Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal. 

Willem, beetje bijgekomen? 

,,Het was onze eerste uitzending met Omroep West. Dat is altijd even wennen. Maar we pakten het vrij snel weer op.”

Ik bedoelde eigenlijk van de wedstrijd op de Westmaat. Rijnsburg viel tegen. Ben jij geschrokken?

,,Nee, ik ben niet geschrokken. Ik ben eerder positief verrast door het goede spel van Spakenburg. Als Rijnsburgse Boys een slechte dag heeft en het scoreverloop zit tegen, dan kan het zo’n uitslag worden. Rijnsburg begon heel slecht en stond na acht minuten al met 2-0 achter. Na rust ging het iets beter, maar het zat er niet in. Veelzeggend is dan dat die strafschop van Ignacio er ook niet inging. Ik vond verder dat Hessing bij de tweede goal erg in de fout ging, dat mag zo’n ervaren verdediger niet overkomen.”

,,Spakenburg is gewoon een heel goede ploeg. Een ingespeeld team bovendien. Ze hadden zaterdag geen enkele nieuwe speler in de basiself. Ik ben al jaren gecharmeerd van Tillema. Die was nog niet helemaal fit en zat op de bank, maar zal uiteindelijk wel gaan spelen denk ik, net zoals Jordy Strooker. Oosterlee wilde zich er niet achter verschuilen, maar Rijnsburgse Boys was natuurlijk verzwakt door het ontbreken van Van Eeuwijk, Van den Boogaart en Van der Vijver. Zijn gehele middenveld! Van Eeuwijk met zijn creativiteit, Van der Boogaart met zijn werklust en Van der Vijver als heel complete voetballer zijn heel belangrijk.”

Dan naar FC Lisse. Die wonnen na een matige voorbereiding gewoon hun eerste wedstrijd met 3-0

,,Dat is al jaren zo, een voorbereiding zegt niets. De eerste wedstrijd winnen is altijd lekker. Over Maassluis wordt soms wel eens denigrerend gedaan, maar dat is gewoon een goede ploeg. Lisse krijgt nu met IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys twee zware tegenstanders. Die kunnen ze zomaar beide verliezen, daarom is deze overwinning zo belangrijk. Aan de andere kant kunnen ze ook na drie wedstrijden gewoon op negen punten staan. Zo is het ook weer.”

Jij hebt vorig jaar vaak aangegeven gecharmeerd te zijn van FC Lisse. 

,,Ik ben vooral gecharmeerd van het beleid van FC Lisse. Ook toen het een tijd minder ging, hielden ze vertrouwen in Misha Salden. In het begin was ik sceptisch over Salden, maar die mening heb ik bijgesteld. Het is gewoon een goede coach. Maar dat hij de gelegenheid heeft gekregen om te bouwen siert de beleidsbepalers. Dat Salden nu voor de eerste vijf wil gaan is gedurfd, maar wel terecht. Ze moeten dan wel constanter worden. Vorig jaar wisselden ze goede met slechte wedstrijden af. Vorig jaar viel ook Mark de Vries weg en moest er een jonge jongen op doel. De verdediging werd daardoor nerveuzer. Dat hebben ze nu ingedekt door met Tim Orlowski een volwaardige Topklasse-keeper te halen. Als De Vries nu wegvalt, hoeft dat geen punten te kosten.”

Kevin Winter speelde sterk en maakte een treffer. Hoe goed is hij nog? 

,,Ik ben van mening dat Winter, als hij zijn niveau haalt, nog van veel waarde kan zijn. Ondanks dat hij wat ouder is en zijn lichaam misschien tegenstribbelt, is hij met zijn slimmigheid en routine nog steeds erg sterk. Het is geen speler die het van zijn inzet moet hebben, hij moet bepalend aan de bal zijn.”

Tot slot, de remise van VVSB bij Hercules. Heb je daar nog veel van meegekregen? 

,,Niet veel. Alleen dat Van der Slot in de laatste minuut gelijkmaakte. Als je ‘m zo laat nog maakt, ben je toch spekkoper. Ik begreep van de collega’s van Radio M dat Hercules best een aardig ploegje heeft. Zo’n eerste wedstrijd tegen een promovendus is altijd lastig. Zij vliegen erin tegen een ploeg uit de top drie en hebben niets te verliezen. VVSB heeft juist niets te winnen en kan alleen maar verliezen. Ik vind een punt geen slecht resultaat.”

Koen Bosma vertrekt naar Cambodja. Moet VVSB een vervanger halen? 

,,Dat denk ik wel. Bosma was met zijn goals en assists toch een bepalende speler. Als je zo’n speler niet meer in huis hebt, moet je een vervanger halen. Maar het moet wel een versterking zijn. Ze moeten niet halen om het halen, omdat ze nog geld over hebben van het salaris van Bosma.”

POPULAIRE BERICHTEN