen uitzending van Omroep West. Hoe zag jouw zaterdag eruit?

,,Ik heb mijn kantoor opgeruimd, en toen ik daarmee klaar was, was het al te laat om nog een potje te pakken. Anders had ik wel even naar een wedstrijdje gegaan. Katwijk – FC Rijnvogels of Noordwijk – Barendrecht, dat was me om het even geweest. Ik heb nu Real – Barcelona gekeken. Dat was genieten. Wat een voetbal van Barcelona en wat zag het er gemakkelijk uit. Hoe makkelijker het oogt, hoe beter de uitvoering.”

,,Ik heb dus het bekervoetbal gelaten voor wat het is. Je weet hoe ik over de Districtsbeker denk, dat verander je niet zomaar 1/2/3.”

Jouw werkgever op zaterdag, Omroep West, lijkt dezelfde mening toegedaan. Er was geen uitzending zaterdag.

,,Dat is van hogere hand besloten. Ik sta er wel volledig achter. Als je toch moet bezuinigen, dan maar op inhaalweekenden met bekervoetbal.”

Laten we toch even het bekervoetbal doornemen. Wat vond je van de zege van Noordwijk op Barendrecht?

,,Leuk voor Noordwijk. De lager spelende club is toch altijd het meest blij met zo’n overwinning. Een goede zaak dat Noordwijk wint. Voor een hoofdklasser heeft het meer waarde dan voor een topklasser. Er zijn plaatsen in de grote beker te verdienen. De topklassers zijn daarvoor al gekwalificeerd, mits ze bij de eerste negen eindigen.”

Er was meer goed nieuws. Corneille blijft ook de komende jaren coach van Noordwijk.

,,Een goed besluit. Het werkt goed tussen Corneille en Noordwijk. Dat blijkt uit de prestaties, maar ze spelen ook goed voetbal. Niet zo verrassend dus.”

Waarom passen ze goed bij elkaar?

,,Dogan is een nuchtere man, en bij Noordwijk lopen nuchtere mensen. Die laten zich niet snel gek maken. Dogan heeft bewezen een goede trainer te zijn. Bovendien kan hij bij Noordwijk in een prima klimaat werken: met een mooie accommodatie en een goed scoutingsapparaat.”

De ambities van Noordwijk zijn niet misselijk. Ze willen terug naar het hoogste amateurniveau. Wat vind jij daarvan?

,,Qua naam horen ze daar. Dat zullen negen van de tien mensen ook beamen. Met Broring en Wendt, die de technische commissie zijn gaan versterken, en mannen als Vink en Hoogervorst lopen er genoeg capabele mensen rond. In het verleden zijn ze vaak kampioen geworden, of deden ze om de titel mee. Zelfs al in de tijd van Broring. Noordwijk heeft nu een prima accommodatie, echt eentje van deze tijd. De vraag is hoeveel tijd Noordwijk zichzelf gunt om weer terug te komen. Ze moeten wel realistisch blijven.”

Er was nog meer contractnieuws. Wilfred van Leeuwen verlengde bij VVSB.

,,Dat moet een formaliteit geweest zijn. Wilfred kennende zal hij nog wel wat noten gekraakt hebben, maar hele zware onderhandelingen zullen het niet zijn geweest. Ik heb begrepen dat hij zich ook met de jeugd bezig gaat houden. Een goede zaak. Wilfred heeft veel ervaring in het werken met jonge jongens.”

Wat betreft de Tweede Divisie. VVSB zit er beduidend dichterbij dan Noordwijk. 

,,Qua ploeg en resultaten wel, maar qua accommodatie niet. Als je het complex van Noordwijk vergelijkt met dan van VVSB is dat nogal een verschil. Maar er wordt in Noordwijkerhout aan gewerkt heb ik begrepen.”

Vind jij de accommodatie van VVSB Topklasse-onwaardig?

,,Topklasse-onwaardig wil ik het niet noemen, maar voor de Tweede Divisie zullen er wel wat dingen moeten veranderen. Maar dat zou in mindere mate ook gelden voor Noordwijk, al gaat het daar om kleine dingen zoals een uitvak. Ik kom regelmatig bij VVSB en weet dat de Noordwijkerhoutse politiek serieus bezig is met nieuwbouw of renovatie. Één of twee jaar geleden is er zelfs nog even sprake van geweest dat ze terug zouden gaan naar het oude complex aan de Zeestraat. Maar dat de accommodatie van VVSB, zoals de tribune, aan vernieuwing toe is, dat lijkt me duidelijk.”

Als Dick Schreuder zegt dat hij de Districtsbeker wil winnen, wat denk jij dan?

,,Dat geloof ik graag, maar ik weiger te geloven dat hij het net zo serieus neemt als de competitie. Twee basisspelers waren een weekend vrij. Als je ten koste van alles die beker wil winnen, geef je die jongens geen vrijaf. Als ze een willekeurige inhaalwedstrijd voor de competitie hadden gespeeld, weet ik zeker dat die jongens er wel bij waren geweest. Maar verder natuurlijk een mooi streven.”

,,Toch blijf ik erbij dat de beker pas interessant wordt als je nergens meer om speelt. Maar anders zal iedere club de competitie prioriteit geven. Het is niettemin leuk om de Districtsbeker te winnen, ook qua publiciteit, maar als je voor de landelijke beker moet gaan spelen, houdt het op. Geen enkele speler zit erop te wachten om tot half juni door te voetballen.”

,,Ik heb wel vaker gezegd dat de KNVB het in een ander sausje moet gooien, want zo werkt het niet. Maar de oplossing heb ik niet voorhanden. Wel zou ik ervoor pleiten om alles op een hoop te gooien. Ik zag een reportage van de collega’s van Omroep Zeeland over een vijfdeklasser die tegen ASWH mocht spelen. Voor die club was het een groot feest. Maar hier kan dat niet, want er zijn twee verschillende categorieën. Een UDO kan nooit tegen Rijnsburgse Boys of Katwijk spelen, en Rijnland niet tegen FC Lisse.”

Wat vond je uiteindelijk van de uitslag bij Katwijk – FC Rijnvogels?

,,Voor Rijnvogels op zich een prima resultaat, los van de strafschoppen dan. Met alle respect, maar voor Rijnvogels viel er wel echt wat te winnen: een uiteindelijke plek in de grote beker. Katwijk zal wel bij de eerste negen in de competitie eindigen, mits er geen schokkende dingen gebeuren. Uiteindelijk werd het beslist na strafschoppen. Dat blijft een loterij.”

Danny de Jel deed weer voor het eerst mee bij Katwijk. Een goede zaak?

,,Dat is leuk voor die jongen en goed voor Katwijk. Maar hij is in de hiërarchie geen Susan, Van Dam, Van Noord of Stam. Hij is één van de mandekkers en zal ook gewoon voor zijn plek moeten knokken. Die twee die op zijn positie hebben gespeeld, Hamdi en Van Dam, hebben het niet slecht gedaan. De Jel heeft wel als voordeel dat hij links is en in balbezit veel dreiging heeft met het opkomen.”

Hoe zag jouw zondag eruit?

,,Ik heb ’s ochtends spinles gegeven en ben ’s middags in de auto naar de Roodemolen gestapt voor Teylingen – MMO. Ik kwam daar Ed Bos en Cees Driebergen tegen. We hebben even een bakkie gedaan en lekker op de tribune gezeten. Tien minuten na de rust ben ik weggegaan. Heel warm was het niet.”

Komen Ed en Cees dan om te spelers te scouten?

,,Nee, zij kwamen niet specifiek voor een speler kijken, net als mij eigenlijk. Ed heeft ook nog een functie bij de KNVB en in die hoedanigheid gaat hij bij clubs langs. Hij is een soort klankbord. En Cees is natuurlijk ook geen scout.”

Wat viel jou op?

,,Teylingen was voetballend beter, maar MMO kreeg toch ook wel wat kansjes. Van der Voort was natuurlijk heel belangrijk. Mij viel die nummer zeven, Sepehr Safi, op. Geen verkeerde speler. Iemand met snelheid en goede looplijnen. Hij leed ook wel een keer dom balverlies, maar daarvoor is het ook Derde Klasse.”

Ik meen me te herinneren dat je dit seizoen al vaker bij Teylingen bent geweest?

,,Ja, ik was er voor de derde keer. Het moet niet gekker worden. Ik heb ze voor het eerst tegen Rijnland gezien, en toen was Rijnland echt beter. Die hadden moeten winnen. Vervolgens heb ik Van Nispen – Teylingen gezien en daarin wonnen ze op basis van het laatste kwartier terecht. Tegen MMO vond ik Teylingen voetballend veel beter. Maar als MMO een goede spits had gehad, had het zomaar anders kunnen lopen.”

Is dat voetballende vermogen van Teylingen dan de hand van Laurens Mouter?

,,Ik ken Laurens al heel lang, nog van de tijd dat hij bij Katwijk hoofdtrainer was. Maar dat is al zo lang geleden dat ik daar niet echt over kan oordelen. Je ziet wel dat ze proberen te voetballen en niet de bal blind naar voren rossen. In die zin zou je dat aan Mouter kunnen toeschrijven. Ze zijn aan een goede serie bezig en wat mij betreft moet het maar gaan gebeuren dit seizoen: promoveren.”

,,Daarnaast vind ik dat Teylingen echt een bruikbare keeper heeft (Wessel Zonjee), een goede doelverdediger. Wat ik me herinner van een interview dat ik vorig jaar met Mouter opnam is dat hij eigenlijk al was gestopt en ze hem uit een lager elftal hebben opgevist.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)