Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hey Willem. Ook zo genoten van het weekend?
,,Nou, Frank.. Voor je verder gaat. Voor mij persoonlijk was het weekend wat tweeledig. Ik werd vrijdag ziek. Kreeg de griep. Normaal had ik een spinklasje, maar die heb ik afgezegd. Echt, ik heb er zo’n hekel aan om griep te hebben”

Echt? Ik heb niks van je griepverschijnselen gemerkt afgelopen zaterdag in Werkendam…
,,Daar heb ik ook flink wat paracetamol voor geslikt, om zaterdag op de been te blijven. Ik moet zeggen dat bij de huldiging op het gemeentehuis van Katwijk het lampje wel een beetje uit ging. Zondag heb ik me afgemeld. Het ging echt niet. Je gezondheid heb je zelf niet in de hand.”

,,Verder ben ik heel erg trots op het team van Omroep West. We hebben een hele goede radio-uitzending gehad en bij de huldiging hebben we nog een gave reportage kunnen maken.”

Wat deed jij toen het laatste fluitsignaal ging in Werkendam?
,,Ik was al zo’n tien minuten van te voren richting het veld gegaan. Daar heb ik bij de catacomben staan wachten. Dat vonden de suppoosten prima. Die jongens kenden mij. Ik had als eerst Jack van den Berg en Danny Buijs voor de microfoon. Die jongen wordt een toptrainer. FC Groningen is niet z’n eindstation.”

Waarom denk je dat?
,,Hij was zo realistisch direct na afloop. Hij zei direct: Katwijk is de terechte kampioen. Kozakken Boys was die wedstrijd misschien wel beter, maar over het gehele seizoen vond hij dat de Katwijkers het hadden verdiend. Daarnaast vind ik dat hij zijn spelers optimaal laat presteren. Een echte klasbak.”

Was Kozakken Boys in jouw ogen inderdaad beter?
,,Nou, ik had toen het lang 0-0 bleef, niet het idee dat hij aan de kant van Katwijk zou vallen. Toch vond ik de gekozen tactiek van Katwijk geslaagd. Het resultaat was heilig. Ze stonden wat meer naar achter dan normaal. Dat moet je wel durven.”

,,Ik vind dat we de complimenten inmiddels ook wel aan Jack van den Berg mogen geven, maar zeker ook nog aan Dick Schreuder. Maar Jack is aan zo’n moeilijke klus begonnen. Hij liep zaterdag ook niet voorop in de polonaise. ‘Ik heb er maar een wedstrijd of veertien aan bijgedragen’, zei hij bescheiden.”

Maar toch.. hij verdient ook een paar flinke schouderkloppen toch?
,,Zeker. Het is razendknap wat hij heeft gedaan. Ik weet nog dat jij zei, dat was ergens in de winter, dat hij Omar Hamdi voor hij bij Katwijk kwam, nog nooit had zien voetballen. Maar hij moest er wel gelijk staan, samen met z’n staf. Hij wisselde in Werkendam ook heel slim. Toen Mahmut Sönmez erin kwam, bracht hij gelijk Hamdi voor Bennie van Noord. Met Hamdi had hij meer snelheid.”

Hoe duid je het kampioenschap nu van Katwijk?
,,Als een kampioenschap waarin de kracht van het collectief naar boven kwam. Het is zo’n bizar seizoen geweest. Ze zijn zo naar elkaar toegegroeid.”

Zag je dat terug in de feestvreugde?
,,Ja, ik zag héél veel ontlading en emotie. Omdat ik al beneden stond, was ik vrij snel bij de supporters. Daar stond bijvoorbeeld Annoeske de Jong, die veel activiteiten regelt bij de club. Ze stond daar op het veld met twee kinderen in der beide handen en tegelijkertijd gewoon te huilen van vreugde.”

,,Ja, en dan mag de vader van Sander Molenaar die schaal uitreiken. Dan denk je toch wel even terug aan die avonden op De Krom. De ene met en de ander voor Sander.”

Dan sta je daar niet alleen als journalist toch Willem, maar voel je als mens ook emoties?
,,Ja, zeker! Ik heb die benefietavond met Sander mogen presenteren. Daar was hij met vrouw en kinderen. Ik heb ‘m als voetballer meegemaakt. Ik dacht terug aan de taxirit met Sander. En z’n vader, Piet, ken ik ook goed. Toen ik bij Omroep West ging werken, werkte hij bij de VLOK, het huidige RTV Katwijk. En dan die shirtjes, die later werden uitgedeeld, met Sander erop. Schitterend.”

,,Wat ik ook mooi vond, was dat Karim Hajji, de teammanager die het de laatste maanden heeft overgenomen, zijn medaille gelijk aan de vader van Sander gaf. Patrick Heijmans, de assistent-trainer van Katwijk en die met Sander heeft gevoetbald en in 2000 kampioen werd met hem, heeft z’n medaille gegeven aan de broer van Sander. Dat vind ik ook prachtig. Een prima man, die Patrick.”

Ook al was je niet lekker, heb je nog wel van de bordesscene kunnen genieten?
,,Ja, dat was prachtig. Zoiets, met zoveel volk kan alleen in de gemeente Katwijk. Ik heb het daar ook wel blauw-wit gezien of zwart-geel. Maar die oranje-zee was prachtig om te zien. Die blijheid bij de mensen vooral. Ik stond daar ook op een beetje achterafplekje Van den Berg te interviewen. Hij wilde weer wat meer op de achtergrond staan. Toen gingen de mensen, onder aanvoering van Robbert Susan ‘Sander Molenaar roepen’. Dat gaf me echt kippenvel.”

,,Katwijk heeft namelijk z’n belofte voor Sander na kunnen komen. Op de avond op De Krom voor de begrafenis zei Robbert dat ze er alles aan zouden doen om kampioen te worden. Zelfs als ze de schaal niet hadden gepakt, hadden ze die belofte toch ingevuld. Dat hebben ze gewoon gedaan: alles gegeven. Toch heb ik nog wel één kritisch puntje aan de dag.”

Dat is?
,,Als je als gemeente de kampioen ontvangt en de burgemeester wil de selectie toespreken in het gemeentehuis, zorg en dan voor dat de apparatuur werkt. Heb jij wat gehoord van die toespraak in het gemeentehuis zelf? Ik niet. Dan weet je dat de selectie komt, en heb je dat niet voor elkaar. Daar kan ik slecht tegen.”

Resumé: Katwijk is de terechte kampioen na een bizar seizoen?
,,Het was één van de zwaarst bevochten titels. Sowieso de meest bijzondere. Van de vijf sterren heb ik er een paar mogen meemaken. STEVO-uit was ook een zware, maar dit was de meest bijzondere. Over het seizoen van Katwijk kan je een bestseller schrijven.”

,,Overigens vond ik het heel mooi om Jaap Kuijt te zien zaterdagavond bij het gemeentehuis. Hij is secretaris van de businessclub van Quick Boys. Dat hij het op zo’n dag, zo’n bizarre dag ook voor Quick Boys, kon opbrengen om Katwijk te feliciteren, vond ik van grote klasse. Hij vond zelf dat hij er moest zijn namens de club. Echt top.”

Dat is een mooi bruggetje naar Nieuw Zuid. Wat is daar gebeurd?
,,Ik heb het al geprobeerd te duiden op de radio zaterdagmiddag. Het bestuur is opgestapt, omdat de ledenraad niet akkoord ging met de voorgedragen nieuwe voorzitter. Een aantal leden had zich al kandidaat gesteld, met voorop Bart van Kruistum als nieuwe voorzitter.”

,,Ik heb het stuk net gelezen op jullie site met Henk Jan van Maanen. Ik snap wel dat hij het ziet als een coup. Wat hij zegt dat bij Gert Aandewiel in het verkeerde keelgat geschoten is, daar ben ik het wel mee eens. Hij heeft veel voor de club gedaan. Het is niet vijfentwintig jaar slecht geweest. Als ik het namelijk terugreken, dan zit daar ook het algehele landskampioenschap bij van Gert met de club. Dat was met een topelftal, met Gert als trainer. Daar zaten spelers in als Maarten Bak en Marnix van der Gun.”

,,Ik kan me die boosheid van Gert dan wel voorstellen. Hij is zwaar op z’n pik getrapt door zo’n uitspraak. Alleen om dan gelijk op te stappen, daar zet ik wel mijn vraagtekens bij. Waarom maak je dan niet nog de laatste wedstrijd af? Maar dat hij beledigt is, kan ik me goed voorstellen. Hij heeft zich altijd voor tweehonderd procent ingezet voor de club.”

Hoe kijk jij tegen de situatie aan bij Quick Boys?
,,Ik heb zelf zoiets van: je bent twee jaar geleden gepromoveerd naar de Derde Divisie… Waarom leg je jezelf dan altijd maar die druk op om gelijk naar de Tweede Divisie te moeten? Ik denk dat er gewoon veel frustratie is, dat ze daar nog niet in zitten. Dat dat de bottleneck is. Ik vind dat ze lijmpoging moeten doen met Gert.”

,,Ik moet wel uitkijken wat ik zeg, want ik heb ze dit seizoen maar twee keer zien voetballen. Maar ik stel wel vraagtekens bij het aankoopbeleid. Nu gaan ook die jonge gasten maar weer weg.”

Mist Quick Boys eenheid?
,,Dat blijkt nu wel. Vrijdag zijn er toch diverse stromingen naar voren gekomen. Ik hoorde dat er zaterdag heel veel teleurstelling op de club is geweest. Dat er een paar pure vrijwilligers hun sleutels wilden inleveren. De echte Quick Boyzers moeten nu opstaan. Hun club helpen en steunen.”

,,Heel misschien heb ik Bart al wel een stuk of tien keer gesproken, maar ik weet oprecht even niet wie het is. En ik ken er best wel veel op de club. Jaap Kuijt wilde zaterdag ook niks zeggen. Maar altijd maar die druk daar. Word maar eerst even een echt constante derdedivisionist. Ze hebben dit seizoen ook gewoon meegedaan met de titel tot een wedstrijd of vier voor het einde.”

,,Men moet ook niet vergeten dat het budget daar elk jaar kleiner wordt. Met minder geld, kan je mindere spelers halen. Deze week stonden er nog afrondende gesprekken met Gert en spelers op het programma. Dat je dit aandurft als nieuwe voorzitter, op dit moment, dan moet je wel een goede visie hebben. Ook al wil de club zo ontzettend graag naar de Tweede Divisie, het belangrijkste is nu voor het bestuur om te proberen om de druk weg te halen bij de club. Gun elkaar iets. Denk in het belang van de club en niet in eigen belang.”

Vorige week spraken we over Martin van Eeuwijk. Toen wisten we nog niet wat FC Lisse zou doen met zijn contract na het bijtincident. Die werd uiteindelijk ontbonden. Een goed besluit?
,,Ik was niet echt verbaas in ieder geval. FC Lisse kon niet anders. Als ze bij Brian van der Werff iets anders hadden besloten, hadden ze dat ook bij Martin kunnen doen. Nu niet meer.”

,,Maar ik ben zelf ook leidinggevende geweest. Van daaruit weet ik ook dat je een ieder gelijk moet behandelen. Het was van allebei de spelers niet het eerst incident. Als liefhebber vind ik het jammer. Van Eeuwijk is een speler waar je je zaterdagmiddag voor opoffert.”

Lisse won zaterdag wel. De sleutel tot succes: teamgeest. Groei je als groep ook naar elkaar toe na zulke weken?
,,Dat denk ik wel. Sommige spelers zagen het het in dienst spelen van Van Eeuwijk ook als een last. Maar toch, voor zo’n speler wil je wel een paar meter harder lopen hoor.”

Slagen ze om in de Tweede Divisie te blijven via de nacompetitie denk jij?
,,Ik heb die club twee keer gezien dit seizoen. Die hebben een aardig elftal hoor. Die winnen ze niet één, twee, drie. Je ziet nu wel dat bij zo’n elftal er weer andere jongens opstaan. En Robbert de Ruiter heeft ervaring met dit soort play-offs.”

Wat verwacht jij van de andere nacompetitieduels van onder andere Valken en Van Nispen?
,,Dat vind ik lastig om te beoordelen. Ik vind het sowieso heerlijke wedstrijden altijd. Ik gun zowel Valken als Van Nispen een stap hogerop. Ik kan alleen geen favorieten aanstippen. Maar voetballen om promotie, zoals Valken en Van Nispen, is veel lekkerder dan voetballen om niet te degraderen, zoals Lisse moet doen.”

Je hebt zondag dus weinig gedaan vanwege je griep zeker?
,,Noem het een voordeel, maar ik heb wel naar de afscheidswedstrijd van Dirk Kuyt kunnen kijken. Ik vond het leuk om die ‘oude cracks’ aan het werk te kunnen zien. Er zat een goede organisatie achter. Er deden zelfs twee spelers mee van Liverpool, die de avond daarvoor nog in de Champions League-finale speelden.”

,,Edwin van der Sar liet ook nog zien, aardig te kunnen keepen. Ik sprak hem een paar weken geleden nog. Toen zei hij dat hij nog even in training ging, omdat hij een half jaar geen ballen had gevangen.”

Bij SJC namen twee clubiconen afscheid. Een aderlating voor de club?
,,Altijd. Maar ik snap beide jongens wel. Mike Verhoek werkt in het bedrijf van zijn vader toch? Hij moet altijd heel vroeg op. Ik snap hem wel. Dat zijn lange dagen. Overigens zat ik dat VVSB zaterdag kampioen is geworden. Die wil ik via deze weg feliciteren!”

,,Weet je wat Vladimir Jozic nu zou moeten doen? In dat elftal gaan spelen, of daar een rol gaan spelen. Hij wil toch bij vrienden in een elftal gaan ballen in de toekomst? Waarom doet hij het niet in dat zaterdagteam? Dan hoef je toch al minder te trainen. Ik denk dat die jonge gasten daar heel veel van Jozic kunnen leren.”

Foreholte heeft zich nu weten te handhaven. Toen West de zondag nog minder deed, kwam je daar ook regelmatig. Dat moet je goed doen?
,,Ja! Het is een grote club. Ze leiden aardig wat jeugdspelers op die nu bij betaald voetbal organisaties zitten. Ik vind ook dat Marcel IJzendoorn daar in de vier jaar dat hij heeft gezeten wel iets aan de club heeft toegevoegd. Een stukje professionaliteit.”

Wil je nog wat kwijt?
,,Nou, ik heb het idee dat Yordi Teijsse binnenkort bij AFC gaat tekenen. En dat hij daar samen met z’n broertje gaat voetballen. Die signalen krijg ik door. AFC is in ieder geval in beeld.”

Lees ook: ‘Van Maanen doet oproep: ,,Laat de verstandige leden opstaan”‘

 

POPULAIRE BERICHTEN