Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal voor Omroep West.

Willem, hoe was jouw weekend? 

Analyse van Willem,,Ik ben zaterdag bij Katwijk – FC Lisse geweest. Dat was vooral de tweede helft heel spannend. De eerste helft kwam Katwijk 2-0 voor tegen een onthutsend zwak FC Lisse. In de rust dacht echt iedereen: die is binnen voor Katwijk. Maar na rust kwam Lisse sterk terug en maakten ze al vrij snel 2-2. Een kwartier voor tijd maakte Donny van Oijen 3-2. En toen volgde er een jongensboek voor die Pauw, die de 3-3 binnenkopte. Voor Lisse was dat prima en op basis van de tweede helft ook wel verdiend. Katwijk was natuurlijk minder blij. Die hebben met 3-3 verloren.”

Hoe was de stemming in het Katwijk-kamp na afloop?

,,Gelaten. Bruinink gelooft er nog in, maar ik doe dat niet meer. Er is natuurlijk meer aan de hand. Ik heb diverse mensen gesproken over de interne crisis, waaronder Bruinink en voorzitter Willem Guijt. Ik vroeg aan de voorzitter of iedereen op zijn plek blijft zitten en toen haalde hij zijn schouders op en liep-ie weg. Mijn gevoel zegt dat Guijt op gaat stappen, dat kan haast niet anders. Het zou mij verbazen als-ie het niet doet. Het spreekt in zijn nadeel dat hij een belangrijke stroming van de supporters niet mee heeft. De situatie is voor Guijt onhoudbaar geworden. Dat gevoel heb ik ook.”

Al die commotie en onrust. Zou de spelersgroep daar nog last van hebben? 

,,Nee. Of Guijt nou wel of niet blijft, dat heeft geen invloed op de prestaties. Bruinink zegt zich ook zoveel mogelijk af te sluiten. Maar ik zei wel tegen hem: jij bent ook onderwerp van discussie. Ik heb wel begrepen dat een aantal spelers het goed zat is. Het is triest wat er allemaal gebeurt.”

De andere Bollenstreekderby werd ook in de slotseconden beslist. Wat vind jij van de opleving van Noordwijk, die toch weinigen voor mogelijk hadden gehouden? 

,,Noordwijk wint nu drie keer op rij, waarvan zaterdag in de laatste minuut. Die zitten in een positieve flow. Voor Ter Leede is het klaar. Dat gaf Henk Wisman na afloop ook aan. Ook voor Katwijk is het, vrees ik, over. Die hebben een godswonder nodig. De derde degradant wordt vermoedelijk Excelsior ’31, dat aan een vrije val bezig is. Noordwijk heeft de weg omhoog gevonden. Bruinink had het er in zijn nababbel over dat ze Noordwijk willen inhalen, maar met een beetje geluk staat Noordwijk straks gewoon tiende of elfde als ze in de voorlaatste speelronde naar Katwijk moeten.”

Dan naar de bovenste regionen. Jij voorspelde een lastige middag voor Rijnsburgse Boys bij Scheveningen en die is uitgekomen. 

,,Mijn collega Haniff Harharah was er en volgens hem was het geen beste wedstrijd. Rijnsburgse Boys moet nu gewoon zorgen dat ze zo hoog mogelijk eindigen. Ze kunnen niet meer degraderen, dus er is geen druk. Dat kan een voordeel zijn. Maar Rijnsburgse Boys heeft na een zwakke start een prima herstel getoond. En of ze nu vijfde, zesde of zevende worden, dat maakt niets uit.”

In ieder geval lijkt de titel uit zicht.

,,Volgens Niek Oosterlee heeft dat binnen het team nooit echt gespeeld en was dat meer iets waar de pers mee bezig was. Het scheelt natuurlijk of je tweede staat en zes punten moet goedmaken of dat je, naast de koploper, er nog vier of vijf voorbij moet.”

In het lagere amateurvoetbal lijken Rijnvogels en ook Valken op weg naar de titel. Hoe volg jij dat? 

,,Rijnvogels verrast mij niet. Valken ken ik niet zo goed, die heb ik nog nooit zien spelen. Maar ik ken de coach Andries Wendt wel en dat is een rustige coach, met veel ervaring. Die heeft op niveau gespeeld en getraind. En ze hebben ook wel de nodige spelers, zoals Erwin van der Nagel, die hoger hebben gespeeld.”

,,Ik denk wel dat er bij Rijnvogels meer druk is. Niet dat het op de Kooltuin niet gezellig is, maar Valken is echt een gezelligheidsclub. Die spreken niet expliciet uit dat ze naar de Hoofdklasse willen. Rijnvogels heeft dat wel gedaan en het is natuurlijk al een aantal keer misgegaan. Maar dit kan en gaat niet meer fout.”

Voor Quick Boys lijkt de titel te hoog gegrepen.

,,Quick Boys heeft gewoon pech met Sparta Nijkerk. Die halen gewoon iedere week hetzelfde aantal punten. Vorige week was de kans om in te lopen. Zoals ik al vaker heb gezegd, moet het verschil als Quick Boys naar Nijkerk toe gaat, drie of vier punten zijn. Anders wordt het nacompetitie, maar dat wordt niet eenvoudig. De moeilijkheidsgraad ligt hoog. Je kunt je geen slechte dag veroorloven, want anders lig je eruit.”

VVSB speelde gelijk met 0-0 bij WKE en was niet tevreden met dat resultaat. Past dat bij de nieuwe status?

,,Ik denk het wel, in ieder geval bij de stand op de ranglijst. Maar VVSB doet het gewoon goed. Ik vind wel dat ze volgend jaar, en dat is Wilfred van Leeuwen wel toevertrouwd, met een aantal versterkingen echt om de titel moeten mee gaan doen.”

Ze hebben al drie spelers gehaald, waaronder twee jongens van UVS (Berdai en Parami). Volstaan die in dat kader?

,,Met alle respect voor UVS, maar die spelen toch Eerste Klasse. Dat is twee klassen lager. Ik betwijfel of die jongens meteen het niveau aankunnen. Kijk, het zijn geen versterkingen van het kaliber dat AFC en bijvoorbeeld ook Rijnsburgse Boys aantrekt. Die halen spelers van andere Topklasseclubs of oud-profs. Aan de andere kant besef ik ook dat dat met geld te maken heeft.”

POPULAIRE BERICHTEN