Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen. 

Willem, je was zaterdag bij Barendrecht – Katwijk. Was het echt zo goed als iedereen zei?

,,Jazeker. Echt heel goed. Barendrecht is een goede ploeg, maar die zijn er niet aan te pas gekomen. Katwijk speelde heel offensief, met op papier vier aanvallend ingestelde spelers: Sterling, Jongeneelen, Van Oijen en daarachter Sanchez Angulo. Verder wil ik ook Paul de Lange noemen. Ik heb wel eens discussies met Huug Ouwehand gehad, waarin ik zei hem niet goed genoeg te vinden. Maar die woorden moet ik terugnemen. Hij is heel vervelend voor een tegenstander om tegen te spelen. Dan ben je goed.”

,,Katwijk speelde gewoon heel erg goed. Barendrecht probeerde het wel, maar die werden gewoon afgetroefd. En dan was de topscorer, Marciano Mengerink, er niet eens bij. Natuurlijk missen ze hem wel, maar ik vind Jongeneelen een prima alternatief.”

Over Jongeneelen gesproken. Nog ontwikkelingen met betrekking tot zijn overgang naar de Middelmors?

,,Nee, dat niet. Ik had wel Donny van Oijen voor een quote na afloop en toen vroeg ik hem of ik Jeffrey ook nog wat moest vragen. ‘Hij mag niet weg, hij moet blijven’, zei Donny toen. Ik heb het al eerder op deze plek gezegd en zaterdag in de radio-uitzending opnieuw: het is de vraag wat Jongeneelen zelf wil. Hij heeft het besluit om te vertrekken genomen toen hij niet speelde. Wat dat betreft moet ik ze beiden, ook Van Oijen, een compliment maken. Ze vielen even buiten de boot, maar hebben zich op een heel volwassen manier teruggeknokt.”

Nog even over De Lange. Die heeft jou nu definitief overtuigd?

,,Mij wel, Huug was dat al. Ik vond hem aan de bal vertragend. En hij had ook veel blessures, dat zit een beetje in zijn spel opgesloten. Maar hij is heel belangrijk voor Katwijk met zijn coaching en het neerzetten van de ploeg. En het is gewoon een goede voetballer. Ik was nooit gecharmeerd van hem, maar nu wel. Soms moet je dingen bijstellen en toegeven dat je het niet goed hebt gezien.”

Was het spel van Katwijk de beste prestatie die je dit seizoen in de Topklasse hebt gezien?

,,Daar moet ik even over nadenken…In ieder geval wel van Katwijk. En Katwijk is één van de betere ploegen uit de Topklasse. Dat is wel gebleken. Maar alles klopte gewoon. Al zal Dick Schreuder kennende vast wel dingen gezien hebben die beter konden. Ik heb hem zelf niet gesproken, omdat ik voor twee quotes van spelers ging.”

Wat vind jij van de terugkeer van Koning Winter?

,,Ik vind het een goede zet, eigenlijk een gouden greep. Ze halen niet iemand binnen die al drie jaar gestopt was. Hij zaalvoetbalt nog, trainde mee met het tweede en loopt hard. Hij is topfit en kan dus nog zeker wat betekenen. Ik ben blij dat-ie het doet. Winter hoeft niets meer te bewijzen, dat heeft-ie al lang gedaan, en kan alleen maar afgaan. Maar ik begreep dat hij zaterdag belangrijk was. Absoluut een diepe buiging voor Winter.”

Zelf vindt Winter dat hij juist niet kan afgaan. ‘Op mijn bek gaan kan ik niet. Want wat wordt er nou verwacht van iemand van 37 die bijna een jaar niet heeft gevoetbald’, zei hij zaterdag. 

,,Dat zegt iets over zijn vertrouwen in eigen kunnen. In mijn beleving kan hij wel afgaan. Het is anders als je er drie jaar uit bent geweest en niets hebt gedaan. Maar hij is topfit en we weten allemaal wat hij kan. Hij had het ook niet hoeven doen. Winter heeft alles al gewonnen: heeft titels gepakt en is overal speler van het jaar geworden. Het is lekker voor De Ruiter en consorten dat hij het doet.”

Tegenover VIDB ontkende Winter midweeks nog zijn comeback. Dat was in opdracht van de club, zei hij zaterdag na afloop. Begrijp jij dat Lisse het tot vlak voor de wedstrijd stil wilde houden?

,,Ik hoorde een quote van De Ruiter dat Sneek vermoedelijk niet met een andere opstelling was gaan spelen. Dat denk ik ook niet. Maar ze zullen die heisa niet hebben gewild. Het zouden geen Van der Sar-taferelen zoals bij Noordwijk zijn geworden, maar er zou wel veel aandacht voor zijn geweest. Vandaar dat ze, denk ik, hebben gekozen om het stil te houden.”

Het spel van FC Lisse was ook met Winter lange tijd heel stroperig. Is dat begrijpelijk of niet? 

,,Dat vind ik niet vreemd, aangezien hij geen wedstrijdritme meer heeft. Maar het gaat niet om stempels drukken, het gaat om hoe effectief je bent. Ik begreep dat Winter nuttig was. Hij ziet natuurlijk wanneer een speler een stapje naar rechts of naar links moet doen. Dat zijn kleine, waardevolle dingen. De Ruiter zal hem ongetwijfeld ook als een verlengstuk in het veld zien.”

De wereld ziet er plots een stuk florissanter uit voor FC Lisse. 

,,Het was geen vijf minuten voor twaalf, maar vijf seconden. Dit was op papier de makkelijkste wedstrijd. Het wordt nog heel zwaar voor Lisse, maar hier kunnen ze wel vertrouwen uit putten. Maar die laatste wedstrijd tegen Scheveningen zou wel eens heel interessant kunnen gaan worden.”

Daarover gesproken. Mocht het zover komen, welke ploeg geniet dan jouw voorkeur: Lisse of Scheveningen?

,,Die vraag wil ik niet beantwoorden. Ik kom zowel bij Scheveningen als Lisse graag en er zitten bij beide clubs mensen die ik hoog heb zitten. Laten we hopen dat we van deze narigheid bespaard blijven en ze het allebei gaan halen.”

Rijnsburgse Boys lijkt een vaste lezer van deze rubriek geworden. Ze zijn aan een serie begonnen!

,,Ik hoor iedereen roepen dat het voor de zoveelste keer slecht was. Dat zal allemaal wel, maar het gaat om de punten. Negen punten uit de laatste drie wedstrijden is gewoon prima. Ik heb een aantal weken terug geroepen dat Rijnsburgse Boys een serie nodig had en daaraan zijn ze nu bezig. De manier waarop is nu even van ondergeschikt belang. Zaterdag kregen ze opnieuw veel tegentreffers en dat is toch al het hele seizoen het manco. Maargoed, ze scoren er gelukkig ook genoeg de laatste tijd.”

Jij vindt de kritiek op het spel dus overdreven?

,,Nee, de kritiek is terecht. Laat dat duidelijk zijn. Maar het gaat nu om de punten en het halen van de eerste zeven. Laten we wel zijn: zonder deze sreeks was het een moeilijk verhaal geworden, want GVVV laat ook weinig liggen.”

Laatst zei je nog dat Rijnsburgers mooi voetbal willen zien en een speelwijze zoals van Capelle tegen Katwijk niet zouden accepteren 

,,Als Rijnsburgse Boys jaar in jaar uit zo zou spelen, dan wel. Maar het is nu even nodig, en dat beseft iedereen. Ik heb van de meester Arie Lagendijk geleerd dat de stand op de ranglijst het systeem bepaalt. Als je veilig bent of de doelstelling zijn gehaald, dan kun je gaan experimenteren, met bijvoorbeeld een vrije verdediger voor de defensie. Maar daar is nu geen ruimte voor.”

Rijnsburgse Boys bewees Lisse een goede dienst met het verslaan van RVVH. Het verschil is nu vier punten. Is het gevaar van directe degradatie geweken voor Lisse?

,,Nee, dat vind ik niet. Er zijn nog vier speelronden te gaan en daarin zijn nog twaalf punten te verdienen. Als FC Lisse twee keer verliest en RVVH wint per ongeluk twee keer, zijn ze weer ingehaald. Lisse moet niet denken dat ze al los zijn. Andersom zijn de veilige plaatsen ook gewoon nog bereikbaar.”

Dan naar de Hoofdklasse B. Daar is het verschil ook vier punten. Die strijd is dus ook niet beslist?

,,Die is nog niet gelopen, want Noordwijk kan rekenkundig gezien Quick Boys nog makkelijk passeren. Maar zoals ik vorige week al zei, ik zie Quick Boys niet veel meer morsen. Ik zou niet weten wie de trein moet stoppen. Ik zet mijn geld op Quick Boys.”

In beide gevallen is het verschil vier punten. 

,,Jij vergelijkt nu de onderkant van de Topklasse met de bovenkant van de Hoofdklasse. Vergeet niet dat spelen om de titel een heel andere druk geeft dan spelen tegen degradatie. Dat kun je dus niet met elkaar vergelijken.”

Mocht Quick Boys kampioen worden. Hoeveel emotie en frustratie zal dat losmaken?

,,Ik denk heel veel. Ik heb eens meegemaakt dat ze 22 jaar geen kampioen waren geworden en toen de titel pakten, in de jaren negentig tegen Urk. Dat maakte veel los. Al was dat toen wel het hoogste niveau. Ik verwacht overigens dat als Quick Boys promoveert ze meteen een rol van betekenis gaan spelen in de Derde Divisie.”

Hoe heb jij het nieuws over het overlijden van Martin Haasnoot ontvangen?

,,Daar ben ik erg van geschrokken. Ook omdat hij net zo oud als ik was. Het is heel triest. Jaren geleden zag ik ‘m nog regelmatig op Nieuw Zuid. Martin was een en al Quick Boys. Hij heeft er ook nog in het eerste gespeeld en veel dingen voor de club gedaan als vrijwilliger. Ik denk dat Quick Boys hiervan wel een tik heeft gekregen.”

Jouw vriend, Wilfred van Leeuwen, brak even met zijn filosofie en genoot van een counterend en defensief VVSB. 

,,Ja, nood breekt wetten. Als je vier vaste krachten mist, moet je iets anders verzinnen. Knap gedaan. Leuk voor Wilfred en ook leuk voor die jonge jongens.”

Volgens Van Leeuwen kan het niet meer fout, de Tweede Divisie voor VVSB. 

,,Rekenkundig zijn ze er nog niet, maar ik zie het ook niet meer fout gaan. Ze gaan zich gewoon plaatsen voor de Tweede Divisie. Dat was de hoofddoelstelling. Als die behaald is, is de druk weg, en kunnen ze wellicht nog om het kampioenschap mee gaan doen.”

Zaterdag was ook de Spakenburgse derby. Ben jij daarin nog bovenmatig geïnteresseerd of neem je het ter kennisgeving aan?

,,Het had interessanter geweest als ze 1 en 2 op de ranglijst hadden gestaan, en een regioclub ook bovenin mee had gedaan. Nu lees ik de uitslag en denk ik: prima.”

Dat IJsselmeervogels volgend seizoen niet op het hoogste niveau speelt, dat is toch niet zomaar iets?

,,Dat had niemand verwacht. Voor het seizoen had iedereen IJsselmeervogels bij de eerste zeven opgeschreven, ook op basis van de historie. Maar hetzelfde geldt voor Rijnsburgse Boys als die zich niet plaatsen.”

Zondag nog ergens langs de lijn gestaan? 

,,Ja ik ben bij Foreholte – Laakkwartier geweest en heb in de rust nog tien minuten van de finale van het Edwin van der Sar Toernooi gezien. Een geweldige dag voor de club, los van het resultaat van het eerste. Het toernooi werd gefloten door zelfopgeleide scheidsrechters van Foreholte, jongens van een jaar of vijftien. Ik vond het mooi om te zien hoe voorzitter Jan Regeer die jongens op een applaus trakteerde. Jan weet hoe het werkt en waardeert die jongens echt. Ik zag dat toevallig en genoot ervan.”

Marcel IJzendoorn zei na de wedstrijd van het eerste dat de tranen soms in zijn ogen springen van de fouten die worden gemaakt. 

,,Weet je wat het is? Die jonge doelman heeft best goed gekeept. Zo’n jongen komt ook in beeld omdat de eerste goalie er plots mee stopte, en probeert er het beste van te maken. Ik heb altijd geleerd dat je als jonge speler fouten mag maken. En die worden door geroutineerde spelers ook nog gemaakt. Het was een misverstand. Die verdediger dacht dat de keeper zou komen en speelde te zacht terug. Ik weet zeker dat ze hiervan zullen leren en deze fout niet snel meer zullen maken.”

,,Marcel is zelf ook een jonge keeper geweest en dit zal hem waarschijnlijk ook een keer zijn overkomen. Dit zijn leermomenten. Hier moeten die jongens niet te lang bij stil blijven staan. Het kan de beste overkomen. Ik snap best dat het teleurstellend is. Vorig jaar deden ze heel lang mee om promotie. Waar het toen mee zat, zit het nu tegen.”

Zullen we afsluiten?

,,Wacht even: je vraagt altijd steevast ter afsluiting of me nog iets is opgevallen.”

Nou?

,,Jack Honsbeek. Die staat met Legmeervogels op de drempel van een kampioenschap in de Tweede Klasse. Ze hebben nog een punt nodig. Dat viel me op. Een mooie prestatie van iemand die jaren in de regio heeft gespeeld en een mooie afsluiting.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen