Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Hoe was jouw zaterdag? Je zat bij één van de wedstrijden die wél door ging..
,,Ja, bij FC Breukelen – Ter Leede. De Sassenheimers wonnen dik verdiend in de Hoofdklasse. Ze bleven geduldig tegen een stug team. Ik denk overigens dat er wel wat elftallen gaan struikelen over FC Breukelen. Ze hebben het Ter Leede lang moeilijk gemaakt.”

,,Ik heb Hans de Kruijs nog even kunnen spreken in de uitzending van Omroep West, de vader van Ter Leede-aanvaller Marc de Kruijs. Ook Marc zat in die uitzending. Het was een uitgelezen wedstrijd om eens wat meer te doen dan alleen het balletje te volgen.”

Er was ook wel reden toe. Het was een onrustige week in Sassenheim, waarin vier ervaren jongens hun vertrek bekend maakten en Ter Leede een stapje achteruit moet doen in de begroting.
,,Daar heb ik over gesproken met Jeroen Desar. Weet je wat het is. Bijna overal moet de begroting naar beneden. Het is zoals het is. Maar in Sassenheim raken ze daarover niet in paniek hoor. Ze gaan kwaliteit inleveren. Dat is duidelijk. Jonge jongens moeten de plaats in gaan nemen van die vier ervaren krachten [Ait-El-Houssi, Ammerlaan, Troost en Kappenberg, red.].”

Dat is toch onmogelijk van een jonge lichting te verwachten?
,,Trainer Henk Wisman zei het al tegen mij in de taxi. Bij Ter Leede krijgen jonge spelers snel een kans. Wisman is heel realistisch daarin. Het is te vergelijken met een club als Sparta Rotterdam, waar ook jonge spelers zijn opgestaan.”

Het is puur hypothetisch, maar stel Ter Leede wordt kampioen… Dan moeten ze het in de Derde Divisie gaan doen met een gigantisch jong elftal en een lagere begroting. Dat is toch een onmogelijke opgave?
,,Je weet nooit wat er gebeurt als ze kampioen worden. Misschien staat er iemand op die zegt: die handschoen pak ik op. Daarnaast denk ik dat de bijna-dertigers bij Ter Leede nu zullen opstaan. Bijvoorbeeld zo’n jongen als Mike Boelee zou dat kunnen zijn, als die gewoon blijft. Er groeit vanzelf weer een nieuw team naar elkaar. Ter Leede moet gewoon kijken wat er over blijft en zal heus nog wel nieuwe jongens gaan inpassen. Maurits Splinter en Ronnie Verplancke zijn ook ervaren jongens. Die kunnen die positie ook gaan invullen.”

Noordwijk moest de punten delen met Argon.
,,Tja, daar kan je tegenaan lopen. Voor Noordwijk is het alleen jammer dat Ter Leede weer wat verder wegloopt. Maar we zitten pas in januari. Er kan nog van alles gebeuren.”

Een uitslag die meer wenkbrauwen deed fronsen was die van Kozakken Boys tegen Katwijk: 4-0. Wat dacht jij?
,,Via de radio kreeg ik de wedstrijd mee van collega Dennis Kranenburg. Heel eerlijk: de KNVB heeft een grote fout gemaakt. Er is toch niks aan nu die Tweede Divisie? Jong AZ is weg, net zoals de totale spanning van de hele competitie.”

Wat had jij anders gedaan?
,,Laat er twee promoveren. Of doe desnoods een periodekampioenschap zoals je die ook in de Derde Divisie hebt. Je kan ze ook via een periodekampioenschap weer later in de KNVB-beker laten instromen.”

Willem, moet jij niet gewoon een functie gaan bekleden bij de KNVB?
,,Haha, nee! Kijk, dat zo’n Jong AZ nu zo gigantisch aan de leiding gaat, dat weet je nooit van te voren. Er hadden nu ook wel vijf clubs in een hele spannende titelrace kunnen zitten zoals in de Derde Divisie. En dan zou je mij ook niet horen natuurlijk. Maar waar spelen Kozakken Boys en Katwijk nu voor dan? Ja, de premies en de supporters, oké. Maar zo’n competitie vindt toch niemand leuk?”

,,Ik heb dit weekend een verhaaltje van Robbert Susan gelezen, de aanvoerder van Katwijk. Die miste beleving en een juiste instelling. Het is toch zonde dat de goede clubs nu nergens meer om spelen. Robbert kan heel slecht tegen een slechte instelling. Die wil op de training nog alles winnen. Goed, ik heb makkelijk praten, maar ze zouden in Zeist eens wat meer over dit soort dingen moeten nadenken.”

Word jij niet stiekem voorstander van kunstgras na al die afgelastingen van de laatste tijd?
,,Nooit! Maak die winterstop gewoon langer en ga dan lekker in de zomer wat langer door. Dit soort afgelastingen komen wel vaker voor hoor. Paar jaar geleden had Katwijk dit ook een keer.”

VVSB moet nu in het Paasweekend twee keer spelen. Dat is toch helemaal niks?
,,Hoezo? Het is aan de trainer om die jongens fit te krijgen. Nee, joh het slaat nergens op als trainers zich daar druk om maken. Kom op, twee potjes voetballen achter elkaar moet toch kunnen? Als je doordeweeks gaat inhalen krijg je hetzelfde gedoe.”

Is Lisse zonder te spelen de grote winnaar in van het weekend in de Derde Divisie?
,,Omdat de concurrentie verliest? Nou Lisse heeft het afgelaste duel ook nog niet gewonnen hè. Maar goed, ze blijven koploper.”

Jij had natuurlijk FC Lisse – Rijnsburgse Boys, net zoals elke liefhebber, graag door willen zien gaan?
,,Ja, natuurlijk. Er zitten zoveel verhalen in die wedstrijd. De sentimenten van het duel in 2006. Kevin Winter die bij beide clubs heeft gevoetbald, net zoals Martin van Eeuwijk nu. Ik hoopte dat deze wedstrijd in ieder geval meer zou brengen dan de wedstrijd in Rijnsburg. Dat was niet veel.”

En het eventuele debuut van Giovialli Serbony. Was je daar ook benieuwd naar geweest?
,,Nou benieuwd is misschien niet het goede woord. Ik weet wat Serbony kan. Daar gaat de club veel plezier aan beleven. Een goede spits voor Rijnsburg.”

Zondag was jouw team weer compleet. Met ‘Huug’ en ‘Brug’ naar Meerburg – Foreholte. Hoe heb je het gehad?
,,Gezellig. In de eerste helft hebben we vooral staan bijpraten, broodje bal erbij, je kent het wel. De tweede helft hebben we echt aandachtig zitten kijken. Foreholte mag blij zijn dat ze er een punt aan over hebben gehouden. Meerburg kreeg legio kansen. De grote held aan Voorhoutse kant was keeper Matthijs Guijt. Die heeft echt een punt voor Foreholte gepakt.”

Volgens trainer Marcel IJzendoorn heeft Foreholte de doelstelling bijgesteld: van top vijf naar top drie. Snap jij dat na gisteren?
,,Zo’n wedstrijd is een momentopname. Maar het is logisch dat je in de winterstop je doelstelling gaat overdenken en ‘m eventueel bijstelt. IJzendoorn is wel iemand die het hoogste verlangt. Maar de complimenten gaan ook naar Meerburg. Dat is een promovendus hè. Ron de Roode, hun trainer, heeft het goed voor elkaar. Die gasten blijven maar doorgaan. Daarnaast was Mats van der Poel, ex-Katwijk, bijvoorbeeld een goed aanspeelpunt voorin.”

Al met al een goede middag?
,,Ja, het was echt hartstikke leuk om naar te kijken. Dat is niet altijd zo in de Tweede Klasse. Maar dit was echt een leuke wedstrijd. Trouwens, Foreholte had vlak voor tijd ook nog zelf kunnen winnen. Dan was hij wel gestolen geweest, maar ach daar hoor je een dag later niemand meer over.”

Is er nog iets wat je kwijt wilt?
,,Nee eigenlijk niet zo gek veel. Nou, wacht. Jij vroeg toch net of ik bij de KNVB zou willen werken voor de grap? Stel je nou voor dat ik dat zou doen, dan zou ik wel wat dingen willen veranderen.”

Zoals?
,,Dat als clubs promoveren naar de Derde- of Tweede Divisie, dat ze niet met onnodige onkosten komen te zitten. Laat ze lekker vrij met die licentie-eisen, of maak ze een stuk minder zwaar.”

Krijg je dan geen schreefgroei als de promovendi dat niet hoeven te doen?
,,Ze moeten er gewoon helemaal vanaf. Goed, de beste spelers zullen waarschijnlijk wel naar de clubs gaan die wel met contractspelers werken en het geld er voor hebben, maar ik begrijp die veertien clubs wel die er niet aan willen voldoen. En ik zou die Tweede Divisie dus wat aantrekkelijker maken.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen