Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal. 

Willem, je was zelf in Noordwijk, maar het nieuws had natuurlijk plaats in Hardenberg. Katwijk is gedegradeerd. Wat is jouw analyse? 

,,Het is zonde dat zo’n club degradeert. Maar het is niet zo dat dat zaterdag is gebeurd. Toen werd het alleen definitief. Het is een rampjaar geweest. Iedereen heeft fouten gemaakt. Het is bovendien ook niet zo dat ze gedegradeerd zijn met de minste selectie. Er moet onderweg iets gebeurd zijn. Ik had het er met radioverslaggever Henk Kasius over en die vindt dat het bij die trip naar Ibiza al fout is gegaan. Er zijn allerlei redenen te verzinnen, maar feit is wel dat Katwijk is gedegradeerd. Het is niets nieuws dat een kampioen in het volgende jaar in de problemen kwam, maar degradatie heb ik in ieder geval nog niet eerder meegemaakt.”

Analyse van Willem,,Waar ik me nog het meeste aan gestoord heb, is dat Cees Bruinink de pers niet te woord wilde staan. Die jongens van West hebben zich rot moeten werken om de samenvatting op tijd af te krijgen. Zij hebben, net als het Leidsch Dagblad en Voetbal op Zaterdag, een uur staan wachten en dan zegt Cees doodleuk dat-ie niet wil praten. Dat vind ik slecht. Vooropgesteld: ik snap zijn frustratie. Het is een temperamentvolle man en ik begrijp dat-ie niet stond te springen. Maar hij had gewoon na een halfuur naar buiten moeten komen en zijn verhaal moeten doen. Dat hoort bij zijn werk. Cees is verantwoordelijk.”

Heb jij nog reacties uit het Katwijk-kamp meegekregen?

,,Gisteren was de elftalbegeleider Huug Ouwehand nog even bij mij. Die was er kapot van. Ik heb Willem Brugmans, de elftalbegeleider van Rijnsburgse Boys, een berichtje gestuurd en die kwam langs om Huug een hart onder de riem te steken. Dat vond ik top, grote klasse.”

,,Ik begreep overigens van Huug dat ze bij Katwijk boos waren over een stukje op de West-site over die aanmoedigingspremie voor Capelle. Dat heb ik bevestigd gekregen door Capelle. Alleen het bedrag werd niet genoemd. Mijn laatste vraag was of het vijftien duizend euro was. Volgens hun lag het veel lager. Ik begrijp dan ook niet zo goed waar die boosheid van Katwijk vandaan komt. Zij zijn gedegradeerd, daar kan de pers niets aan doen. Wij kunnen de ranglijst niet omdraaien.”

Zelf was je bij Noordwijk – Capelle. Door de nederlaag van Katwijk maakte de uitslag niet meer uit. Hoe was het?  

,,Troosteloos. Ik snap wel dat het nu even behelpen is, maar Noordwijk moet zich schamen voor hoe de accommodatie er op dit moment bij ligt. Ik sprak Pieter Vink nog even en die liet foto’s zien hoe het er uit gaat zien. Dat wordt schitterend. Maar met die regen was het echt een drama om normaal je werk te kunnen doen.”

Maakte de wedstrijd iets goed?

,,Het was niet best. Al zei Robbert de Ruiter dat hij zich door de stand in Hardenberg niet echt zorgen had gemaakt. Noordwijk gaat het moeilijk krijgen in de nacompetitie. Ze stromen pas in de halve finale in en treffen een ploeg in de winning mood. Daarnaast zijn die ploegen uit de Hoofdklasse A niet misselijk. Die hebben allemaal Topklasse-waardige selecties. De Ruiter hoopt zelf op Quick Boys, vertelde hij me.”

FC Lisse en Rijnsburgse Boys baarden opzien met 7-0 zeges.

,,Een prima afsluiting. Beide clubs hebben het goed gedaan. Ik denk dat ze allebei nog beter kunnen. Volgend seizoen moeten ze allebei weer een nieuwe stap naar boven zetten.”

Dan wat anders. Welke speler is voor jou de seizoensrevalatie?

,,Raily Ignacio. Dit had niemand verwacht. Bij Westlandia had hij voor het laatst echt heel goed gepresteerd. Bij Rijnsburgse Boys behandelen ze hem heel goed en weten ze de juiste snaar te raken. 31 goals is echt veel. En er zaten een paar hele mooie bij. Het waren zeker niet allemaal intikkers.”

En de grootste teleurstelling?

,,Toch Katwijk in zijn geheel. Die hadden een top vijf-waardige selectie. Al zeg ik er gelijk bij dat meer dan vijf teams die hebben. Maar Katwijk had met deze selectie zeker niet in de problemen hoeven komen. “

Je noemt geen namen. Toch was een speler als Jeffrey Jongeneelen ook geen schim van vorig seizoen?

,,Dat ben ik niet met je eens. De voorhoede heeft gewoon genoeg doelpunten gemaakt. Ik blijf er alleen bij dat ik Joost Leonard wat vaker in de basis had willen zien. En dat Jongeneelen wat minder dwingend aanwezig was dan vorig seizoen, komt ook omdat de ploeg minder draaide. Met zijn individuele klasse heeft hij nog voldoende bruikbare acties gemaakt.”

Dan naar de bovenkant van de ranglijst. GVVV en Spakenburg gaan in een beslissingswedstrijd uitmaken wie er kampioen wordt. Genieten?

,,Dat is een prachtig scenario en wordt een kraker. Al kan ik me voorstellen dat Spakenburg hier niet op zit te wachten. Die dachten dat ze er al waren. Uiteindelijk heb ik toch gelijk gekregen dat de Topklasse niet na dertig wedstrijden al beslist zou zijn.”

VVSB eiste de derde periode op. In tegenstelling tot jouw woorden van vorige week vindt Wilfred van Leeuwen het wel een echte prijs.

,,Als hij dat zo ziet, is dat zo. Ik vind het geen echte prijs, omdat het weinig waard is. Het heeft alleen financiële voordelen. Maar ze hebben toch geen rondrit door Noordwijkerhout gemaakt? Een echte prijs vind ik een titel of de beker. Of als je nacompetitie haalt om te promoveren naar een hoger niveau.”

POPULAIRE BERICHTEN