Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal voor Omroep West, en tevens intensief betrokken bij Voetbal in de Bollenstreek.

Willem, je was op de Krom bij Katwijk – Rijnsburgse Boys? Je hebt je niet verveeld, vermoed ik? 

,,Ik vond het geen goede wedstrijd, wel een spannende vanwege de belangen. Ik vond het combinatiespel van Rijnsburgse Boys in fases goed verzorgd. Dan zie je wel dat het een ploeg is die kan voetballen. Katwijk kwam met 1-0 voor. Een geweldige pass van Jongeneelen en Joost Leonard rondde af. Jajaja, Leonard. Die stond weer eens in de basis en dat hij scoorde, vond ik toch wel leuk. Katwijk miste vervolgens vier of vijf goede kansen om uit te lopen. Dan is het een ongeschreven wet dat die aan de andere kant valt. Mooie goal van Van Eeuwijk. Tja en wat hij vervolgens na afloop deed, dat was niet zo slim.”

Op de beelden werd duidelijk dat er veel commotie was. Wat is jouw lezing van het verhaal?

,,Ik heb het zelf niet gezien, zag alleen dat duw- en trekwerk. Maar ik heb wel met jongens gesproken, Leonard en Susan, en die vertelden dat Van Eeuwijk vervelende dingen naar de Katwijk-bank had geroepen. Ik weet natuurlijk niet wat er naar hem is geroepen. Dat wilden we hem na afloop vragen, maar dat mocht niet. Ik heb begrepen dat hij via een achteruit-ingang snel is afgevoerd. Van Eeuwijk heeft twee jaar bij Katwijk gevoetbald en vorig seizoen het kampioenschap gevierd met de supporters. Dan doe je dit niet, dat kun je niet maken. Ik las overigens op Facebook dat-ie Karim Hadji heeft gebeld en zijn excuses aangeboden heeft.”

Dan nog even over de wedstrijd. Het verschil was minder groot dan velen vermoedelijk verwacht hadden? 

,,We moeten niet uit het oog verliezen dat Katwijk geen slechte ploeg heeft. Ik weet niet eens of Rijnsburgse Boys kwalitatief wel betere spelers heeft. De stand op de ranglijst was zaterdag niet terug te zien. De uitslag was niet eens onterecht, maar beide ploegen hebben er alleen niets aan. Rijnsburgse Boys kan geen kampioen meer worden en Katwijk schiet met een gelijkspel ook weinig op. Ze leven nog wel, dat is het positieve misschien dan.”

Heb jij nog iets meegekregen over de aanstelling van een eventuele nieuwe trainer? 

,,Ik las hier op deze site dat Aandewiel niet wil. Ik heb ook de naam van Simon Kistemaker gehoord, maar die is al aardig op leeftijd. En verder heb ik ook de naam van Frans Adelaar horen vallen. Dat zijn qua naam en status allemaal zwaargewichten. Ik denk ook niet dat ze een beginnend trainer moeten aanstellen. Ze zullen nu wel boos worden in Katwijk, maar de ploeg gaat degraderen en de druk om meteen terug te keren zal hoog zijn. Ervaring is belangrijk. Dat zie je aan AFC. Die hikten er al jaren tegenaan en onder een ervaren man als Leushuis lukt het nu. Verder speelt ook de rol van Cees Bruinink mee en welke afspraken daaraan worden gekoppeld. Als Cees zich met de lange termijn bezig gaat houden en de trainer lekker zijn gang kan gaan, dan zien ongetwijfeld veel trainers Katwijk wel zitten.”

De andere kraker van het weekend werd in Nijkerk gespeeld. Wat heb je daarvan meegekregen?

,,Heel weinig. Ik zag dat Quick Boys 2-3 maakte en toen dacht ik: mooi, het gaat nu gebeuren en nog echt spannend worden. Maar Nijkerk maakte nog gelijk en had, denk ik, het geluk van de aanstaande kampioen. Je ziet vaker dat ploegen die bovenaan staan op z’n Duits wedstrijden winnen en net een puntje uit het vuur slepen. Jammer, want Quick Boys had een ’tikkie’ kunnen uitdelen. Verder kan ik er niet zoveel over zeggen, want ik heb beide ploegen nog niet zien spelen.”

Dan maar terug naar de zaterdagse Topklasse. Het doek is gevallen voor Ter Leede. Gewogen en te licht bevonden? 

,,Geen verrassing. Zeker gezien het feit dat er drie trainers aan het roer hebben gestaan. De vraag is of Henk Wisman, als hij het hele seizoen trainer was geweest, meer uit de club en het team had gehaald. Na de winterstop hadden ze even een aardige serie, met zeven uit drie. Maar tegen Barendrecht heb ik Ter Leede gezien en toen waren ze dramatisch slecht. Vanaf dat moment is het bergafwaarts gegaan.”

,,Over Noordwijk maak ik me ook zorgen. Die moeten eerst zorgen dat ze niet rechtstreeks degraderen en dan hopen dat ze nog een plekje kunnen stijgen. Het wordt een lastige klus. En de nacompetitie is niet eenvoudig. Ten eerste moet je een periode overbruggen omdat je pas in de halve finale instroomt. Voor een trainer is het lastig om de spelers dan scherp en fit te houden. Vervolgens moet je spelen tegen een ploeg in de winning mood. Het zou zomaar kunnen dat de geschiedenis zich herhaalt en Noordwijk en Quick Boys elkaar weer tegenkomen.”

Is je verder nog iets opgevallen?

,,Dat Rijnvogels nog geen kampioen is, maar dat is een kwestie van tijd. En verder dat Valken ’68 weer won. Die gaan heel goed. Wel een mooi verhaal. Een paar jaar geleden werd ik door Vincent Zandbergen, die toen in de technische commissie zat, gebeld met de vraag of Andries Wendt een geschikte trainer voor Valken zou zijn. Ik kende Andries goed, want in een café van hem heb ik jarenlang een radioprogramma opgenomen. Ik heb toen geantwoord dat Andries precies de goede trainer voor Valken zou zijn. Bij Valken is presteren belangrijk, maar gezelligheid ook. Andries is een no-nonsense-figuur en dat klikt gewoon.”

,,En verder knap dat VVSB won bij HBS, al verbaast me dat niet. HBS is een goede ploeg, maar VVSB heeft ook een goed elftal. VVSB heeft geen druk meer om kampioen te worden, al hebben ze daar, denk ik, ook niet echt veel last van gehad. HBS heeft iets meer profervaring, maar dat zegt niet zoveel, zo blijkt maar weer.”

POPULAIRE BERICHTEN