Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal. 

Willem, hoe was je weekend?

,,Leuk, ik heb zeker genoten. Ik heb een heel aantrekkelijke wedstrijd van VVSB gezien en ik heb Rijnsburgse Boys verdiend zien winnen van Ajax.”

Laten we met Rijnsburgse Boys beginnen. Dat was een broodnodige zege. 

,,Ja, dat was zeer belangrijk. Als ze verloren hadden, zoals Lisse is overkomen, hadden ze echt in de problemen gekomen. Maar nogmaals, Rijnsburgse Boys heeft een te goede ploeg om in gevaar te komen. Ik vond ze als collectief zeer sterk spelen. De geruchten dat het geen eenheid zou zijn, zijn wat mij betreft niet aan de orde. Ik vond verder Marvin Wijks erg goed spelen. Die maakte goed gebruikt van de ruimte en was niet egoïstisch. Een echte teamspeler.”

,,Ik vond Rijnsburgse Boys in de omschakelmomenten erg gevaarlijk. Voetballend was het moeizaam, al ging het gedurende de wedstrijd wel iets beter. Die tegengoal was erg ongelukkig, maar dat mag natuurlijk niet zo gebeuren. Als je 3-0 voor staat kan je zo uitverdedigen, maar niet bij 1-0. Die bal had gewoon weggerost moeten worden. Maar ze hebben wel weer vertrouwen opgedaan.”

Lekker was dat Ignacio twee keer scoorde.

,,Ik sprak Raily vooraf nog even en toen zei hij al: het komt heus wel goed. Hier krijgt hij natuurlijk ook weer vertrouwen door. Een goede spits staat altijd op de juiste plek. Bij de eerste goal stond hij goed opgesteld en bij de 3-1 was die pass van Martina geweldig, maar nam Raily de bal ook heel mooi mee.”

FC Lisse verloor bij de aanstaande kampioen, Kozakken Boys?

,,Daar gaat het wel op lijken. Ze laten weinig steekjes vallen en hebben met Powell een spits die makkelijk scoort. Zijn debuut als hoofdtrainer gaat Danny Buijs vooralsnog goed af. Bij Kozakken Boys kun je als Lisse zijnde verliezen. Die nederlaag van drie weken geleden tegen Nijkerk was veel erger. Ik heb het een aantal weken terug ook al gezegd, maar Lisse heeft gewoon een keer een goede overwinning nodig. Dan is het lek boven. Maar het moet wel een keer gebeuren. Ik heb dat vorig seizoen bij Katwijk ook steeds geroepen. Niets is onmogelijk en Lisse kan gewoon degraderen. Katwijk had vorig jaar een betere ploeg dan Lisse nu heeft.”

Geldt voor Katwijk hetzelfde als voor Kozakken Boys?

,,Één ding is zeker, Katwijk wordt kampioen. Dat zijn ze ook aan hun stand verplicht, ze hebben er de selectie voor, laat dat duidelijk zijn. Ik heb van mijn collega Herman begrepen dat ASWH de eerste helft beter was en terecht met 2-0 voor stond. Als Katwijk dan in een betere tweede helft terugkomt  tot 2-2 en in de blessuretijd ook nog wint, dan is dat het geluk van de aanstaande kampioen.”

Een selectie zegt niet alles. Ik bedoel Quick Boys heeft op papier toch ook een kampioenswaardige ploeg?

,,Nee, zeker niet. Quick Boys is in de breedte minder. Kijk maar naar de invallers die ze moeten inbrengen. Bovendien mist Quick Boys Teijsse. Die jongen speelt er pas net, maar was wel heel belangrijk voor het team.”

Het moet bar en boos zijn geweest op Nieuw Zuid zaterdag?

,,Het was heel slecht. Ted is in de steek gelaten door zijn jongens. Ik hoorde hem op de Katwijkse radio en Ted was echt heel boos. Qua instelling was het heel slecht. Ted zei ook dat het zijn verantwoordelijkheid is en kondigde alvast maatregelen aan. Dat is zijn goed recht. Er zullen er een aantal hun plek kwijtraken.

Je kunt je twijfels zetten bij het aankoopbeleid. Quick Boys is vermaard om zijn jeugdopleiding. Had de club met eigen jongens niet net zo hoog gestaan?

,,Dat denk ik niet. Ik weet dat ze een heel goed tweede hebben. Maar het niveau is tegenwoordig heel hoog. Met alleen maar eigen jongens hadden ze lager staan. Quick Boys moet zich wel afvragen, maar dat moet elke club, of op sommige posities niet zelfopgeleide jongens moeten spelen. Een gehaalde jongen moet wel beter zijn dan hetgeen je al hebt.”

Staat de positie van Ted onder druk?

,,Dat weet ik niet, die geluiden heb ik niet gehoord. Maar dat zou een slechte zaak zijn. Het heeft ook geen zin meer. Katwijk wordt toch wel kampioen, die kunnen ze niet meer achterhalen. Quick Boys moet zich richten op de nacompetitie halen en dat zie ik ze nog wel halen. Daarnaast moeten ze ook geduld hebben. Ted is een opbouwtrainer. Hij moet wel de tijd krijgen. En zo’n wedstrijd als tegen Kloetinge zit er altijd wel eens tussen. Er zal ongetwijfeld een stroming binnen Quick Boys tegen Ted zijn en er is veel druk, maar hij kan daar goed mee overweg. “

Je zegt dat het geen zin heeft. Maar bij Noordwijk sorteert het vooralsnog wel effect.

,,De vergelijking met Alkemade vind ik niet op z’n plaats. Dat was een beginnende trainer, had nog geen ervaring. Ted heeft z’n sporen al ruimschoots verdiend en is gepokt en gemazeld. “

Toch heeft de trainerswissel goed uitgepakt.

,,Met alle respect voor Oscar, maar Noordwijk heeft nu een ervaren trainer binnengehaald. Corneille heeft het overal goed gedaan en heeft zelf ook op niveau gevoetbald. Ik denk dat dit wel de hand van de trainer is. Maar ik moet daarmee uitkijken, want ik heb de wedstrijden niet gezien en bovendien weet je nooit wat er was gebeurd als Oscar was aangebleven.”

Hoe was het bij VVSB?

,,Het was zoals altijd heel gezellig, ik heb veel mensen gezien en gesproken. En VVSB speelde bij vlagen heel goed, met Tomas Tavilla als uitblinker. Met hem aan de ene kant en Maikey Parami aan de andere kant heeft VVSB erg veel dreiging. Serbony maakte wel een goal, de 2-0, maar speelde ongelukkig. Dat VVSB het weggaf, was echt ongelooflijk. Ze stonden met 2-0 voor, maar het had eigenlijk 4-0 of 5-0 moeten zijn. Bij de 2-1 van HFC gingen zij er weer in geloven. Dat het nog 2-2 werd, was niet verdiend. Jammer. Maar als je recht hebt op meer, moet je het wel pakken.

Wat vind jij van de opmerking van Kees Zethof, die ondanks een 6-4 overwinning totaal niet tevreden was?

,,Dan zullen ze tegen een slechte tegenstander hebben gespeeld. Het kan zijn dat je met 6-4 wint, maar dat er veel is fout gegaan. Trainers kunnen vaak ondanks een overwinning niet tevreden zijn over de uitvoering. Frank de Boer heeft dat regelmatig.”

En verder nog iets opgevallen?

,,SV Hillegom dendert maar door. Die worden net als Katwijk gewoon kampioen. Schrijf maar op. Hillegom heeft gewoon drie spelers die minimaal Hoofdklasse-waardig zijn. Andere clubs hebben die niet. Ze hebben alles nog gewonnen. Dat is erg knap.”

POPULAIRE BERICHTEN