Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal. 

Willem, je was zaterdag in Ermelo bij DVS ’33 – Quick Boys. Hoe was het?

,,Dat was leuk. Je kan zien dat Quick Boys leeft en een bruisende vereniging is. Het voetbal was alleen niet goed. Ik vond DVS ’33 een prima voetballende ploeg, met veel lopende mensen, en daar wist Quick Boys zich geen raad mee. Verdonkschot was blij met de overwinning, maar was ook kritisch. Quick Boys kon de bal niet lang in de ploeg houden. Het kunstgras speelde ook mee volgens hem. DVS heeft allemaal spelers, die daar goed op uit de voeten kunnen. Grote man bij Quick Boys was doelman Patrick de Groot.”

Je noemt Quick Boys levend en bruisend. Waar merkte je dat aan?

,,Met West zijn we vrij lang niet voor televisie bij wedstrijden van Quick Boys geweest. Maar je ziet nog steeds dezelfde mensen. De sfeer is niet veranderd. Quick Boys zou een aanwinst voor de Topklasse zijn, zowel qua sfeer als accommodatie.”

Verbaast het je dat al die mensen zijn blijven komen, ondanks alle tegenslagen van de laatste jaren? 

,,Dat verbaast me niet. Ik ken de club natuurlijk, want ben er jarenlang geweest. Als het slecht gaat, dan wordt dat door iedereen gedeeld. Een beetje zoals dat bij Katwijk ook gaat.”

Quick Boys wint, maar zal wel moeten verbeteren. Het lijkt me dat dit niet vijf keer goed gaat?

,,Ze moeten nog vier keer winnen en dat is een lange weg voor een ploeg die niet in topvorm is. Maar ze hebben gewonnen en ze kunnen zich ook in het ‘toernooi’ vechten. Ik weet dat dit een kleine competitie is en geen toernooi, maar je kunt het wel een beetje vergelijken. Dit wordt ook in een kort tijdbestek van drie weken gespeeld. Bij eindtoernooien zie je vaker dat de eindwinnaar slecht begon. Neem het EK van 1988, waar Oranje de eerste wedstrijd verloor van Rusland. Laat dat een voorbeeld voor Quick Boys zijn, dat weliswaar won maar slecht speelde.”

,,Quick Boys kan het nu thuis tegen Ajax, op gewoon gras, afmaken. Dat is een goede ploeg, waar Quick Boys het in de competitie twee keer lastig tegen heeft gehad. In de halve finale is voor de winnaar Noordwijk de tegenstander. Ik sprak Robbert de Ruiter zaterdag in de rust en die zei dat hij tegen Quick Boys in deze vorm wel kansen ziet. Maar je kunt het niet vergelijken. A, omdat het een derby is. En anderzijds omdat Quick Boys als komende ploeg niets te verliezen heeft en geen druk voelt. Noordwijk voelt die druk als topklasser juist wel.”

Het lijkt me toch dat Quick Boys ook wel druk voelt. Zij willen immers al jaren dolgraag naar de Topklasse.

,,Ik heb het idee dat de druk minder groot is dan twee of drie jaar geleden. Ik proef realisme. Ze willen graag, maar zijn ook realistisch. Niemand die zaterdag na afloop zei dat ze terecht hadden gewonnen.”

Je hebt het hele seizoen wedstrijden uit de Topklasse gezien en nu een wedstrijd uit de top van de Hoofdklasse. Zie je een verschil?

,,Niet met alle Topklasse-wedstrijden. Een paar jaar geleden deden we nog wel eens een competitiewedstrijdje uit de Hoofdklasse: Vitesse Delft – Noordwijk ofzo. Dan zie je wel duidelijk een verschil. Ik vond Quick Boys slecht spelen en DVS redelijk. Maar ik kan niet goed inschatten of dat een Topklasse-waardige ploeg is. Dan zou ik ze vaker moeten zien spelen.”

Heb je verder nog opvallende dingen gezien?

,,Nee, niet echt. Zaterdagavond vierde mijn zoon zijn verjaardag en zondag heb ik de hele dag gewerkt. Ik las alleen dat SV Hillegom een goede start heeft gemaakt. Verder heb ik niet veel meegekregen, zelfs niet van het Nederlands Elftal. Maar dat heb ik niet gemist. Ik hou niet van vriendschappelijk voetbal. Het moet wel ergens om gaan.”

Over het Nederlands elftal gesproken. Hoe schat jij de kansen van Katwijker Dirk Kuijt in? 

,,Ik denk van Gaal Dirk Kuijt altijd meeneemt. Kuijt vertelde me laatst een keer dat Van Gaal een mentorrol voor die jonge jongens in gedachten heeft. Dirk wil natuurlijk het liefste spelen, maar zo kan hij ook van waarde zijn. Ik kan me niet voorstellen dat Van Gaal Kuijt laat afvallen.”

Tot slot. De soap om die beslissingswedstrijd tussen GVVV en Spakenburg begint lachwekkende vormen aan te nemen. Wat vind jij daarvan? 

,,Het is een grote poppenkast. Ik vind het ook de schuld van de competitieleider van de KNVB. Ik sprak zaterdag Erik Assink (trainer van GVVV) en die verwoordde het goed. De KNVB had de clubs gewoon drie dagen de tijd moeten geven om zelf een locatie te vinden. En als dat dan niet lukte, hadden ze er zelf één moeten aanwijzen. Assink vertelde me dat hij per se op kunstgras wil spelen. Het stadion van Heracles Almelo is ook in beeld. Overigens kan ik me de woede van AFC wel voorstellen, die moeten maar wachten en wachten.”

POPULAIRE BERICHTEN