bannerwillem3

Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, heb jij zaterdag met verbazing naar de derby op de Middelmors gekeken?

,,Enigszins wel. Alles wat Rijnsburgse Boys aanraakte ging erin. Ik vond Rijnsburg ook voetballend stukken beter en Quick Boys apathisch spelen. Mensen vroegen ook aan mij of Rijnsburg nou zo goed was of Quick Boys zo slecht. Dat ligt dan altijd ergens in het midden, denk ik. Als je zegt dat Rijnsburg gewonnen heeft puur omdat de tegenstander zo slecht was doe je ze tekort.”

Maar toch, als je zag hoe Quick Boys verdedigde…

,,Dat klopt. En dat terwijl ze het de laatste weken toch aardig hadden staan. Ze hadden ook heel veel pech. Rijnsburg had juist wat geluk, alles ging er in op gegeven moment, maar dat dwing je ook af. Het mooiste voorbeeld vond ik de 2-1 van Jongeneelen. Die loopt op een bal waarvan een ander misschien denkt: laat maar zitten. Er was ook geen communicatie tussen Kuipers en Bentem, daar leek het in elk geval op. Als je bereid bent op loze, vuile ballen te lopen, dan zit het met de inzet wel goed.”

,,Ik heb voor de wedstrijd in de radio-uitzending geroepen dat het een wedstrijd voor één van de twee ploegen was om uit het dalletje te komen. Allebei staan ze te laag. Rijnsburg kan hiermee verder, maar ze moeten natuurlijk niet vergeten dat dit geen garantie voor de volgende wedstrijd geeft.”

Hoe belangrijk was de terugkeer van Jongeneelen?

,,Jeffrey was één van de uitblinkers. Hij was super gemotiveerd. Dat is hij overigens altijd, niet alleen tegen Quick Boys. Ik heb voor de wedstrijd in de radio-uitzending geroepen dat het een wedstrijd voor één van de twee ploegen was om uit het dalletje te komen. Allebei staan ze te laag. Rijnsburg kan hiermee verder, maar ze moeten natuurlijk niet vergeten dat dit geen garantie voor de volgende wedstrijd geeft. En bij Quick Boys zullen ze wakker zijn.”

Hadden ze dat niet al lang moeten zijn? Na het verlies tegen VVOG en ook Rijnvogels.

,,Rijnvogels is een derby, die kun je verliezen. VVOG was ook met grote cijfers. Harkema-uit, waar ze wonnen, verbloemt dan weer wel veel. Tegen Capelle waren ze de betere ploeg, alleen scoorden ze niet. Zoutman had er na afloop geen verklaring voor en ik eigenlijk ook niet.”

,,Maar ik vond de sfeer en de ambiance, en daar hebben beide clubs voor gezorgd, geweldig. Het was lekker druk.”

Dan weet je wel wat mijn vervolgvraag is, denk ik.

,,Ha, ik heb een vermoeden. Het zal over Jongeneelen en een steen door de ruit gaan?”

Goed geraden. Wat vind je daarvan?

,,Schandalig. Dit is een uit de hand gelopen provocatie en dat keur ik af. Ik heb even via de app contact gehad met de hoofdsteward van Quick Boys. Die vindt het ook triest wat er plaatsgevonden heeft. Ik vind ook dat we niet heel Quick Boys daarvoor moeten aankijken. Dat is niet terecht. Het zijn er waarschijnlijk een paar. Zonder advocaat van de duivel te willen spelen: Jeffrey liet gisteren in een artikel op de site van Omroep West weten dat het ook een leermoment voor hem is. Hij had natuurlijk nooit met Katwijk-uitingen voor het Quick Boys-publiek moeten gaan staan. Dat zwarte ding wat hij in zijn hand had, dat hoorde ik later pas, dat was een scheenbeschermer met Forza Katwijk erop. Je zag op de beelden dat-ie iets liet zien. Niet slim. Je speelt bij Rijnsburgse Boys. Waarom doe je dat dan? Dat heeft hij zelf ook wel ingezien. Dat bedoelt-ie waarschijnlijk met dat leermoment.”

,,Voor de camera zei hij ook dat ze al voor de wedstrijd zongen dat zijn moeder een hoer is. Van mijn ouders moeten ze ook afblijven! Hij zei ook: ‘ik heb mijn voeten laten spreken’. Dat was genoeg geweest. Maar het is natuurlijk wel triest en een beetje de tand des tijds dat malloten dit doen. Ze hebben een klein kindje. Dan gaat je clubliefde te ver. En eigenlijk is het geen clubliefde. Het is gewoon haat naar in dit geval Jongeneelen. Dat hij nu aangifte gaat doen, vind ik begrijpelijk. Sterker nog, dat móét hij doen. Ik las bij VIDB dat Quick Boys gaat proberen de daders te achterhalen. Een goede zaak. Ik vond het overigens niet slim van zijn vrouw dat ze uitsprak dat het vermoedelijk Quick Boyzers waren. Dat zinnetje had ze weg moeten laten. Dat kun je op dat moment niet hard maken, het is alleen een vermoeden. Aan de andere kant: je zit op dat moment ook vol emotie.”

Vorige week zei je dat Rijnsburgse Boys Hessing moest gaan bellen. Wie moet Quick Boys een belletje geven?

,,Geen idee. Hessing is een beschikbare speler die zo kan spelen. Er zal vanavond wel weer een praatsessie zijn (geweest) bij Quick Boys. Ik heb Jan Zoutman ook geïnterviewd. Wat ik wel merkte is de onzekerheid bij Zoutman. Dat zie ik ook terug in de opstelling. Bijvoorbeeld dat nu Den Hartog er niet in stond en dat hij zelden met dezelfde opstelling speelt, en dat komt niet alleen maar door blessures. Misschien moet Jan, desnoods in overleg met Steenvoorden en Aandewiel, eens zeggen: ‘dit is het beste team en als zij fit zijn, worden die opgesteld’. Dat je vertrouwen geeft aan een hele ploeg. Natuurlijk weet ik dat je met blessures, schorsingen en spelers uit vorm hebt te maken. Den Hartog speelde tegen Capelle geen beste wedstrijd. Maar om hem er dan meteen uit te halen…”

Vind jij dat Quick Boys een representatieve selectie voor de Derde Divisie heeft?

,,Op papier lijkt dat wel zo. Alleen deze selectie doet het nu nog niet heel goed. En daar hoort ook de staf bij. Zoutman heeft natuurlijk ook wel pech. Hij laat Kuipers staan, omdat die drie keer de nul gehouden heeft. Dat is niet gek. En dan gaat-ie bij de tweede goal zo de fout in.”

Het was een gedenkwaardig middagje, want er ging nog een grootmacht uit de regio met 7-1 onderuit.

,,Ik heb toevallig gisteren wat mensen van Noordwijk gesproken die bij de wedstrijd waren. Waaronder een aantal bestuursleden zoals Henk Hoogervorst en Pieter Vink. Met name Pieter was nogal woest over de manier waarop ze hadden verloren: de strijd en inzet moet nogal te wensen hebben overgelaten. Hij miste beleving. Dat vind ik ook niet gek als je hoort dat ze lange tijd tegen tien man hebben gespeeld.”

Is het wel te combineren: het hoofdtrainerschap bij Noordwijk en assistent-coach bij Willem ll?

,,Dat heb ik ook aan Pieter gevraagd en volgens hem is Corneille daar alleen maar veldtrainer. Dogan zit niet op de bank bij het eerste.”

,,Wat jij nu doet, en ik ook gisteren, is zoeken naar een oorzaak. Maar we weten toch dat Corneille een goede trainer is? En Noordwijk zegt niet in paniek te raken.”

Ja, maar Noordwijk was vorig seizoen op een haar na in de Derde Divisie en met vrijwel dezelfde selectie presteren ze in een veel zwakkere competitie een stuk minder. Er gaat iets niet goed.

,,Ja, dat klopt. Maar ik heb ze nog geen één keer zien spelen en alleen mensen gesproken. Maar volgens Pieter Vink raken ze niet in paniek, en is van paniekvoetbal nog nooit iemand wijzer geworden.”

Die tweede derby, Katwijk – VVSB, heb je daar nog iets van meegekregen?

,,Ik ben zaterdagavond nog een borreltje bij Huug gaan doen. En ik heb gisteren ook mensen van VVSB gesproken. Katwijk heeft verdiend gewonnen, heb ik begrepen. Het had bij rust al 4-0 kunnen zijn.”

VVSB heeft nu drie keer op rij verloren.

,,Tja, dat kan gebeuren. Ze hebben ook geen misselijke ploegen getroffen. Naast Katwijk ook GVVV en Jong AZ.”

,,Verder wil ik nog wel even kwijt dat die wedstrijd op een belabberd tijdstip werd gespeeld.”

Het was toch juist ideaal?

,,Vind je?”

Mensen konden nu eerst naar Rijnsburgse Boys – Quick Boys en daar waren ook veel Katwijkers aanwezig. En vervolgens door naar de Krom.

,,Ja die spelers heb ik ook gezien. Leuk. Maar ik vraag me af hoeveel mensen daarna nog door zijn gegaan. Hoeveel van die echte liefhebbers heb je? Van Rijnsburgse Boys is er echt niemand meer naar Katwijk gegaan, dat geef ik je op een presenteerblaadje. En die van Quick Boys al helemaal niet.”

Hoe was het zondag bij Foreholte – Teylingen, jouw tweede derby van het weekend?

,,Leuk ook, lekker druk. Goede sfeer. De eerste helft heb ik op de tribune gekeken. De tweede helft ben ik bij mannen als Cees Driebergen, Pieter Vink, Gerard Heemskerk en Henk Hoogervorst gaan staan. Dan zie je niet altijd alles en praat je lekker tussendoor. Ik vond wel dat er veel strijd was. Foreholte was in mijn ogen de iets betere ploeg. En leuk voor die invaller, Brabander, dat die er twee maakte.”

Hoeveel toeschouwers waren er?

,,Zeker wel een mannetje of 500 a 600. Leuk toch dat zulk soort derby’s ook lekker veel publiek trekken?”

Ik begreep wel dat 4-1 uiteindelijk een beetje geflatteerd was.

,,Ja, want het was vlak voor tijd nog 2-1. Teylingen drong aan in de tweede helft en was op jacht naar de gelijkmaker.”

Wat vond je van het invallen van Job Schoonderbeek bij SV Hillegom?

,,Prachtig, het mooiste moment van het weekend. Ik ken de trainer van de tegenpartij goed, Jack Honsbeek. Dat die er zo mee instemt is natuurlijk klasse. En voor zo’n jongen is het geweldig. Toen ik het las, had ik wel even een kippenvelmomentje. Ik dacht toen gelijk ook: de voetbalwereld is zo slecht nog niet. Echt geweldig. Die jongen wilde graag een keer in het eerste spelen en dat is gebeurd. Dit pakken ze hem niet meer af. Een groot compliment voor SV Hillegom en Legmeervogels.”

Dedel is dit seizoen in uitstekende vorm. Rijnvogels zat al eens voor hem op de tribune. Is hij klaar voor een stap hogerop? 

,,Hij heeft er al aan kunnen ruiken bij FC Lisse. Maar om nu dingen over Dedel te gaan roepen, terwijl ik ‘m dit seizoen nog niet heb zien spelen, vind ik een beetje tricky. Maar zoals ik ‘m ken, en als hij er vol voor gaat, dan heeft hij de kwaliteiten voor een stap hogerop. Ik weet niet of hij het zelf ook nog wel wil. Hij is nog jeugdtrainer bij Hillegom, heeft z’n werk. Het moet ook maar passen.”

VVSB stopt met het tweede zondagelftal. Wat vind jij daarvan?

,,Heeft voor- en nadelen. Ze gaan de zaterdag nu prestatief maken. Dat betekent dat je of in VVSB zaterdagavond moet zitten, of in VVSB zaterdagmiddag. Als je geen tweede meer hebt, kun je een speler die uit een blessure komt of geschorst is geweest niet meer in dat zaterdagmiddagteam laten spelen. Een nadeel. Het heeft ook wel voordelen. Dat zaterdagteam kan op termijn op niveau gaan spelen. De Treffers doet het al jaren zo.”

,,Maar de hoofdmacht van VVSB kan geen spelers van de zaterdag 1 gebruiken. En weet je wat het kromme is aan het hele verhaal? Dat mag dan niet, maar Jong Twente mag het wel.”

Het betekent een heel andere situatie. Er komt dan een vaste groep van zo’n twintig man. Maar hoeveel jongens komen dan wel niet aan spelen toe?

,,Daar heb ik het nog met oud-voorzitter Gerard Heemskerk over gehad. De intentie is om op dinsdagavond oefenwedstrijden te gaan spelen. Daar valt wat voor te zeggen, maar er zit daar geen druk en wedstrijdspanning bij.”

Het is nogal een koerswijziging.

,,De traditie van de club gaat op de schop. Ze (de hoofdmacht, red.) zullen volgend seizoen helemaal alles op zaterdag gaan spelen. Ze hebben nog een derde team en een dameselftal op zondag. Het zou zomaar kunnen zijn dat de Boekhorst in de toekomst op zondag gesloten blijft.”

Is dat een goede of een slechte zaak?

,,Dat zal moeten blijken, net als de keuze om het tweede elftal op te doeken. Het is best wel lekker om spelers die terug zijn van een blessure daar ritme op te laten doen. Dat kan straks niet meer. Hoeveel spelers heb je dan nodig voor zo’n eerste team? 18? 20? 22? Ik neem aan dat ze dan ook nog met een zaterdag 2 willen komen als selectieteam. Het heeft nogal wat voeten in aarde.”

Nog een slotakkoord?

,,Ik wil nog wel even benadrukken: wees supporter van de ene club en ga de ander niet haten. Nergens voor nodig.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)