Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Ben je weer helemaal beter?
,,Redelijk. Ik voel nog een beetje de naweeën van mijn verkoudheid. Je kent het wel. Nog beetje kuchen. Maar daar komen we wel weer overheen hoor. Als dat alles is…”

Wel weer fit het weekend in gegaan dus?
,,Zeker, al liep het even anders dan dat ik had verwacht.”

De regen…?
,,Die was inderdaad de spelbreker.”

Hoe zag jouw zaterdag er dan uit?
,,Ik stond eigenlijk op FC Lisse – Katwijk, zoals je begrijpt. Ik heb de ochtend van die wedstrijd nauw contact gehouden met Cees Verburg [bestuurslid FC Lisse red.]. Daardoor konden we snel schakelen. Toen hij op de club kwam, whatsappte hij al dat het er slecht uit zag. Toen wist ik al half hoe ver het was.”

,,Op dat moment ben ik gaan schakelen met de redactie van West en hadden we al vrij snel FC Lienden – Rijnsburgse Boys als plan B. Toen het bericht even na tien uur kwam dat Lisse was afgelast ben ik me klaar gaan maken om naar Lienden te gaan.”

Voordat we het over die pot gaan hebben, had ik eerst even een ander vraagje. FC Lisse is niet in beroep gegaan tegen de vijf duels schorsing van Martin van Eeuwijk. Is dat logisch?
,,Ja, ik snap dat wel. Het was moeilijk voor de club om het tegendeel van het oordeel van de scheidsrechter te bewijzen. De cameraman van Fox Sports volgde – logischerwijs – de doelpuntenmaker. Je zag dus niet wat Martin op een andere plek op het veld deed.”

,,Daarnaast spreekt de geschiedenis van hem ook niet in z’n voordeel. Als FC Lisse in beroep was gegaan, dan had hij misschien nog wel een extra potje er bij kunnen krijgen. Laat dit maar de laatste keer zijn dat we het over schorsingen en kaarten hebben bij Martin. Alsjeblieft.”

Hoe was het uiteindelijk bij FC Lienden – Rijnsburgse Boys?
,,Dat was niet hoogstaand. De Rijnsburgers acteerden met twee spitsen, maar die waren vooral onbereikbaar. Joël Tillema kwam vaak aansluiten als diepste middenvelder, maar dan was het gat tussen die drie en de rest van het middenveld vaak veels te groot.”

,,Ik vind de gekozen tactiek ook niet des Rijnsburgs, maar ik snap het wel. Pieter Mulders wilde hiermee wat extra zekerheid inbouwen tegen een goede ploeg als Lienden. Het werkte echter niet.”

,,Het elftal heeft vleugelspelers van een prima kwaliteit. Donny van Oijen, Max Hudepohl en Jeffrey Jongeneelen die ook vanaf de vleugel kan komen. Ik vind ook dat spits Giovialli Serbony meer tot z’n recht komt in een 4-3-3-systeem.”

Heeft Rijnsburgse Boys dan verloren vanwege de gekozen tactiek?
,,Nee, het ligt niet aan de tactiek. Het ligt ook aan de kwaliteit van de tegenstander. Het had overigens prima 1-1 kunnen worden. Maar hun spits Danny van den Meiracker kopt vlak voor tijd op een uitstekende manier de 2-1 binnen. Hij is zo’n type Hans Zwaan, als ik het mag vergelijken met vroeger.”

,,Er is trouwens nog wel iets anders wat ik kwijt wil over deze wedstrijd.”

Zoals?
,,De penalty die Rijnsburgse Boys kreeg. Die vond ik namelijk niet terecht. Het was een typisch geval van obstructie. Daar hoor je eigenlijk een indirecte vrije trap voor te geven.”

,,Het was in ieder geval een overtreding waar je over kon discussiëren. De trainer van Lienden, Hans Kraay Jr., vond het een fair duel. Ik denk dat wanneer we in Engeland hadden gevoetbald, dat de scheidsrechter dan niet gefloten had. Maar goed, zo’n vergelijking slaat eigenlijk nergens op, we voetballen in Nederland.”

FC Lienden staat bekend als het Chelsea van de Betuwe. Kreeg jij dat gevoel daar ook?
,,Nee, totaal niet. Het is een echte dorpsclub, midden in een woonwijk. Als je daar vlak naast het sportpark woont, kan je gewoon vanuit je slaapkamerraam naar de wedstrijd kijken. Het is een prima club, met leuke en behulpzame mensen. Geen poenerige vereniging.”

VVSB wacht nog op z’n eerste overwinning in de Tweede Divisie. Is dat zorgelijk?
,,Nee joh! Kijk eens tegen wie ze gespeeld hebben. Barendrecht-uit win je bijvoorbeeld niet makkelijk hoor. Er zijn net vier wedstrijden gespeeld in de competitie. Ik heb ze nu zelf pas één keer zien spelen, maar ik denk dat VVSB een echte middenmoter gaat worden in de Tweede Divisie.”

,,Het is logisch dat Mark Schenning nog even moet zoeken naar de juiste balans in z’n elftal. Hij heeft ook nog eens het nadeel dat VVSB vorig jaar nog niet echt met een assistent-trainer werkte. Hij heeft dus ook geen persoon naast zich, die de club al van binnen en buiten kent.”

Mag een elftal nog zoekende zijn in de competitie? Daar is de voorbereiding toch voor?
,,Denk jij dat iedereen al helemaal de zaakjes op orde heeft, dat elke club al speelt zoals de trainer voor ogen heeft? Dat zijn misschien de ‘Katwijk-en’ en ‘IJsselmeervogels’ van deze wereld.”

Wat heb je meegekregen van Quick Boys – Jong Almere City?
,,Die hoorde ik op mijn oortjes tijdens de radio-uitzending bij Omroep West. Negen van de tien keer wint een club die van achterstand terug is gekomen. Nu pakt Jong Almere City alsnog de volle buit.”

,,Het is jammer voor Quick Boys, omdat ze vrij goed aan de competitie zijn begonnen. Voor Yordi Teijsse was het wel een aardige middag met twee goals. Maar nogmaals, als je als elftal met 0-2 achter staat, je terug komt tot 2-2, dan zie je vaak dat diegene er op en er over gaat.”

Een ander gespreksonderwerp op Nieuw Zuid is de nieuwe verbouwing. Wat vind jij van de plannen?
,,Er staat al iets heel moois in Katwijk, laten we dat voorop stellen. Ik vind wel dat de harde kern van Quick Boys recht heeft op die overkapping waar ze nu over praten.”

,,Ik heb de tekeningen gezien. Dat wordt mooi. Er staat al iets wat Tweede Divisie-waardig is. Ze proberen er nog meer een stadion van te maken. Ook de kantine is echt al heel oud. Als er geld voor is, dan moet je dit als club gewoon doen.”

In de Hoofdklasse is Noordwijk fier koploper na de 6-0 overwinning op Nootdorp. Verbaasde de superieuriteit jou?
,,Het is een fantastisch begin, gewoon hartstikke knap. Maar laten we het wel in een context plaatsen. Nootdorp is een debutant in de Hoofdklasse en kreeg vorige week ook al vier goals tegen, tegen AFC. Noordwijk was het ook wel aan z’n stand verplicht om te winnen.”

,,Laat dat maar aan Zethof over. Die begrijpt wel hoe hij deze overwinning moet plaatsen. Nogmaals, 6-0 is knap hoor, maar kennelijk hebben ze bij Nootdorp de nadruk niet gelegd op verdedigen als je zoveel goals tegen krijgt in twee wedstrijden.”

Maar je ziet aan FC Rijnvogels hoe relatief lastig de Hoofdklasse is.
,,Dat klopt. Maar die club moet absoluut nog niet in paniek raken. Alleen moet die overwinning wel eens gaan komen. Als degradant uit de Derde Divisie blijf je favoriet om met de bovenste plekken mee te doen in de Hoofdklasse. Op deze manier loopt Noordwijk al een aardig stukje uit op de Katwijkers.”

Hein van Heek raakt toch ook niet in paniek?
,,Dat denk ik ook niet. Die kent de klappen van de zweep. Hij moet geduld betrachten. Het voordeel van de Hoofdklasse is dat wanneer je slecht begint ook altijd later nog voor een periode en dus een prijs kan gaan.”

,,Ik zag dat hij in de tweede helft twee nieuwe jongens bracht. Dat FC Rijnvogels dan na een 2-0 ruststand toch nog 2-2 speelt is ook knap.”

Ter Leede won bij Hoek. Een goed begin van een lastige week met Katwijk en Noordwijk nog op de rol.
,,Dan is die terugreis altijd een stukje sneller hè? Dat is een roteind naar Hoek. Het is goed voor het vertrouwen in Sassenheim. Maar datzelfde vertrouwen zit bij Noordwijk en Katwijk ook wel goed.”

Durf jij je te wagen aan een voorspelling?
,,Nee joh, zowel voor de wedstrijd tegen Katwijk als Noordwijk niet. Derby’s zijn onvoorspelbaar.”

En de bekerpotjes van komende week?
,,Als je naar het programma kijkt, dan heeft Rijnsburgse Boys de moeilijkste tegenstander. Vooral Quick Boys tegen Volendam en VVSB tegen Telstar vind ik moeilijke wedstrijden om er iets over te zeggen. Als een betaald voetbal organisatie zo’n wedstrijd serieus neemt, dan moeten die clubs zulke wedstrijden gewoon winnen.”

Als VVSB twee jaar geleden FC Emmen en FC Den Bosch kon verslaan, is Telstar dan ook een haalbare kaart?
,,Dat seizoen is fantastisch geweest, maar bedenk je wel dat elke club die nu tegen VVSB speelt van te voren al gewaarschuwd is. Toch is het de vraag hoe makkelijk Telstar over zo’n duel denkt. Gerard de Nooijer was onlangs bij GVVV. Die staat met FC Dordrecht tegenover de Veenendalers. Hij was in de rust vertrokken. Tja, hoe serieus neem je het dan?”

Wat heb je zondag gedaan?
,,Ik zat bij Westlandia tegen OJC Rosmalen. De Westlanders hebben nog niet zo’n hele beste start. Ze hebben drie punten uit vier wedstrijden. Er staat best een goed elftal als je het mij vraagt, maar het zit ook even tegen allemaal.”

,,Westlandia kwam nog wel met 1-0 voor, waarna de Brabanders nog voor rust langzij kwamen. Na 45 minuten stond het 1-2. Dat is het ook gebleven. Vorig jaar hebben ze lang mee gedaan om de titel in de Derde Divisie. Niemand zal die club dus nog onderschatten.”

,,Daarnaast heb ik met een schuin oog nog even genoten van ADO Den Haag tegen Ajax. En dan vooral Robbert Zwinkels. Hij was voor Alfons Groenendijk kwam de tweede keus. Het is terecht dat hij nu z’n plek onder de lat heeft.”

,,Ik vind het ook knap hoe VVV-Venlo nu presteert. Dat gun ik Maurice Steijn. Die ken ik nog van onze gezamenlijk ADO-tijd. En een suppoost van die club is een oude vriend van mij uit Rijnsburg: Ben Koekebakker. Hij is verhuisd naar Venlo en helemaal gek geworden van die club. Natuurlijk lopen ze nog averij op, maar het zou me niks verbazen als ze uiteindelijk in het linkerrijtje terecht komen.”

Wil je verder nog wat kwijt?
,,Ja, laten we SJC niet vergeten!”

Natuurlijk… ik was er zelf nog. Wat vind je van de huidige prestaties?
,,Ik vind het zo leuk voor Sjaak Polak dat ze nu weer bovenin meedraaien na drie duels. Maar niet alleen voor Sjaak, ook voor Tom Broekhuizen. Ik las jouw verslag en zag dat hij wat aanvallender stond dan normaal.”

,,Ik heb het al eens eerder gezegd in deze analyse: ik vind dat Broekhuizen een type Robbert Susan kan worden. Die jongen heeft de afgelopen jaren veel pech gehad met blessures en keuzes die er op zijn plek zijn gemaakt. Onder Polak is hij weer belangrijk en kan hij echt van waarde zijn voor SJC.”

Nog een weekje en dan beginnen de rest van de competities. Zullen we die clubs volgende week er weer bij betrekken?
,,Prima plan! Je weet alleen wel dat ik daar niet zo vaak meer zal zijn hè vanwege mijn werkzaamheden voor Omroep West? Maar er valt vast genoeg over bij te praten. We spreken elkaar volgende week weer.”

Foto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer