Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal in de Bollenstreek en daarbuiten. 

Willem, je was op de Krom, waar de genadeklap voor Katwijk uitbleef. Wat is jouw analyse?

Analyse van Willem,,Het was een heel spannende wedstrijd, met veel fouten, en dat maakte het een aardig schouwspel. Ik vond wel dat Noordwijk met meer rust en overleg speelde. Dat kwam door de druk: Katwijk moest en Noordwijk mocht. Katwijk heeft keihard gevochten. Toch was het in de slotfase erg onrustig. Het lijkt wel of ze een slotfase-trauma hebben, hoewel Robbert Susan dat na afloop ontkende. Maar hij zat het laatste kwartier ook met samengeknepen billen op de bank.”

,,Dat Katwijk wint van Noordwijk is overigens geen verrassing. En andersom ook niet. Het blijven derby’s. Voor de spanning in de Topklasse is het wel goed, al zit Noordwijk hier natuurlijk niet op te wachten. Bij winst had Noordwijk zich volgende week tegen Capelle nog rechtstreeks veilig kunnen spelen. Nu moeten ze gewoon een puntje pakken.”

Hoe schat jij de kansen nu in?

,,Het probleem voor Katwijk is dat ze het niet in eigen hand hebben, ook al winnen ze van Hardenberg met 5-0. De moeilijkheidsgraad om te winnen in Hardenberg ligt ook hoog. Daarbij is het maar de vraag of Capelle zijn best gaat doen bij Noordwijk. Het is jammer dat we sowieso één van de twee kwijtraken. Maar stel dat Katwijk het nog zou redden, dan wordt dat het wonder van Katwijk. Maar het is een ongelooflijk lange weg. Cees Bruinink was na afloop heel positief. Terecht ook, maar ik merkte ook dat-ie niet zeker is van zijn zaak. Logisch, hij is afhankelijk van Noordwijk.”

Een andere kraker werd gespeeld in Veenendaal, om het kampioenschap. Wat is jouw oordeel over de ruime nederlaag van Rijnsburgse Boys bij GVVV?

,,Erg jammer, ik heb er heel weinig van gezien, alleen de samenvatting. GVVV is een goede ploeg, kan goed met de druk omgaan en gaat het nu samen met Spakenburg uitmaken, verwacht ik. Ondanks de twee keer dat ik ze heb gezien, bij Scheveningen en Lisse, en ik ze geen goede indruk vond maken. Ik ben wel gecharmeerd van Erik Assink. Een ervaren rot, die overal het maximale uit zijn groep haalt.”

Wat is dat toch met Rijnsburgse Boys? Elke keer als ze definitief mee konden gaan doen, werd puntenverlies geleden.

,,Nu ook weer. Tja, wat ik moet daarvan zeggen? Blijkbaar kunnen ze niet goed met de druk omgaan. Iedere keer als ze kunnen aanpikken, verliezen ze weer. Ik las overigens dat dit de eerste keer in de Topklasse is dat ze van GVVV verliezen.”

Rijnsburgse Boys pakte overigens wel de derde periode. VVSB is daarvoor op zondag ook in de race. In hoeverre mogen die clubs dat als een prijs zien?

,,Je mag de eerste ronde van de grote beker overslaan. Maar is dat een prijs? Ik denk het niet. Het levert alleen geld op. Een periode pakken, geeft aan dat je een redelijk seizoen hebt gedraaid. VVSB draait gewoon een prima seizoen. Die kunnen heel tevreden zijn.”

VVSB speelt al jaren in de dezelfde samenstelling. Zijn de huidige prestaties het voorbeeld dat continuïteit loont? 

,,Ik denk vooral het gevolg van kwaliteit. Hoe je het wendt of keert, er moet wel kwaliteit in zo’n groep zitten. Je kunt op de continuïteit inzetten, maar als er geen kwaliteit is, raak je in een neerwaartse spiraal. Van Leeuwen is een trainer die spelers beter laat voetballen, dat is belangrijk. En hij kan tactisch het een en ander neerzetten. Als Wilfred op de goede plek zit, bij de juiste club, dan heb je een heel goede aan hem. Dat heb je gezien bij Westlandia.”

Jij was donderdag voor VIDB TV te gast op ’t Duyfrak bij Andries Wendt. Wat viel jou toen op? 

,,De nuchterheid, precies zoals Andries is. Hij was er toen al van overtuigd dat het voor de titel niet meer fout kon gaan. Andries is het type dat zich niet gek laat maken. Ik denk ook wel dat hij genoten heeft van het feest.”

Is Valken ’68 ook de terechte kampioen? 

,,Ik ken de tegenstanders niet, daar kan ik dus niet over oordelen. Maar ik gun het Valken zeker. Het is een leuke en gezellige club. En zonder te betalen gaan ze naar de Eerste Klasse. Dat is knap. Dat is meteen ook het plafond denk ik. Zonder geld ga je het in de Hoofdklasse niet redden.”

Willem, nog één volledige speelronde en dan de nacompetitie. Ben je blij dat het er bijna op zit? 

,,Nee, echt niet. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik vind de Topklasse een prachtige competitie. Het is vervelend dat we clubs kwijtraken, maar het is spannender dan de Eredivisie.”

Voordeel is dat met het WK nog een leuk toetje wacht.

,,Ik heb veel meer met de Topklasse dan met het Nederlands Elftal. Ik vind het veel leuker, zit er ook middenin. Bovendien denk ik dat we op het WK geen rol van betekenis gaan spelen.”

Maar dat doen we in de Toplasse ook niet echt? 

,,Rijnsburgse Boys toch? Ik weet zeker dat die volgend seizoen serieus mee gaan doen om het kampioenschap. En misschien Lisse ook wel. Die worden elk jaar iets beter, hoewel ze dit seizoen niet echt geweldig gepresteerd hebben. Maar voor alle clubs is het een raar seizoen geweest. Kijk alleen al naar het puntenaantal. GVVV of Spakenburg wordt kampioen met extreem weinig punten. Dat zegt genoeg.”

POPULAIRE BERICHTEN