Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal. 

Willem, je was bij Rijnsburgse Boys – Genemuiden. Wat is je bijgebleven?

,,Ik vond het een nuttige overwinning voor Rijnsburgse Boys, niet meer dan dat. Na het verlies bij Spakenburg was dit een cruciaal duel. Ik vond Rijnsburg onzeker spelen. Je kon zien dat ze in de tweede helft op twee gedachten hinkten: de 1-0 consolideren of een tweede goal maken. Maar ze hebben gewonnen en dat is het belangrijkste. Oosterlee merkte terecht op dat zijn ploeg al twee punten meer heeft dan vorig jaar na twee wedstrijden.”

,,Kevin Westmaas speelde een prima wedstrijd en kreeg ook een publiekswissel. Ik vind dat die jongen altijd moet spelen. Hij is heel constant en ik heb hem nog nooit op een slechte wedstrijd kunnen betrappen. Hij is multifunctioneel inzetbaar en het nadeel daarvan is, dat als iedereen fit is, die spelers dan vaak buiten de boot vallen. Maar zaterdag vulde Westmaas het werkelijk perfect in.”

Vorige week bij Spakenburg was het verdedigend een rommeltje. Hoe hield de defensie zich nu staande?

,,Ze zijn verdedigend niet echt getest. Genemuiden speelde de tweede helft wel iets beter, had toen ook meer balbezit, maar echt grote kansen hebben ze niet gehad. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat ze in de eerste helft wel meteen een grote kans kregen. Die werd prima gestopt door Richard van Nieuwkoop. Ook al zo’n betrouwbare speler.”

Na afloop ging het vooral over Raily Ignacio, al hield hij zich zelf stil. Wat vond je ervan dat hij niet met de pers praatte?

,,Daar was ik echt boos over. En ik was niet de enige. Hielke Biemond van het Leidsch Dagblad was ook pissed off. Van het bestuur mocht Raily niet met de pers praten. Een heel slechte zaak. Het is toch geen Real Madrid? West, VIDB en ook het LD zijn een doorgeefluik. De kijkers en lezers hebben recht op het verhaal van Ignacio. Ignacio is in beroep gegaan tegen zijn schorsing. Maar wat is daar de reden van? Vindt hij de straf te hoog? Alleen Raily kan dat vertellen. Want hij gaat als speler in beroep, de club niet.”

,,Ik vind het bij Rijnsburgse Boys voor de pers echt altijd uitstekend geregeld. Dat vooropgesteld. Daar kunnen veel clubs een voorbeeld aan nemen. Maar ik vind dat ze dit niet goed hebben aangepakt. Raily is een volwassen vent. Die had prima zelf ook naar buiten kunnen lopen en kunnen zeggen: ‘jongens, vandaag zeg ik niets’. Ik begrijp best dat ze die jongen in bescherming willen nemen. Maar Raily had zelf moeten zeggen dat hij niet wilde praten. En als hij dat niet kan, moeten ze hem mediatraining geven. Dat doen ze bij ADO Den Haag ook. Die laten Jim van der Deijl en Herman Nanninga dan een uurtje langskomen.”

Vrolijk werd je vermoedelijk ook niet van VVSB, dat flink klop kreeg van JVC Cuijk.

,,Ik was vroeg klaar met werken en ging daarom nog even de tweede helft kijken. Toen ik aankwam scoorde Cuijk net de 1-3. Op basis van de tweede helft vond ik Cuijk een klasse beter. Ik sprak Jan van den Berg ook even en die zei dat VVSB in de eerste twintig minuten ook weggespeeld was. Ik vond VVSB achterin erg onzeker. Vooral die jongen met die lange haren (Jordy Zwart) had zijn handen vol om alles neer te zetten. Voor VVSB is het dit seizoen toch anders. Ze zijn nu voor clubs een te kloppen ploeg, omdat ze vrig jaar hoog geeindigd zijn.”

De positieve noot is vooralsnog FC Lisse, dat bij de Vogels ook zijn tweede wedstrijd won. Verrast?

,,Dat is een prima resultaat. Ik begreep dat ze bij IJsselmeervogels al aardig in paniek zijn, maar dat is niet terecht. Rijnsburgse Boys had vorig seizoen ook een valse start en eindigde uiteindelijk nog op een keurige positie. Maar FC Lisse heeft lekker veel vertrouwen en er is niet zoveel druk. Die zullen het gewoon van week tot week bekijken.”

Komende zaterdag de derby tegen Rijnsburgse Boys. Wie is er favoriet?
,,Dat zijn aantal aparte wedstrijden. Ik vind het geen echte derby. De complexen liggen toch zo’n twintig kilometer uit elkaar. Ik zie niet echt een favoriet. Wel is het zo dat Rijnsburg weer wat completer wordt. De schorsing van Leon Tol zit erop, die stamde nog uit zijn tijd bij FC Volendam. En Martin van Eeuwijk viel zaterdag ook weer in. In feite missen ze alleen nog Mark van den Boogaart en Danny van der Vijver.”

Daarnaast beginnen ook de andere competitites. Veel ogen zullen gericht zijn op de Hoofdklasse B. Wat zijn jouw verwachtingen?

,,Ik ben heel erg benieuwd. Katwijk heeft een hele brede selectie, met veel eerste elftal-waardige spelers. Ook Quick Boys heeft een leuke spelersgroep. Ik ben ook benieuwd naar wat Noordwijk en Ter Leede kunnen. En Rijnvogels natuurlijk, al zullen die als eerste doelstelling handhaving hebben.”

POPULAIRE BERICHTEN