bannerwillem3
Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen
.

Hallo Willem. De competitie draait weer, maar je hebt geen doelpunt gezien dit weekend..
,,Zaterdag was ik bij Quick Boys – Capelle inderdaad. En zondag gaf ik spinles in Den Haag. Toen heb ik geen wedstrijd gezien.”

Hoe was het op Nieuw Zuid?
,,Quick Boys heeft zichzelf te kort gedaan met de 0-0. Maar het stond verdedigend wel goed. Capelle kwam ook niet om te winnen naar Nieuw Zuid, die vonden het wel best. Maar de Katwijkers vergeten gewoon hun kansen af te maken.”

Tja, dan beginnen we er toch weer over, maar heeft Quick Boys dan niet adequaat genoeg gereageerd op het vertrek van Yordi Teijsse?
,,Ga mij maar vertellen wie ze dan hadden moeten halen? Zo’n nieuwe Teijsse vind je niet één, twee, drie. Voor de ontwikkeling van Max van Steen is het in ieder geval goed dat hij er elke week staat.”

Maar aan de ontwikkeling van Van Steen heeft de Quick Boys supporter op de korte termijn heel weinig?
,,Het is ook een lange termijninvestering. Het tempo ligt voor die jongen nu natuurlijk ook even een stapje hoger dan bij Quick Boys 2. Omdat Van Steen er nu staat schiet hij er volgend jaar misschien wel twintig in. Maar nogmaals, noem mij dan iemand die er wel 30 in schiet?”

Dennis Kaars die er bij De Dijk wel lustig op los schiet.
,,Maar was zo’n jongen ook betaalbaar voor Quick Boys? Dat weet je niet. Als je Aandewiel een ton geeft om een spits te zoeken dan is het misschien een ander verhaal.”

En Jason Oost, die weer minuten maakte?
,,De tijd gaat het leren. Als hij fit is, is het zeker iemand die van waarde kan zijn. Er ging ook een gerucht rond dat Quick Boys weer bezig was om Teijsse terug te halen uit Schotland. Nou dat heeft trainer Jan Zoutman ook resoluut naar het rijk der fabelen gewezen. En dat ze in de voorbereiding die Fransman niet gehaald hebben is ook terecht. Ze hebben die jongen bij een paar trainingen gezien en via een video. Dat is niet genoeg.”

Dan was er nog zo’n fabeltje dat we als redactie opvingen. Technisch directeur Dennis Jan Mieras is alweer weg bij Rijnsburg. Wat weet jij daar van?
,,Mensen gaan zoeken of wijzen naar iemand als de resultaten slecht zijn. Maar naar mijn weten is er niks van waar.”

We kunnen zo verder praten over Rijnsburg, maar nog even terug naar Quick Boys. Daar bevestigde Gert Aandewiel tegenover jou dat ze alleen nog maar Katwijkse aanvoerders willen in de jeugd. Wat is jouw visie daar op?
,,Gert Aandewiel heeft ergens wel een goed verhaal. Maar ik snap de verontwaardiging bij de ouders of spelers zelf die nu de aanvoerdersband dragen. Ik vraag me af of Quick Boys het zo had moeten communiceren naar buiten toe. Hadden ze niet onderling met trainers kunnen afspreken dat er jongens van de eigen club, Katwijkers, die rol moesten gaan overnemen? Hadden ze dat bijvoorbeeld niet in de winterstop kunnen doen?”

,,En neem nou de allerjongste jeugd. Tot de D-tjes bijvoorbeeld. Daar moet toch het aanvoerderschap gewoon elke week geruild worden? Dat is voor elk kind toch mooi? Ik heb wat gemengde gevoelens bij het besluit. Ik snap Quick Boys wel, maar ze hadden het anders kunnen aanpakken.”

Oké, dan nu Rijnsburgse Boys. Hoe verklaar jij de 4-1 nederlaag bij Harkemase Boys?
,,Ik heb wat mensen gesproken die er zijn geweest. Rijnsburg had al 3-0 voor moeten staan toen Harkema de eerste maakte. Maar weet je wat het probleem is daar?”

Nou?
,,De tegengoals. 21 tegengoals in 11 wedstrijden. Dat is veel te veel. Als ik Rijnsburgse Boys was, zou ik vandaag nog bellen met Jeroen Hessing. Goed, ik ken zijn fysieke gesteldheid niet, maar met hem heb je een winnaar in huis. Ik heb makkelijk praten hoor, dat weet ik. En het zit trainer Pieter Mulders ook niet mee met alle blessures. Maar misschien is dat juist toch de reden eens een telefoontje te plegen met Hessing. Hij staat nog ingeschreven bij de club. Dus waarom niet? Jeroen is een slechte verliezer, en die heb je nodig.”

Waar het bij Rijnsburg minder gaat, zijn het topweken voor FC Lisse.
,,Dat ze nu de eerste periodetitel pakken is razendknap. Het is ze gegund na een rampjaar.”

Robbert de Ruiter noemde het ook al echt een prijs.
,,Terecht. FC Lisse speelt nu gegarandeerd nacompetitie. Vorig jaar stonden ze nog promotie-/degradatievoetbal te spelen. Kijk, weet je wat het ook is. Als er bij Rijnsburg nu iemand een pijntje heeft dan merk je dat gelijk. Bij FC Lisse laten de spelers dat nu niet weten hoor, die willen gegarandeerd spelen. Ik hoorde van mijn collega Herman Nanninga dat het geen goede wedstrijd was. Nou als je zelfs die gaat winnen, dan weet je vaak waar het eindigt.”

,,Maar die ploeg staat daar in Lisse. Ze krijgen amper goals tegen, knappen dingen voor elkaar op in het veld als het even niet lukt. Dat team heeft gezamenlijk nogal wat meegemaakt vorig jaar met het overlijden van hun elftalleider, een trainer die opstapt en promotie-/degradatiewedstrijden. Dat maakt je tot een hele hechte groep. Dat zie je ook bij de aanhang van Lisse, die weer voor sfeeracties zorgen. De club is naar elkaar toe gegroeid.”

Even nog een korte blik naar Katwijk en VVSB. Heb je afgelopen dinsdag ook genoten?
,,Ja, het was één grote happening. Qua sfeer en ambiance was het geweldig. Dat voetballen met die lichten aan voor zoveel man, dat heeft toch wel wat. VVSB won terecht, maar dat zegt niks voor komende zaterdag als ze weer tegenover elkaar staan.”

VVSB verliest ruim van Jong AZ, Katwijk wint weer in Haarlem. Hoe duid jij dat?
,,Ik heb beide wedstrijden niet gezien, maar zag in de samenvatting de 0-1 van VVSB – Jong AZ langs komen. De verslaggever zei dat tot op dat moment VVSB de betere ploeg was. Van Katwijk is het netjes dat ze na zo’n wedstrijd nog uit winnen in Haarlem.”

We kennen jouw visie op beloftenelftallen. Die zal vast niet zijn veranderd als je hoort dat Levi Garcia, die ook al in het eerste minuten heeft gemaakt, twee keer scoort bij Jong AZ
,,AZ-trainer John van den Brom zei laatst dat hij drie spitsen heeft voor twee elftallen. Tja, je voetbalt als VVSB dus gewoon tegen full-profs. Had die beloftenelftallen lekker 22 spelers laten inschrijven aan het begin van het seizoen en laat ze het daar mee doen. Volgens mij is dat niet gebeurd. De KNVB heeft zoveel fouten gemaakt, dit kan er ook nog wel bij joh. De mensen die dit beslissen zitten nooit op zaterdag- of zondagmiddag langs de lijn.”

,,Ik snap wel wat Martin Haar (trainer Jong AZ) bij jullie zei over zijn ploeg. Het is zoals het is, en als hij die jongen kan opstellen moet hij het ook gewoon doen. Maar als ik ook zie dat bij Jong Volendam – Scheveningen de doelpuntenmaker dezelfde is als de avond daarvoor bij het ‘grote’ Volendam. Ja sorry hoor, maar daar begrijp ik echt niks van.”

Nog even een blik op Kagia voordat we naar de zondag gaan. Die winnen alweer en ook nog eens met 7-0! Er is daar nu al een hele duidelijke schifting te maken tussen de goede en mindere clubs.
,,Ja, ik begreep dat er veel jongens van FC Lisse Zondag naartoe zijn gegaan, ik weet niet of die het verschil maken, maar je kan ze er maar bij hebben. En dat Kagia zo makkelijk wint daar, het kan zijn dat die onderste club halve recreanten zijn. Maar daar wil ik Kagia absoluut niet mee te kort doen. Die doen het prima en hebben een goede trainer in huis met Anton Wijsman.”

Zondag gaf je dus spinles, maar heb je nog wel wat van het voetbal mee gekregen?
,,Ja, SJC weer gewonnen zag ik. Dat is zo’n sterk collectief. Dat is echt hun kracht. Er wordt ook zonder bal veel arbeid geleverd. Het is een vriendengroep. Maar als de resultaten goed zijn, dan word je al snel vrienden. Vrijdag was er ook een reünie van het elftal van Quick Boys dat in 1992 kampioen werd. Heb jij ooit een reünie gezien van een vriendengroep die met elkaar degradeerde? Goede resultaten zijn sfeerbepalend.”

Ook in de Tweede Klasse zijn er mooi prestaties geleverd door Foreholte en Teylingen.
,,Ja dat Foreholte met 2-4 wint bij de koploper, da’s lekker. Maar ook Teylingen wint. Dat wordt een krakertje volgende week.”

Teylingen lijkt een goede serie neer te zetten na de wisseling van 4-3-3 naar 4-4-2. Is dat zo bepalend?
,,Als je als trainer er achter komt dat iets niet loopt moet je het veranderen. Of dat nu details zijn of het hele systeem dat moet een trainer bepalen, daar heb ik niet voor doorgeleerd. Maar ze hebben snelle jongens zoals een Dorus van der Voort. Als je in 4-4-2 speelt en je schakelt razendsnel om met zo iemand als Van der Voort, dan snap ik zijn systeem wel. Laurens Mouter heeft meer wedstrijden gezien dan die jongens van de KNVB die ik net noemde. Die heeft wel kijk op het spelletje.”

Vinden we jou zondag terug op De Elsgeest?
,,Dat zou zomaar kunnen! Hij staat op mijn lijstje. Maar het wordt sowieso een mooi weekend met lekkere derby’s. Naast Katwijk – VVSB heb je op zaterdag ook nog Rijnsburgse Boys – Quick Boys en Scheveningen – FC Lisse. Ik weet nog niet welke, maar ik ben zeker bij één van die twee potten aanwezig.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)