Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Zo, Willem! Het zit erop. Werd je al onrustig dit weekend?
,,Nee. Dit is wel even goed zo. Nu heb ik acht of negen weekenden vrij en dat mag ook wel een keer. Nu is het tijd voor mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Ik ga nog een weekendje weg met vrienden. En ook eens een zaterdagje niks doen. Gewoon kijken wat er op mij afkomt. Lekker hoor. Trouwens, mijn vrouw moet op zaterdag nog wel eens werken. Dan ga ik waarschijnlijk ook een taxiritje doen.”

Voordat je echt op je lauweren mag gaan rusten, maken we nog één seizoensafsluitende analyse. Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaargang?
,,Als een seizoen waarin heel veel gebeurd is. Vooral heel veel dingen die los staan van het voetbal zelf. Het bizarre jaar van Katwijk, het bizarre jaar van FC Lisse met de degradatie op de slotdag. Er is veel gebeurd bij Quick Boys. Noem maar op.”

Laten we op De Krom beginnen. Hoe vind je dat de club zich door het jaar door heen heeft gemanifesteerd?
,,Over het seizoen van vv Katwijk kan je een bestseller schrijven. Maar de club zelf heeft het goed gedaan. Ze hebben gereageerd zoals je hoort te reageren als vereniging. Voor kampioenschappen is er een draaiboek. Voor het overlijden van een dierbare, Sander Molenaar, is dat er niet. Er is veel op het gevoel gegaan. Dat heeft de club goed gedaan.”

Hoe heeft de spelersgroep zich door deze moeilijke periode gevochten?
,,Er is wel sprake geweest van geestelijke vermoeidheid. De dood van Sander heeft heel veel impact gehad op de groep. De prestaties waren niet geweldig aan het einde van het seizoen, behalve Jong Sparta-thuis dan.”

En hoe heeft de selectie de trainerswissel verteerd volgens jou?
,,Goed. Ik vind dat Jack van den Berg zich prima gemanifesteerd heeft bij Katwijk.”

Over naar Lisse. Hoe kijk je tegen dat seizoen aan?
,,Ook die was rumoerig. Te vaak ging het bij FC Lisse niet echt over voetbal. We hebben de verhalen gehad over Brian van der Werff en Martin van Eeuwijk. Het heeft de club ook niet meegezeten dit seizoen. Als FC Lisse wat meer spelers aan boord had kunnen houden, dan had de club zich dit seizoen kunnen redden.”

,,Een groot gedeelte van de verdediging viel weg, geblesseerd of vertrokken. Koen Fokkema en Thierry Monteny raakten zwaar geblesseerd. Komend seizoen moeten ze vooral vrij realistisch die Derde Divisie ingaan. Als er wat positiefs uitrolt in de vorm van een promotie, dan is dat mooi meegenomen.”

,,Afgelopen weekend zag ik nog wel een mooi afscheid voorbij komen van Roel de Goede. Dat een jongen van buitenaf 17 jaar bij de club blijft, dat is toch wel iets heel bijzonders. Dat zie je niet vaak.”

Hoe kijk jij terug op de persoon en voetballer De Goede?
,,Voor de trainer was De Goede altijd iemand waarop je kon bouwen. Een speler die altijd een voldoende haalde. Hij speelde vaak wel een anonieme rol in het elftal. Al is hij de laatste jaren belangrijker geworden als echte routinier in een elftal.”

Laten we het laatste nieuws er gelijk bijpakken: Martin van Eeuwijk. Wat vind jij van de strafeis van de KNVB?
,,Martin moet in beroep gaan. Een jaar?! Oké, het is niet slim wat Martin heeft gedaan. Maar de bond wil hem een jaar schorsen? Geef hem een wedstrijd of tien en dan nog tien voorwaardelijk met een proeftijd van twaalf maanden. En stop eens met die vergelijkingen met Luis Suarez. Deze straf heeft hij ook gewoon weer op naam gekregen.”

Uit het oogpunt van de KNVB is dat toch niet zo gek? Hij is blijkbaar daarin een recidivist?
,,Daar heb je wel gelijk in. Maar als Martin echt een jaar wordt geschorst, dan is zijn carrière voorbij. Ik geloof ook niet dat het gaat gebeuren dat hij een jaar wordt geschorst. Daar ben ik van overtuigd. Hooguit tien wedstrijden. Ik wil de voetballer Van Eeuwijk nog vaak genoeg zien. Quick Boys heeft gelukkig een goede juriste.”

Verder is het op Nieuw Zuid nooit rustig hè, Willem? Ook dit seizoen niet…
,,Dat klopt. Helaas niet. Ook dit was weer een bizar jaar. Jan Zoutman werd de laan uitgestuurd. Gert Aandewiel pakte de handschoen op. Hij stapte enkele weken geleden op, puur uit principes. Er kwam een nieuwe voorzitter. Die overigens wel overtuigd moet zijn van het feit dat het ‘allemaal beter kan’ op Nieuw Zuid, anders stap je er niet in. Noem het maar op.”

,,Nu moet gaan blijken of alle veranderingen goed zijn geweest voor de club. Ook de nieuwe spelers die zijn gehaald zeggen mij niet zoveel. Behalve die jongen van TEC, Thijs van Hofwegen. Iedereen is toch wel weer benieuwd wat dit Quick Boys gaat doen. Maar ik ben niet alleen benieuwd naar Quick Boys. Ook naar Katwijk en hoe die zich gaan manifesteren na het kampioenschap. Of hoe gaat Rijnsburgse Boys het doen onder Wilfred van Leeuwen?”

Het klinkt alsof je alweer zin hebt in het nieuwe seizoen.
,,Nee hoor, het is wel even goed geweest zo. Eerst even lekker acht, negen weekenden niks. Dat hebben we met elkaar wel verdiend toch?”

Hoe kijk je terug op de rentree van Dirk Kuyt op de amateurvelden?
,,Hij kon alleen maar verliezen. Dirk had nu geen Karim El Ahmadi achter zich of en Eljero Elia naast zich. Hij heeft wel gewoon z’n nek uitgestoken voor z’n cluppie. Alleen deze missie van Dirk is mislukt. Hij heeft geen gezichtsverlies geleden. Dat gaat me te ver.”

En Yordi Teijsse dan? Heeft hij z’n zin gekregen met een uitgaande transfer?
,,Weet je, hij heeft wel gewoon 25 doelpunten gemaakt. Het is alleen niet gelukt om Quick Boys naar de Tweede Divisie te schieten. Maar dat is zeker niet alleen zijn schuld. Los van het feit dat hij nu naar AFC gaat, ik denk dat hij vooral heel erg blij is dat hij samen met z’n broertje kan voetballen.”

,,Ik denk dat AFC met deze selectie een bedreiging gaat vormen voor de top van de Tweede Divisie. Met Teijsse en Raily Ignacio staat er een zeer gevreesd spitsenduo voorin. Als dat klikt, dan gaan de Amsterdammers daar heel veel lol aan beleven.”

Is het ook het jaar geweest van de ‘weggestuurde trainer’?
,,Het zijn er wel bizar veel geweest hè? VVSB, Quick Boys, FC Rijnvogels. Katwijk was dan een ander verhaal, daar kreeg Dick Schreuder de kans om hogerop te gaan. Maar het was best extreem.”

Is er een verklaring voor? Zijn clubs eerder geneigd in de waan van de dag te regeren?
,,Ik denk dat het vooral toeval is. We kunnen achteraf wel concluderen dat Hein van Heek een jaar te lang is doorgegaan op De Kooltuin. Maar dat is achteraf makkelijk praten. Bij VVSB vraag ik mezelf af of de beleidsbepalers daar in de zomer hun huiswerk goed hebben gedaan. Als je een trainer na een wedstrijd of negen ontslaat, moet je zeker in de spiegel kijken.”

,,Het ontslag van Zoutman was voor mijn gevoel meer een samenloop van omstandigheden. Ik heb weinig wedstrijden gezien, dus daar kan ik niet over oordelen. Maar hij had eerder al bekendgemaakt na dit seizoen te vertrekken. Dat zal ook een rol hebben gespeeld.”

,,Het mooiste voorbeeld, en dat blijf ik zeggen, van hoe het wel kan is Westlandia. Die begonnen matig aan het seizoen, maar lieten Edwin Grünholz wel bijtekenen. Uiteindelijk hebben ze het goed gedaan. Dat deed Rijnsburgse Boys ook regelmatig met Niek Oosterlee. Daar werd ook wel eens op gemopperd in z’n beginjaren, maar Rijnsburgse Boys hield vertrouwen in hem.”

In dat kader: verbaasde het jou dan eerder dit seizoen dat het contract van Pieter Mulders niet werd verlengd?
,,Het kwam voor mij toen niet als donderslag bij heldere hemel. Hij was op dat moment wel bezig met een goede serie. Maar ik heb een beetje het idee gehad dat hij gewoon als persoon niet zo goed bij de club paste.”

Vind je het gek dat hij nog geen nieuwe club heeft?
,,Er zijn meer trainers dan clubs. Hij heeft ook ‘nee’s’ verkocht aan clubs en gezegd: ‘dat is niks voor mij’. Hij wil wel graag aan de slag. Maar je hebt het gezien bij Oosterlee. Die heeft ook een jaartje zonder gezeten, maar heeft nu een schitterende club in handen.”

Zijn er nog meer clubs die indruk op je hebben gemaakt dit seizoen?
,,Misschien net wat buiten onze regio, maar Scheveningen heeft het prima gedaan! Ook Paul van der Zwaan heeft het als debutant met Quick echt uitzonderlijk goed gedaan. Uit West-oogpunt blijft de Tweede Divisie voor ons hetzelfde. We blijven vier teams daarin volgen. Ik vind het alleen oprecht jammer dat FC Lisse is gedegradeerd. Dat meen ik echt.”

Wat zou je het seizoen voor cijfer willen geven?
,,Er is zo ontzettend veel gebeurd. Ik ga voor een dikke voldoende. Geen cijfer, maar wel een dikke voldoende. Het is een seizoen geweest met veel emoties. We hebben een aantal kampioenschappen gezien. Promovendi die goed presteerden, maar ook degradaties. Ook de nacompetitie verliep voor onze clubs wat minder positief.”

Vrijdag moesten alle overschrijvingen rond zijn bij de amateurclubs. Zitten er nog verrassende transfers tussen vind jij?
,,Ik heb er wel eentje. Eentje die me zelfs emotioneerde. Dat Peter Messemaker weer gaat keepen, vind ik toch wel heel mooi. Hij trekt z’n handschoenen weer aan voor FC Oegstgeest. Zijn vader, Cees, is een echte Oegstgeest-man. Ik heb met Huug Ouwehand nog wel eens plaatjes gedraaid op bedrijfs- of familiefeestjes van de Messemakers.”

,,Mevrouw Messemaker is kort geleden overleden na een kort maar heftig ziekbed. Dat ik las dat Peter het doet voor z’n vader, deed wel wat met mij. Dat hij de ogen van z’n vader zag glunderen nadat hij bekend had gemaakt aan z’n pa dat hij daar ging keepen, dat is toch schitterend? Dat is voor mij de allermooiste transfer van allemaal.”

Ga je zaterdag trouwens nog even naar VVSB – Ajax?
,,Vind je het heel erg dat ik ‘m oversla? Dat hele massale, dat we hutjemutje staan, want het zal zeker vol worden, dat hoeft van mij niet zo. Ik ben niet zo van de oefenpotjes. Geef mij maar een duel in de Vierde Klasse. Het is echt heel leuk voor VVSB en ik gun ze een heerlijk middag, maar verder sla ik ‘m even over.”

Helemaal voetballoos zal de komende maand toch niet zijn voor je? Kijk je het WK?
,,Jawel. Op het moment dat je dit plaatst is er alweer bijna een speeldag voorbij. Maar ik vind dat je aan de afgelopen dagen wel kan zien dat de ‘video-ref’ een uitkomst is. En ook daarin kunnen er weer fouten worden gemaakt, het blijven mensen. Je moet deze innovatie een kans geven. Misschien moeten we naar een situatie gaan zoals bij de tennis of hockey. Dat een aanvoerder een paar ‘challenges’ mag aanvragen.”

,,Die goal van Zwitserland tegen Brazilië had gewoon afgekeurd moeten worden. Maar mensen maken fouten en dat zal altijd zo blijven. Trouwens ik merkte veel leedvermaak over het verlies van de Duitsers tegen Mexico. Vergeten de mensen dan dat Nederland tijdens het EK van 1988 ook de eerste poulewedstrijd verloor van Rusland? Het zegt dus echt helemaal niks.”

,,Ik blijf niet thuis voor het WK, dat niet. Maar als ik thuis ben, zet ik de tv er wel voor aan. De Denen hebben mij als team positief verrast. Alleen viel die Feyenoorder, Nicolai Jørgensen, dan weer erg tegen.”

Wil je verder nog wat kwijt, Willem?
,,De laatste weken valt me toch weer ontzettend op hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor clubs. Als je ziet hoeveel toernooien er nu nog worden geregeld, of familiedagen. Dat is prachtig. Ook als het straks zomer is, gaan vrijwilligers weer klusjes doen op het sportpark. Daar heb ik zoveel respect voor.”

,,Vorig week heb ik nog even met Piet van Kampen gezeten. Die wilde een interview doen voor de presentatiegids van FC Rijnvogels. Het voetbal houdt op, maar het verenigingswerk gaat gewoon door.”

Rest mij nog één ding, Willem. Ontzettend bedankt voor dit jaar en ga lekker genieten van je vrije weekenden!
,,Jij ook, Frank! Tot snel. Voor je het weet is het weer augustus.”

Foto Messemaker: Ron Hoesson/Alphenphoto.nl

Lees ook: ‘VIDB BusinessCup: ballen met een werelddoel’POPULAIRE BERICHTEN