Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Dit was nog geen ‘normaal’ weekend hè? Hoe kijk jij terug op de afgelopen dagen?
,,Het was een raar weekend, Frank. Hij begon natuurlijk al op vrijdagavond met de herdenking van Sander Molenaar. Ik wil Katwijk een groot compliment geven. Ze hebben het zo schitterend gedaan.”

Jij sprak op dezelfde avond met de familie van Sander. Hoe heb je dat ervaren?
,,Ook bijzonder. Z’n broer, Wouter, ken ik nauwelijks. Z’n vader, Piet, zat vroeger vaak naast mij als verslaggever. Hij zat dan voor ‘de VLOK’, ik deed dan verslag voor Omroep West. Het kwam vanuit de club. Maar de familie wilde het graag doen voor Sander. En dan het liefst met mij. Ze deden het in de geest van Sander. Ik heb nog aan het begin gezegd: ‘jullie moeten niks, het hoeft niet.’ Maar ze wilden het graag.”

Hoe was dat voor jou?
,,Heel bijzonder om te doen. Ik wil overigens ook een groot compliment geven aan mijn collega Herman Nanninga. Die heeft het allemaal schitterend in beeld gebracht. Als je zo’n filmpje ziet, dan zie je de vakman Nanninga bovendrijven. Ik moest ook denken aan de taxirit die ik met Sander slechts zes of zeven weken geleden had. Daar begon de familie ook over. Ze vinden dat een prachtig document voor later.”

,,De toespraken op de avond waren prachtig. Ik moet mijn complimenten ook geven aan Robbert Susan. Hij sprak als een echte aanvoerder. Maar wat hij na z’n toespraak deed vond ik nog mooier. Terwijl de selectie naar de middenstip liep, wachtte hij op de kinderen van Sander, die ballonnen zouden oplaten. Hij toonde zich op dat moment een echte leider.”

,,De andere toespraken waren wat ik net al zei ook prachtig. Fons Groenendijk sprak over het verleden met Sander. Toen was ik zelf ook al verslaggever. Hij sprak hoe hij als beginnend trainer met de speler en mens Molenaar te maken kreeg. Heel mooi. Ook de teksten van Cees Bruinink, Diek Parlevliet en William Hufkens kwamen recht uit het hart.”

,,Sander werd door zijn ziekte ‘ongewenst ongekend populair’. Snap je wat ik bedoel? De oude beelden van Sander als voetballer waren schitterend. Ook in de repo die Herman heeft gemaakt. Toen ik thuis was, kwamen de tranen.”

,,De minuut stilte bij alle voetbalwedstrijden een dag later vond ik net zo indrukwekkend. Dat zegt iets over Sander. Het mooiste kwam misschien wel bij Capelle – Quick Boys vandaan, waar de Katwijkse supporters in de 38e minuut een sfeeractie hielden en klapten voor Sander. Zo slecht is de voetbalwereld nog niet.”

Tja, en dan zit je zaterdag wel ‘gewoon’ weer bij Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys. Wat voor wedstrijd heb je gezien?
,,Een draak van een eerste helft. Pieter Mulders was dat niet helemaal met mij eens. Dat mag.”

Je verveelde je hoorde ik van je collega Haniff Harharah..
,,Dat klopt. Ik ging op andere dingen letten. Een mooie vrouw die langsliep. Dat leidt ook af hè…”

Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 1-1 met Donny van Oijen als ‘man of the match’. Moet hij volgende week in de basis beginnen?
,,Ik sprak een het begin van de wedstrijd met een paar supporters. Die hadden het zaterdag al willen zien, omdat hij ook tegen De Treffers hartstikke goed speelde. Alleen was Donny niet geheel fit.”

,,Het rebelse wat Donny had, dat is weg. Hij stelt zich nu veel meer volwassen op. Hij zit op zeventig tot tachtig procent van zijn kunnen, van zijn fitheid. Het komt wel. Hij gooit z’n kop niet meer in de wind.”

Waar ligt dat aan? Wat is er aan hem veranderd?
,,Dat heeft met ervaring te maken. De jaren. Het is gewoon zijn leeftijd. Misschien helpt z’n moeder hem daar ook wel in. Die gaat altijd met hem mee. Hij heeft in de afgelopen jaren best het één en ander meegemaakt als speler. Hij snapt gewoon hoe hij zich nu moet instellen op de situatie.”

Eerder in de week werd bekend dat Bram Ros definitief naar Rijnsburgse Boys gaat. Is dat een goede zaak voor de club?
,,Absoluut. Hij is in mijn ogen een potentiële basisspeler. Ik sprak Gerrit Paauw nog even voor de wedstrijd en hij was er zeer content mee. Ik heb ‘m een dag later bij HBS ook weer hartstikke goed zien spelen, maar daar komen we zo nog wel op.”

Is zijn stage bij Go Ahead Eagles dan mislukt?
,,Ik vind niet dat je het zo kan betitelen. Ze wilden hem nog een keer zien spelen. Dat redde Bram niet. Hij zit met HBS nog in een zware fase in de competitie en heeft voor z’n school tentamens. Dan niet, zal hij gedacht hebben. Hij heeft nu gekozen voor Rijnsburgse Boys. En hij is nog hartstikke jong. Als hij zich zo doorontwikkeld, kan hij altijd later nog een stap maken.”

,,Ros is een perfecte middenvelder die op de 6-, 8-, en 10-positie kan spelen. Geloof mij. Rijnsburgse Boys heeft ook altijd zich heel positief en meewerkend opgesteld. Overigens sprak ik Mulders na afloop ook nog over zijn toekomst. Hij schijnt met twee clubs in gesprek te zijn, maar Mulders wilde niet vertellen wie dat waren.”

Wat heb je meegekregen van FC Lisse en VVSB?
,,Lisse kon ik meeluisteren via de radio. Daar hebben ze veel last van personele problemen. Dat kan. Maar de komende weken moet het wel gaan gebeuren. De buitenwacht begint langzaam in paniek te raken, maar ik hoorde een quote van Rik Vermeulen, dat FC Lisse dat zelf niet doet. Ik denk wel dat het uitduel tegen AFC een aardig sleutelpotje is voor de club. Het is daar absoluut geen vijf voor twaalf, maar wel kwart voor twaalf.”

Hoe verklaar jij de 0-3-nederlaag van VVSB tegen De Treffers?
,,Als een off-day. De Noordwijkerhouters kunnen geen kampioen meer worden en niet meer degraderen. Hoe je het wendt of keert, dat moet daar onbewust hebben meegespeeld. Maar ik heb het gisteren alles eens op een rijtje gezet van trainers die dit seizoen zijn ontslagen. FC Twente is er alleen maar slechter van geworden. Bij Ajax heeft het ook niet gewerkt, net zoals bij Sparta.”

,,Maar bij VVSB wel. Daaruit merk je dat Jack Honsbeek een echt ‘strebertje’ is . Dat is een groot compliment waard richting Jack.”

Je hoort in Noordwijkerhout wel eens de vraag: hoe moet het nou volgend jaar zonder Vladimir Jozic? Wat denk jij? Hoe gaat VVSB dat opvangen?
,,Dat is aan de scouting. Of misschien hebben ze die al in de eigen gelederen zitten momenteel. Maar goed, je gaat wel ruim vijftien jaar aan ervaring missen. Ook zijn persoonlijkheid valt weg. De technische commissie zal er vast mee bezig zijn. Ook Jack heeft daar een stem in, dat weet ik zeker.”

Is het seizoen van Quick Boys afgelopen?
,,Nee. Ze mogen best nog steeds hopen op een periodekampioenschap voor Spakenburg of misschien dat ze die zelf nog kunnen pakken. Ze moeten overal vol de druk op houden. Stel dat je later een puntje te kort komt, omdat je er nu al een beetje met de pet naar gooit. Dat wil je niet. En rekenkundig kunnen ze gewoon een prijs pakken. Dus is het seizoen nog niet over. Ik vind het verschrikkelijk knap hoe Scheveningen het doet in de Derde Divisie. Een dik compliment naar de trainer en goede vriend John Blok.”

Je sprak je eerder al uit dat je dacht dat Yordi Teijsse nog wel minuten zou gaan maken. Dat heeft hij zaterdag weer gedaan. Snap jij Quick Boys, dat ze hem weer in genade hebben aangenomen?
,,Natuurlijk. Hij is een meerwaarde voor het elftal. Alle neuzen moeten nu weer dezelfde kant op staan. Ze zullen niet opgeven bij Quick Boys, echt niet. Dat zit niet in het Katwijkse karakter. Echt, als ze zes keer winnen, ben ik ervan overtuigd dat ze nog een prijs pakken. Gert Aandewiel maakt dat wel goed bij hun duidelijk.”

,,In Capelle was het zaterdag drukker dan normaal vanwege het meedoen van Dirk Kuijt. Na afloop mochten kinderen ook met hem op de foto. Dat doet hij goed, dat hoort bij zijn status. Ik begrijp alleen echt niet dat mijn collega van West, Michel la Faille, hem weer niet heeft kunnen spreken. Je steekt als Kuijt je nek uit, dan hoort dat er ook gewoon bij.”

,,Geef al de persmensen gewoon twee minuten per keer. Verder lof dat Dirk dit doet hoor, maar de pers hoort er ook gewoon bij. Hij zal wel zijn eigen reden hebben.”

Kuyt kon weer zijn stempel niet drukken. Is dat slecht?
,,Dat is lastig om te zeggen, omdat ik hem niet heb zien spelen. Maar je moet je goed realiseren dat hij nu geen Eljero Elia of Karim El Ahmadi naast zich heeft staan. Met alle respect voor de spelers van Quick Boys, maar dat is toch een ander niveau. In het elftal van Quick Boys is het lastiger voetballen dan bij Feyenoord.”

Heeft Noordwijk zich lelijk in de vingers gesneden tegen FC ‘s-Gravenzande?
,,In de uitzending van Omroep West hoorde ik dat de spelers van FC ‘s-Gravenzande ontzettend gelukkig waren. Maar voor Noordwijk is er echt niks aan de hand. Dat geloof ik niet. Die worden nog kampioen. Het moet wel heel gek lopen, wanneer dit nog fout gaat. Daar zijn ze gewoon te goed voor.”

,,Ik vind het vooral knap dat Valken ’68 zich weer heeft terug geknokt in de titelrace. Ook het dragen van de shirtjes van Sander Molenaar door de spelers van de Valkenburgers vind ik prachtig. Ik zei het toch al: de voetbalwereld is zo slecht nog niet.”

Wat heb je zondag gezien?
,,Ik heb genoten van HBS. Die wonnen met 5-1. Binnen vijf minuten stonden ze al met 3-0 voor. Maar ze gaven het voorbeeld van een tegenstander bij de strot pakken. Ik heb in de wedstrijd ook Ros zien uitblinken. Hij maakte nog een schitterende goal.”

Is dat niet buitengewoon knap na al het nieuws rondom zijn persoon over Go Ahead Eagles en Rijnsburgse Boys?
,,Ja, maar er zit gewoon een goede kop op. Die jongen heeft een goede instelling. Hij wordt absoluut een aanwinst voor de Rijnsburgers. Dat hebben ze goed gezien.”

Wat is je zondag nog meer opgevallen?
,,De winst van SJC. Ik las op jullie site dat ze dinsdag een praatsessie hebben gehouden. Neem maar van mij aan dat Sjaak Polak daarin de waarheid heeft verteld aan de jongens. Als je als trainer in je eerste jaar zo’n topprestatie levert, zoals hij nu doet met SJC, dan kan je daar niet anders dan respect voor hebben.”

,,Ik hoop echt dat ze de titel pakken of anders promoveren via de nacompetitie. Dat zou ik voor Omroep West ook heel gaaf vinden. SJC begint een grote club te worden. Dat is razendknap. Ik heb Sjaak hoog zitten als voetballer, mens en trainer.”

Wil je verder nog wat kwijt?
,,Ik heb later op de dag PSV nog kampioen zien worden. Maar we hadden het net over ontslagen trainers hè? Bij Ajax zie je maar weer dat Marcel Keizer het beter heeft gedaan dan Eric ten Hag. Onze streekgenoot Edwin van der Sar zal zich achter z’n oren krabben. Het wegsturen van een trainer doe je alleen wanneer je echt ten einde raad bent.”

Je had het net over dat ‘de voetbalwereld zo slecht nog niet is’. Enkele Amsterdamse fans hebben zich echter van een mindere kant laten zien…
,,Ik snap de teleurstelling bij de Ajax-fans, maar dit past niet. Maar overal vindt je wel eens kaf onder het koren, zou mijn moeder gezegd hebben. Ik vind het vooral een stukje wanbeleid van Ajax. Als je dan verliest bij PSV, dat daardoor ook nog eens kampioen wordt, komt dat extra hard aan. Ze stonden gewoon voor paal in Eindhoven.”

POPULAIRE BERICHTEN