Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal voor Omroep West.

Willem, wat een weekend! Waar moeten we beginnen?

,,Nou bij IJsselmeervogels – Katwijk. Daar ben ik namelijk geweest.”

Goed plan. Voor Katwijk is het door de nederlaag ondertussen wel einde verhaal?

,,Ik ben bang van wel. Ze moeten nu eigenlijk alles winnen, maar ik kan me een serie van drie winstpartijen op rij van Katwijk niet herinneren.”

Het LD kopte vandaag dat Katwijk niet meer kan verdedigen. Wat vind jij daarvan?

Analyse van Willem,,Ik denk dat daar wel een kern van waarheid in zit. Ze geven het steeds heel gemakkelijk weg en krijgen ontzettend veel tegendoelpunten. Zaterdag tegen IJsselmeervogels vier en die wedstrijd daarvoor tegen FC Lisse drie. Wat me verder opvalt is dat het steeds in de tweede helft fout gaat. Katwijk heeft niet het vermogen om wedstrijden over de streep te trekken. Er zit gewoon iets niet goed in die ploeg. Als je ziet hoe vaak ze op voorsprong zijn gekomen en het weggegeven hebben…Ongelooflijk.”

,,De aanvallers doen het op zich wel redelijk. Die scoren gewoon. Ik wil ook een lans voor Joost Leonard breken. Ik ben dan wel geen trainer, maar met twee snelle vleugelspelers lijkt het me ideaal om met Joost in de punt te spelen, met een diepgaande middenvelder daar achter. Alleen speelt Leonard nooit de laatste tijd. Bruinink zal daar wel z’n redenen voor hebben. Zaterdag speelden ze met Van Oijen, Tavilla en Jongeneelen.”

,,De eerste helft was van beide kanten slecht. Na rust was het een spektakelstuk. Dat kwam met name door de vele fouten en de doelpunten die daardoor ontstonden. Wat verder opviel was dat die jongen van FC Lisse, Jasmin Ramic, zijn rentree maakte bij IJsselmeervogels. Dat is goed nieuws voor ze, want Thomas Verheijdt moet drie wedstrijden brommen. Hij heeft al een bekerwedstrijd uitgezeten en moet de volgende drie wedstrijden, waaronder ook nog een bekerduel, toekijken, vertelde hij me.”

De meest opzienbare ontwikkelingen vonden op de Middelmors plaats, 7-2 en zes goals van Ignacio. Surrealistische cijfers.
,,Een spektakelstuk, waarbij Ignacio zijn gram haalt op Spakenburg. Ik begreep dat elk schot op gegeven moment raak was. Het is wel aan Ignacio besteed om er dan een geweldige show van te maken.”

Is Ignacio de Pellè van Rijnsburgse Boys. Van beiden werd bij hun komst niet al teveel verwacht, maar zijn een schot in de roos gebleken.

,,Van Ignacio wist ik dat-ie kon voetballen. Alleen is het bij hem alles of niets. Bij Spakenburg stond hij te boek als lastpost. Bij ADO heeft Ignacio het niet gehaald, maar bij Westlandia was hij heel goed. Die jongen weet natuurlijk dat hij belangrijk is en moeilijk te vervangen is. Feyenoord wint ook zonder Pellè. Dus dat vind ik geen vergelijking.”

Bij Rijnsburgse Boys willen ze er nog niet aan, maar ze doen gewoon mee, toch?
,,En of je nu met 7-2 of 2-1 wint, dat maakt niet zoveel uit. Feit is dat Rijnsburgse Boys gewoon met vijf anderen om de titel meedoet. Ze maken allemaal kans, ook HHC Hardenberg en Kozakken Boys. Spakenburg heeft misschien het makkelijkste programma, maar de vraag is hoe zij zich herstellen van deze tik. Niemand van deze zes kan zich nog een misstap veroorloven. Het is een tombola bovenin. Leuk, maar niet te voorspellen.”

Wie van de zes heeft de beste indruk op jou gemaakt?

,,Ik vind IJsselmeervogels nog steeds de beste ploeg, al baseer ik dat op een wedstrijd van voor de winterstop tegen Katwijk. GVVV heb ik twee keer gezien en viel me toen vies tegen. Spakenburg is gewoon degelijk, ondanks de 7-2 van zaterdag. Hardenberg heb ik tegen Scheveningen gezien en dat vond ik ook geen wonderploeg. Maar er gaan nu ook andere zaken meetellen, zoals fitheid en schorsingen. Maar als Rijnsburgse Boys vier keer wint, geef ik ze een goede kans.”

Wat is jou verder opgevallen dit weekeinde?

,,Voor Ter Leede is het gebeurd. Daar gaat ook een leegloop plaatsvinden. Verder is Lisse nu wel veilig en won ook VVSB. Kampioen zal VVSB niet worden, maar tweede wel. En voor Rijnvogels is het nog niet zover. Die speelden gelijk bij Haaglandia, terwijl Hein van Heek vooraf nog zo overtuigd was dat het goed zou komen.”

Noordwijk hebben we nog niet behandeld. Hoe schat jij hun kansen in?

,,Noordwijk heeft het in eigen hand. Maar ze zullen punten moeten blijven pakken, want misschien gaat Katwijk dat ook nog doen. Voor Katwijk is p/d nu het maximaal haalbare. Noordwijk moet zorgen dat het daar wegblijft. Bovendien is de nacompetitie heel lastig. Je stroomt pas laat in, moet in de tussentijd zorgen dat je fit blijft, en treft ploegen die in de winning mood zitten.”

Stel dat Katwijk zaterdag tegen Rijnsburgse Boys degradeert. Hoe zal de stemming dan zijn op de Krom?

,,Dat wordt een heel emotionele toestand. Ik hoop niet op rellen en ga daar ook niet vanuit. Maar er zal wel een traantje worden gelaten. Mensen verschuilen zich nu nog achter een wonder, maar als het straks zover is, zal het veel pijn doen. Katwijk is uit mijn hoofd sinds 1989 of 1990 op het hoogste niveau actief geweest. Het vervelende is dat je niet zomaar terug bent, ook al pomp je er heel veel geld in.”

Dat zie je aan de buurman…

,,Maar Quick Boys maakt gewoon nog kans. Dat puntenverlies van Nijkerk is precies op tijd gekomen. Quick Boys ruikt nu bloed. Ze zullen zaterdag moeten winnen. Als ze verliezen is het klaar. Quick Boys is de komende ploeg en vol vertrouwen.”

POPULAIRE BERICHTEN